Asuminen

Joutsenmerkitty talo nousee Kaarinaan, mökki Lokalahdelle

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo on rakenteilla Kaarinan Voivalaan.

Roihan perheen taloprojekti ei ole se kaikkein tavallisin. Samija Salla Roiha päättivät sattumien kautta rakentaa perheelleen unelmiensa omakotitalon.

– Olimme ajelulla, kun näimme, että joku mies katseli tonttia. Menin juttelemaan hänelle, ja kävi ilmi, että hän on saanut tontin Kaarinan kaupungilta, mutta pohtii, ottaako sitä. Sanoin sitten puolivitsillä, että ole yhteydessä, jos et otakaan, Sami Roiha kertoo.

Muutaman päivän päästä Sami Roiha sai puhelimeensa viestin.

– Mies ilmoitti, ettei ota tonttia. Seuraavana aamuna soitin kaupungille, että me olemme kiinnostuneita. Olimme ajatelleet, ettemme koskaan rakenna tai sitten korkeintaan avaimet käteen -ratkaisu. Mutta toisin kävi, Roiha naurahtaa.

Roihan perhe asuu nyt Piikkiössä, vain muutaman kilometrin päässä tontilta, joten alue on heille tuttu.

Hyvin varhaisessa suunnitteluvaiheessa ajatus Joutsenmerkitystä talosta nousi esiin.

– Luin aluksi aivan liikaa kauhutarinoita rakennusprojekteista netistä. Sitten löysin tietoa Joutsenmerkityistä taloista ja ajattelin heti, että siitä saamme hyvän viitekehyksen taloprojektille. Tällä tavoin varmistamme, että talo on varmasti laadukas, terveellinen ja energiatehokas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ympäristöasiat ovat lähellä sydäntämme ja myös aito tahto tehdä jotain poikkeuksellista, ja ravistella ehkä hieman kaavoihin kangistunutta pientalorakentamista, Roiha kertoo.

Hän on tyytyväinen siitä, että Joutsenmerkki on puolueeton taho, joka varmistaa, että talo on laadukkaasti rakennettu.

– Projektina tämä eroaa tavallisen talon rakentamisesta siinä, että tässä on tavallista enemmän laadunvalvontaa ja dokumentointia. Tämä varmistaa myös urakoitsijoiden luotettavuuden, sillä kaiken toiminnan on oltava hyvin läpinäkyvää.

Roiha mukaan suurimpana erona on se, että valittavien rakennusmateriaalien kanssa pitää olla hyvin huolellinen – kaikista rakennusmateriaaleista on varmistettava, täyttävätkö ne Joutsenmerkin asettamat ympäristökriteerit.

Esimerkiksi puutavaran on oltava sertifioitua, vesijohdoissa ei saa olla kuparia, eikä sisämateriaaleista, kuten maaleista ja kiintokalusteista, saa tulla formaldehydipäästöjä. Lisäksi talon energiatehokkuus on huomioitava useammalla tavalla, esimerkiksi kodinkoneiden on oltava energiatehokkaita.

Roiha kertoo, että Joutsenmerkin kriteeristö on 50-sivuinen ja sisältää 14 liitettä.

– Luen kriteeristöä kuin Raamattua, ja noudatamme sitä ihan kaikessa. Lähetän kriteerit aluksi tavaratoimittajalle, ja jos vaatimukset täyttyvät, tilaan tuotteen. Aikaa menee paljon normaalia enemmän, kun ei vain voi hakea tarvittavaa rautakaupasta.

Aina kriteerit eivät täyty ja täytyy etsiä toinen tuote.

– Esimerkiksi uretaanivaahdon ja rakennusliimaa jouduin tilamaan Ruotsista, kun täältä ei löytynyt sopivia.

Rakennusprojekti käynnistyi viime elokuussa ja asumaan on tarkoitus päästä tämän vuoden jouluksi.

– Kun selvisi, että haluamme rakentaa Joutsenmerkityn talon, olin yhteydessä talovalmistajiin. HEVI Kivitalot lähti mukaan. Heidän kauttaan meille tulee suurimmat rakennusmateriaalit, kuten harkot sekä muun muassa koko rakennesuunnittelu.

Talon runko on valmis, ja nyt tehdään kattoa ja seuraavaksi asennetaan ikkunoita. Kesällä päästään sisätöiden kimppuun.

