Sisusta

Kotikäynti: Värikkäitä aarteita ja yllätyksellisiä ideoita

Jannen ja Mikon rivitalokolmiossa Turun Hirvensalossa mikään ei ole niin kuin asumisoikeuskodissa voisi olettaa olevan. Asukkaiden omin ideoin ­rakentama täysin uniikki maailma alkaa jo pihalta.

- Emme viihtyisi kodissa ilman taidetta ja värejä, tunnelmanluojiksi tunnustautuvat miehet tiivistävät.

Kun Janne Waltterja Mikko Kapanenkolme vuotta sitten muuttivat nykyiseen kotiinsa, kaksikerroksiseen 84-neliöiseen rivitaloasuntoon, sen seinissä oli perusvalkoiset tapetit, jos niitäkään, ja pihalla pari epämääräistä puskaa.

Tänään vanhasta ei muistuta mikään. Jo kodin seinät vangitsevat katseen: vahvansiniset ja auringonkeltaiset Bird of Paradise-kukkatapetit on tilattu Hollannista ja sointuvat riidattomasti ritirinnan olohuoneen pinnoille.

Vehreyttä tulvivassa puutarhassa kukkivat magnoliat, köynnösruusut ja pionit, takapihan puolella kasvihuone tuottaa syötävää. Pihassa on banaani- ja oliivipuut, bambua ja palmuja, kuten myös heiniä, sillä asukkaat uskovat, että liikkuva energia tekee hyvää aisteille.

- Kivaa, kun ei ole liian vakavaa. Olemme tunnelmanluojia, he tiivistävät.

- Janne täällä on ollut pääarkkitehtina. Janne on idearikas ja taiteellinen, Mikko kiittelee kumppaniaan.

Janne onnistuukin yllättämään Turku-Tukholma -väliä työkseen seilaavan Mikon joka kerta, kun tämä palaa kymmenen päivän laivakomennukseltaan kotiin.

- Minun on pinnisteltävä, että huomaan aina, mikä tällä kertaa on muuttunut, Mikko nauraa.

Kotiin on työvuoron aikana voinut tulla uusi veistos. Tai taulu. Tai matto. Tai kenties uusi tuoksukynttilä.

- Sisustus muuttuu ja elää jatkuvasti. Kaikkia esineitä ei pidä pitää yhtä aikaa esillä. Laitamme jotain varastoon odottamaan vuoroaan, kun jotain uutta on hankittu, miehet toteavat.

Janne on pienestä pojasta asti ollut sisustaja ja taiteilija. Jo lapsena hän halusi vaihdella huonekalujen paikkoja sillä aikaa, kun vanhemmat olivat töissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Onneksi Mikko on innostava, kannustava ja luonteeltaan positiivisesti ajatteleva kumppani, Janne puolestaan kehaisee.

Ideoita miehet nappaavat esimerkiksi ruotsalaisista sisustuslehdistä, joita Mikko käy kiiruulla ostamassa Tukholmasta laivan ollessa satamassa.

- Käyn myös juoksemassa siellä ja samalla katselen ikkunoista ihmisten huusholleja, kuusi täysimittaista maratonia juossut Mikko paljastaa.

Asukkaat tunnustautuvat koti-ihmisiksi.

- Ravintoloissa käymme harvoin, ja silloinkin lähinnä käymme katsastamassa uusia tuulia. Rakastamme kutsua ystäviä kotiin hyvän ruoan ja viinin ääreen.

Matkustaminen on parin intohimo. Reissun päällä miehet etsivät kotiin uusia juttuja: viimeksi helmikuiselta häämatkalta Laosista mukana  tuliaisena tuli verhokankaita ja olohuoneen pöydälle nostettu rautaveistos. He ostivat sen niin hätäpäissään, että pohtivat nyt, millainen tarina esineen taakse kätkeytyy.

Lissabonista kotiin on tullut ikkunalaudalle nostettu hippilehmä, Kiinasta pronssihevonen.

