Puutarha

Ota rennosti - parveke vihertää ilman stressiäkin

Kesäkasvit ja niiden hoito voivat aiheuttaa monille lomalaisille harmaita hiuksia, vaan ei hätää. Näillä vinkeillä myös kömpelö viherpeukalo onnistuu.

"Minä en osaa", on tyypillisin selitys sille, että kesäihminen ei laita parvekettaan, kertoo parveke.fi -sivuston perustaja Johanna Pelto.

Pelto on itseoppinut parvekeintoilija ja kasvien kasvattaja, jonka tavoitteena on, että jokainen voisi nauttia viihtyisästä parvekkeestaan. Pelto ei niele väitettä siitä, että joku ei osaa. Hänen mukaansa jopa avuttomin multasormi voi onnistua, jos vain uskaltaa yrittää.

Jos alkukesänä hankitut kesäkukat ovat jo nuupahtaneet, niitä voi yrittää elvyttää. Vaihtoehtoisesti voi hankkia uusia ja hoitaa niitä näiden helppojen vinkkien mukaan.

1 Yksinkertaisen kautta ammattilaiseksi. Ruohosipuli, minttu, sitruunamelissa, salaatit, rosmariini...

Kotimaiset yrtit ovat helpoin tapa aloittaa puutarhurinharrastus, koska niitä on saatavana jopa ruokakaupasta.

- Kuivuutta kestävissä yrteissä ei edes haittaa, vaikka välillä unohtaisi kastella. Yrttien hoidossa tärkeää on, että niitä leikataan usein latvasta syötäväksi. Mitä enemmän leikkaa, sitä enemmän ne tuuheutuvat, neuvoo Johanna Pelto.

Toki vaativiakin yrttejäkin on, kuten tilli, mutta ei kannata lannistua, jos ei heti onnistu. Jos kasvatus menee pieleen, seuraavana vuonna voi kokeilla uudestaan joko samoilla tai eri yrteillä. Kesät ovat erilaisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pellon mukaan aloittelija pärjää yrttien lisäksi mainiosti myös perinteisten kesäkukkien kanssa. Petuniat, ruusubegonia, orvokit ja krassit ovat helppohoitoisia. Pelargoniat ovat myös takuuvarmoja, ja niitä voi ostaa toreilta ja puutarhamyymälöistä läpi kesän.

- Tiedän yhden ystävän, joka ei todellakaan ole mikään viherpeukalo, mutta hän on saanut pelargoniat komeasti kukkimaan koko kesän. Ne saavat hieman kuivahtaakin, eivätkä ole moksiskaan siitä, Pelto kertoo.

Pelargonian voi yrittää myös talvettaa, sillä se on monivuotinen.

Pellon mukaan kasvien menestymiseen vaikuttaa merkittävästi valon määrä.

Eli ennen kuin ostaa kasveja, on hyvä selvittää, missä ilmansuunnassa oman parveke on ja miten aurinko sinne paistaa.

- Tämän voi helposti tarkistaa aurinkoisena päivänä. Katso, paistaako aurinko koko päivän, puoli päivää vai ei ollenkaan. Sen mukaan voi sitten valita ne kasvit, jotka omalle parvekkeelle sopivat. Kannattaa kysyä puutarhamyymälöistä, siellä osataan neuvoa.

2 Omalta parvekkeelta ruokalautaselle.Jos parvekepuutarhurin hommista kiinnostuu vasta tässä vaiheessa kesää, siemenestä kasvattaminen on jo liian myöhäistä. Tomaatit, perunat, avomaankurkut ja herneet kylvetään tai laitetaan valmiista taimista multaan jo keväällä.

Jos taas istutukset on jo tehty, nyt on aika nauttia ja hoitaa.

- Esimerkiksi tomaatit tarvitsevat paljon aurinkoa ja vettä. On siis hyvä varmistaa, että kastelujärjestelmä on kunnossa, kun on poissa kotoa. Peruna sen sijaan on siitä mielenkiintoinen, että se kasvaa vaikka "sängyn alla", mutta kastelua sekin tarvitsee.