– Olen koko ajan edellä materiaalien suhteen. Nyt olen jo etsinyt esimerkiksi sopivia sisämaaleja, ettei projekti sitten seiso, jos sopivia maaleja ei nopeasti löydykään, Roiha kertoo.

Työt tontilla hoitaa suurimmaksi osaksi timpuri Lauri Pennalaja Sami Roiha toimii rakennuksella apumiehenä.

– Tämä on todellista hartiapankki-meininkiä. En ole ennen rakentanut, joten selvää saan ottaa kaikesta. Päävastuu itse rakentamistyön laadusta on toki ammattilaisella eli timpurillamme Laurilla. Itse fyysinen rakentaminen on helpompaa kuin alun perin ajattelin. Kyse ei ole rakettitieteestä, ja kaikki työvaiheet ovat loogisia. Mutta tämä on työläämpää kuin uskalsin ajatella, Roiha toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työmaalla on tehty täysiä työpäiviä jo usean kuukauden ajan.

– Olen nyt opintovapaalla ja vietän päivät työmaalla. Iltaisin hoidan opintoja. Tämä vaatii valtavasti projektinhallintaa ja puhelimessa olemista. Onneksi sellainen on tuttua oman työni puolesta IT-alalla, Roiha sanoo.

Lapsiperheessä eletään nyt kiireistä arkea. Perhe on kuitenkin päättänyt nauttia rakennusajasta ja viikonloput on pyhitetty lapsille Ellenilleja Edvinille.

– Onhan tämä hurja vuosi. Viikonloput ja illat olen kotona, enkä työmaalla. Toivomme, että pääsemme muuttamaan jouluksi, mutta emme ota aikataulusta stressiä. Yksikään talo ei ole avioliiton arvoinen – sen päätimme heti projektin alussa.

Arkkitehti Eevamaria Timlinon piirtänyt Roihan perheen talon, joka on saanut nimekseen Joutsentalo. Kaksikerroksisessa talossa tulee olemaan yhteensä 200 asuinneliötä.

Ikkunoista avautuu upea näkymä merelle.

– Ulkonäkö oli meille todella tärkeää. Kaava antaa tiukat rajoitteet talolle, joten halusimme projektiin mukaan arkkitehdin, joka osaa suunnitella jotakin persoonallista tiukkojen kaavamääräyksien puitteissa. Talosta tulee mielestämme ajattoman tyylikäs, Roiha toteaa tyytyväisenä.

Joutsentalossa hyödynnetään aurinkoenergiaa sekä lämmön- että sähköntuotannossa aurinkokeräinten ja aurinkopaneelien avulla.

– Autotallin katolle tulevat aurinkosähköpaneelit sekä lämmönkeräimet, jotka hyödyntävät aurinkoenergiaa talon sähkön- ja lämmöntuottoon. Käyttökustannukset ovat pienet, koska talo on erittäin energiatehokas. Talo on hyvin lähellä nollaenergiataloa, Sami Roiha sanoo.

Roiha kertoo, että suunnitteluvaiheessa turkulainen NollaE-yritys teki talolle energiaoptimoinnin. Yksi esimerkki energiatehokkuuteen liittyvistä oivalluksista on autotallin lämmitysratkaisu.

– Autotalliin tulee isot ikkunat, joten aurinko lämmittää tilaa. Ei tällaista olisi ilman energiaoptimointia tullut edes ajatelleeksi, mutta se on yksinkertaista ja järkevää, Roiha toteaa.

Roihat hakevat Joutsenmerkki-sertifikaattia omakotitalolleen yhdessä rakennuskumppaninsa HEVI Kivitalojen kanssa. Joutsenmerkin hakuprosessi on kaksiosainen.

– Ennen projektia teimme ilmoituksen, että lähdemme tavoittelemaan Joutsenmerkittyä taloa. Sitä kautta tulee dokumentointi ja seuranta. Muuttotarkastuksen jälkeen kaikki käydään yhdessä vielä läpi. Jos ja kun saamme Joutsenmerkin, laitamme sen parhaalle paikalle ulko-oven viereen, Sami Roiha hymyilee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taloprojektin edistymistä voi seurata Roihan perheen .