- Sitä kaduin Pekingin lentokentällä. Keltaiseen muoviin käärittynä se näytti ihan konekivääriltä, Janne murjaisee.

Sisustuksessa on rohkeasti sekoitettu modernia designia, kirppislöytöjä ja taidetta.

Seinillä on muun muassa kirpparilöytönä tullut, vallasta syrjäytetyn venäläisen hallitsijasuvun Romanovien perhepotrettitaulu sekä Turun taidelainaamosta hankittuja teoksia. Ikkunoihin on ripustettu Bangkokista tuodut verhokankaat, joita on laskostettu runsaalla kädellä.

Olohuoneessa on sulassa sovussa Jannen äidiltä saatu kuparinvärinen Kartellin Masters-tuoli, Mikon perintönä saatu paischeff-tuoli ja kirpparilta hankittu rokokoo-tuoli. Katseenvangitsijoina ovat myös pari kirpparilta hankittua valaisinta.

- Erikoisuutena meillä on Mikon isältä tullut "aarrekaappi", jossa on Buddha-veistoksia ympäri maailmaa eri matkoilta, Janne ja Mikko esittelevät.

Portaikko alakerrasta yläkertaan ei sekään ole perinteinen läpikulkupaikka.

- Olemme luoneet portaikosta gallerian, sillä seinillä on ystävämme, turkulaisen graafikon Hanna Variksentöitä, ja myös Jannen maalaamia tauluja. Useat kehykset ovat löytyneet kirppareilta. Hyllyssä ovat esillä rakkaimmat kirjat.

Aasia-vaikutteet korostuvat kodissa,sillä Aasia on kiinnostanut Jannea jo koulun historian tunneilta saakka, samoin ruokakulttuuri ja taide. Mikkokin on matkustanut paljon Aasiassa.

- Parasta Aasiassa on eri kulttuurien moninaisuus väreineen ja makuineen, Mikko miettii.

Aasian lisäksi Lähi-Itä näkyy sisustuksessa muun muassa veistoksina, kankaina ja värikkäinä mattoina.

- Meidän mielestämme aidot matot ovat yhtä lailla taidetta kuin maalauksetkin.

Janne nauraa hänen joensuulaisäitinsä kysyneen taannoin, että "mitä haluat joululahjaksi".

- Maton! Maksa puolet, oli ollut Jannen vastaus.

- Hän ei vastustele, ihmettelee vaan välillä. Hän on niin valkoista ja puuta -ihminen, Janne luonnehtii äitiään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikko puolestaan sanoo, että hänen turkulaisäitinsä ei niin usein vieraile heillä. - Hänen mielestään meillä on liian hienoa.

Pihalle Janne ja Mikko miettivät hankkivansa seuraavaksi paitsi alppiruusuja, myös kivetyksen, jonka päälle voisi sijoittaa ison ruokapöydän.

- Laattakivi on vaan sen verran arvokasta, että katsotaan nyt, koska kivet tulevat. Ja ehkä aikakaan ei riitä tälle kesälle.

Mikko kuvailee olevansa ihminen, joka ei lepää koskaan. Työssään hänen suurimpana intohimona on paremman asiakaskokemuksen rakentaminen.

- Tovi sitten perustin firman, joka tarjoaa palvelumuotoilukoulutusta liiketoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille yrittäjille, hän valaisee ja pohtii sivutyöstään kenties joskus kehittyvän päätyön.

- Haluan olla tämän alan paras kouluttaja Suomessa. Minulla on tähän samanlainen palo kuin Jannella on sisustamiseen, Mikko sanoo.

Janne ja Mikko myöntävät unelmoivansa myös jo uudesta kodista.

- Haaveilemme pienestä lisätilasta, isommasta keittiöstä, kylpyhuoneesta ja olohuoneesta avautuvasta merimaisemasta. Sekä omasta venepaikasta.