Ensi vuotta varten parhaat kasvatusvinkit kannattaa ottaa talteen jo nyt. Helpoin oikotie on ostaa kaupasta valmiit taimet ja istuttaa ne hyvissä ajoin keväällä multaan.

Siemenistä kasvattaminen on haasteellisempaa. Helppoja kasvatettavia ovat esimerkiksi tomaatit. Riittää, että laittaa tomaattiviipaleen siemenineen päivineen multaan, josta tomaatti alkaa versoa. Kasvun alettua ne koulitaan ja karaistaan.

Mansikan ja tomaatin kanssa on muistettava se, että ne eivät ole itsepölyttyviä. Eli jos parvekkeella on lasitukset, hyönteiset eivät pääse pölyttämään. Silloin pölytys on tehtävä itse. Se käy helposti esimerkiksi pumpulipuikon avulla.

- Töpsyttele vain pumpulipuikolla tai pullasudilla kukasta kukkaan. Myös varren kevyt varovainen ravistelu on hyvä keino, Pelto sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

3 Hoitaminen pidentää kasvien ikää.Kukoistavan parvekkeen takaa kastelun ja valon lisäksi kasvien säännöllinen hoitaminen. Kesäkukista kannattaa napsia kuihtuneet lehdet ja kukat pois. Se pidentää kukinta-aikaa. Kasvit tarvitsevat myös ravinteita, joiden tarve vaihtelee kasvien mukaan. Parhaat neuvot ravinteiden tarpeista saa puutarhamyymälöiden henkilökunnalta.

Tuholaisten varalta on hyvä tarkistaa lehtien alapinnat silloin tällöin. Jos kasveissa näkyy kirvoja tai banaanikärpäsiä, aloitetaan torjunta esimerkiksi suihkuttamalla joko vedellä tai torjuntaliuoksella. Jos torjuntakeinot eivät auta, on parempi hävittää koko kasvi, jotteivät tuholaiset leviä muihin kasveihin.

Kasvien kasvattamisessa ei kuitenkaan ole mitään yleispäteviä nyrkkisääntöjä, Pelto sanoo.

- Se mikä pärjää minun parvekkeellani, ei välttämättä pärjää vastakkaisen talon parvekkeella, mutta jokaiselle parveketyypille löytyy kyllä omat kasvinsa. Rohkeasti vain kokeilemaan.

Alkuun pääsee vaikka istuttamalla syödyn salaattiruukun multaan suurempaan astiaan.

- Pidä tasaisen kosteana, ja parissa viikossa siitä versoo uusia lehtiä hyödynnettäväksi. Yksi orvokki- tai petuniaruukku riittää tuomaan vihreyttä ja viihtyisyyttä. Kokeile ja valitse seuraavina kesinä parhaiten omalla parvekkeellasi menestyneet - ja pari uutta.

- Ja jos peukalo ei kerta kaikkiaan viherrä, mikään ei estä hankkimasta silkkikasveja. Ne ovat nykyään niin aidon näköisiä, ettei eroa oikeisiin kasveihin juuri huomaa, Pelto summaa.

Älä unohda kasveja
oman onnensa nojaan

Valitse kasvit parvekkeen valoisuuden mukaan. Kysy puutarhamyymälästä esimerkiksi paahteisen tai varjoisan paikan kasveja.

Kokeile kasvattaa esimerkiksi helppohoitoisia yrttejä, petunioita, ruusubegoniaa, orvokkeja, krasseja ja pelargonioita.

Kastele riittävästi ja suojaa kasveja paahteelta tarvittaessa esimerkiksi lomareissun ajan verhoilla.

Nypi kuihtuneet kukat ja lehdet pois, niin kesäkukka jatkaa kukkimistaan.

Älä unohda kesän kuluessa ravinteita.

Torju mahdolliset kirvat vesisumutteella tai torjuntaliuoksella.