Joutsenmerkki

 • Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä.
 • Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun eli huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen. Lisäksi vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle.
 • Merkin saavan talon tulee olla energiatehokas. Suomessa E-luokka vähintään B.
 • Joutsenmerkkiä saa käyttää vain tuotteissa ja palveluissa, joille on myönnetty merkin käyttöoikeus.
 • Suomessa Joutsenmerkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Ympäristömerkintä – Motiva Services Oy. Se tarkastaa, että tuote tai palvelu täyttää Joutsenmerkin vaatimukset.
 • Merkin käyttöoikeus on määräaikainen, kuten vaatimuksetkin. Tuotteelle tai palvelulle tulee hakea merkkiä uudestaan aina, kun vaatimuksia tiukennetaan eli tavallisesti 3–5 vuoden välein.
 • Suomen tunnetuin ympäristömerkki (YouGov Norge AS, tammikuu 2013).
 • Suomen viidenneksi arvostetuin brändi (Taloustutkimus Oy ja Markkinointi&Mainonta: Bränditutkimus 2014).

Lähde:


Joutsenmerkki-mökistä tulee kahden sukupolven kesäkoti


Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty loma-asunto valmistuu juhannukseksi Lokalahdelle. Mökkiä rakentaa maskulainen Rauli Lautkankare yhdessä appensa kanssa, ja siitä tulee kahden sukupolven yhteinen lomakeidas.

Rakennustekniikkaa Turun ammattikorkeakoulussa opettava Rauli Lautkankarehaluaa olla rakentamisen edelläkävijä. Hänen tuleva kesämökkinsä Uudenkaupungin Lokalahdella on Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkki-sertifioitu.

– Joutsenmerkittyjä taloja on rakennettu eri Pohjoismaihin jo liki kymmenen vuoden ajan, mutta Joutsenmerkittyjä vapaa-ajan asuntoja ei ole aiemmin tehty. Joutsenmerkin kriteerit täyttävä mökki on sekä ympäristöystävällinen että terveellinen, Lautkankare toteaa.

Idean hankkeeseensa hän keksi pari kesää sitten ollessaan puhumassa Terveellinen rakentaminen -seminaarissa aiheesta Joutsenmerkki-päiväkoti.

– Haastoin kuulijoita tarttumaan ideaan, jotta Suomeen saataisiin tällainen päiväkoti.

Tuolloin Suomessa ei vielä ollut yhtään Joutsenmerkki-rakennusta.

– Nyt tulossa on useampia kohteita, ja olen saanut tiedusteluja asiasta kiinnostuneilta. Suuntaus on ollut lyhyessä ajassa selvästi positiivinen, Lautkankare iloitsee.

Lautkankareen ympärivuotiseen asumiseen soveltuvasta loma-asunnosta on tulossa kahden sukupolven kesänviettopaikka. Tontti sille löytyi vapailta markkinoilta Lokalahdelta. Sitä ennen sopivaa paikkaa oli käyty katsomassa muun muassa Rymättylässä.

– Täällä luonto ja kalliot valloittivat. Samoin ilmansuunta miellytti, nyt meri on lännessä ja näemme ilta-auringon, rakentajat miettivät.

Kunnan rakennusvalvonta ei sallinut rakentaa tontille kahta mökkiä, toista Lautkankareen lapsiperheelle ja toista Raulin appivanhemmille, Pirkkoja Esko Heleniukselle. Niinpä Rauli piirsi kaksi eri asuntoa saman katon alle. Nyt vain terassikäytävä erottaa kesäkodit.

Lautkankareen puolella on 59 neliötä, Heleniuksen puolella neliöitä on 30. Yhteinen sauna nousi jo vuosi sitten likelle rantaa.

– Itse asiassa lopputulos onkin kiva! Olemme hyvissä väleissä, joten tämä on luonteva ratkaisu, Lautkankare sanoo.

Hyvistä suhteista kielii sekin, että mökki on tehty täysin omin voimin. Paitsi että Rauli suunnitteli tilat itse, niin nyt hän rakentaa mökin yhdessä Esko-appensa kanssa. Tämä on eläkkeellä sähköasentajan töistä, joten ulkopuolista apua on tarvittu vain vesiputkien kanssa.

Itse tehden mökin budjetti on pysynyt aisoissa, 1 500 eurossa neliö. Aikaa työhön on kulunut kahdelta mieheltä kaikki viikonloput jo kahden vuoden ajan.