- Seuraava huusholli ei lähde ihan näin lapasesta, ehkä. Se ei tule olemaan näin kirjava. Siellä katto tulee tummaksi, ehkä mustaksi. Ideat eivät lopu koskaan, Janne innostuu.

Todennäköisesti uusikin asunto löytyy Hirvensalosta. Yksi on jo vähän kiikarissakin. Jos ja kun muuton aika tulee, miehet tietävät jo nyt, että eivät jää haikailemaan nykykotinsa perään tai suremaan sen eteen annettuja työtunteja ja satsattuja euroja.

- Kodissa tehty työ ei ole ikinä turhaa! Laitan kaikkeni kodin eteen - sillä ei ole väliä, ollaanko täällä puoli vuotta tai viisi vuotta. Kamalinta olisi, jos tämä olisi jo ihan valmis, eikä olisi mitään tekemistä, Janne kauhistuu.

Miesten mielestä koti on paikka, jossa saa latautua, jonne on aina ihana tulla ja josta ei ole hinkua heti lähteä jonnekin etsimään uusia elämyksiä.

- Kodin tekevät ihmiset ja sellaiset esineet, joilla on tarina ja merkitys, he painottavat.

KATSO VIDEO : Näin Janne ja Mikko asuvat Hirvensalon Haarlassa.

Katso video
Katso video

Talossa asuvat

Janne Waltter, 45, ravintola Blankon vuoropäällikkö, syntyisin Savonlinnasta, asunut nuoruutensa Joensuussa, harrastaa näyttelynavajaisia, lukemista ja musiikkia.

Mikko Kapanen, 51, Viking Gracella catering-spesialisti. Kirjoittaa säännöllisesti TS Ruoka -verkkosivustolla ja toimii myös kouluttajana, kotoisin Turusta, harrastaa juoksua (takana muun muassa kuusi maratonia) ja kuntosaliliikuntaa.

Olleet yhdessä neljä vuotta.

Lemmikit: Manx-rotuinen Nuppu-kissa  9 kk

Koti sijaitsee Hirvensalon Haarlassa, 9 kilometrin päässä Turun kauppatorilta. Pari on muuttanut kotiin vuonna 2014.

Rivitaloasunnossa on tilaa 84 neliötä kahdessa kerroksessa. Talo on rakennettu vuonna 1997. Koti on asumisoikeusasunto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikko Jannesta:

"Janne toi värit elämääni. Hän on idearikas ja taiteellinen. Ennen häntä olin ankeuttaja, jolla oli harmaat seinät. Alitajunnassa olin jo pitkään toivonut, että pääsisin toteuttamaan itseäni. Minulla on vasta nyt koti, jossa viihdyn."

Janne Mikosta:

"Mikko on tehnyt mun työstä niin paljon helpompaa. Saan olla luova. Mikko sanoo aina, että tee sä vaan, sä osaat. Hän on innostava ja kannustava."

Miksi Hirvensalo?

"Halusimme asua lähellä merta ja saaristoa. Hirvensalon etuna on hyvä sijainti lähellä kaupungin palveluita."

Miksi asumisoikeusasunto?

"Etuna on asumisen helppous. Huonona puolena on se, että isompia remontteja ei ehkä tule tehtyä, kuten esimerkiksi keittiöremontti."

Talon sisustus

"Kotimme ideana on rohkea värien käyttö ja sisustuksen kerroksellisuus. Sisustuksessa on sekoitettu modernia designia, kirppislöytöjä ja taidetta. Esineistä monet ovat matkoilta hankittuja esineistä eri kulttuureista. Sisustuksemme elää jatkuvasti, ja tällä hetkellä sisustuksen yhtenä teemana on Aasia, ja meitä molempia inspiroi juuri nyt erityisesti buddhalaisuus."

Parasta kodissamme

1. Sijainti ja hyvät kulkuyhteydet.

2. Tilavuus.

3. Sisustuksen värit.

Kotimme kaipaa vielä

1. Työhuoneen päivitys

2. Portaikon maalaus

3. Takapihan puutarhan perustaminen