Vuosi sitten Rauli Lautkankare piti kolmen kuukauden vuorotteluvapaan vakityöstään, ja nyt loppusuoralla hän otti vielä kahden kuukauden virkavapaan, jotta juhannuksena kaikki on valmista.

Pilottiprojektin kanssa ei suuria yllätyksiä puoleen tai toiseen ole tullut vastaan. Joutsenrakentamiseen kelpaavien tuotekriteerien kanssa on kuitenkin saanut olla tarkkana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kriteerit päivittyvät koko ajan. On satoja aineita, mitä ei saa käyttää. Mutta jo alussa päätimme, että on ihan sama, mitä eteen tulee; asiat selvitetään, Rauli Lautkankare tiivistää.

Esimerkiksi sähköjohtojen kohdalla vaatimukset tulevat esiin.

– Sähköjohtojen kuori sisältää tavallisesti halogeeneja, mitä ei Joutsenmerkki-talossa suvaita. Halogeenivapaiden johtojen metsästäminen kysyi kärsivällisyyttä. Myös uretaanieriste pitää olla isosyanaattivapaata, Lautkankare kertaa.

Hän jatkaa kuitenkin käyneensä Joutsenmerkki-organisaation kanssa hyvässä hengessä keskusteluja, mitkä materiaalit ovat sopivia kemiallisten koostumusten puolesta ja mitkä laitteet tulee valita.

– Nykyään Joutsenmerkillä on tietokanta, josta voi valita sopivia materiaaleja.

Mutta silti Lautkankare myöntää, että välillä on uskonpuute ollut lähellä. Esimerkiksi viemäriputkien kanssa on vieläkin epäselvää, kelpaavatko ne.

– On käynyt mielessä, että mitä jos unohtaisi koko jutun ja kävelisi vaan kauppaan ja ostaisi ensimmäisen tasoitepurkin tai pohjamaalin...

Toisaalta ilonaiheitakin on putkahtanut: Teknoksen maalipurkin kyljestä löytyi yllättäen heti Joutsenmerkki.

– Toivon, että joku talopakettifirma ottaisi Joutsenmerkki-talon yhdeksi tuotteeseen, se olisi hyvä, hän innostuu.

Turussa Skanssin alueelle vielä asemakaavoituksen alla olevalle päiväkodille Lautkankare ehti jo ehdottaa Joutsenmerkkiä.

– Koko alueen pitäisi olla ympäristöystävällisyydessä ja energiatehokkuudessa esimerkkikohde. Katsotaan, miten käy. Vielä ei tiedä edes sitä, onko se sitten kunnan vai yksityinen päiväkoti, hän sanoo.

Pilottiprojektia voi seurata Rauli Lautkankareen .

Rauli Lautkankare

 • Lehtori ja tutkija Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan koulutusohjelmassa.
 • Asuu Maskussa. Ympärivuotiseen asumiseen soveltuva mökki valmistumassa juhannukseen mennessä Lokalahdelle.
 • Perheeseen kuuluvat vaimo sekä 9- ja 7-vuotiaat lapset.
 • Kertoo ”päätyönsä” olevan opettamisen ohella ideoida uusia hankkeita, etsiä niille sopivaa rahoituskanavaa ja sopivia yhteistyökumppaneita.
 • Seuraavaksi projektipäällikkönä LÄMPÖÄ-hankkeessa, joka tutkii ja kehittää lämmön varastoinnin ratkaisuja rakennusten alla olevaan maamassaan. Hankkeella on Varsinais-Suomen liiton myöntämä EAKR-rahoitus. Sanoo, että ”esimerkiksi auringon lämpöä saadaan näillä leveyspiireillä runsaasti kesällä, mutta suurin lämmitystarve on talvella. varastoimalla erilaisia lämpöjä maa-akkuun niitä voidaan käyttää myöhemmin”. Haluaa etsiä vastauksia muun muassa siihen, miten varastointi onnistuu erilaisissa maaperissä, millaisia hyötyjä tai riskejä maaperään varastointi tuo tullessaan ja auttaako varastointi rakennuksia saavuttamaan 0-energiatason helpommin.
 • Ollut käynnistämässä hamppurakentamista, http://rakennetaanhampusta.turkuamk.fi
 • Toivoo puurakentamisen kasvua. Toteaa, että ”erityisesti CLT-massiivipuulevy on hieno tuote”.
 • Tutkinut ruokorakentamista pitkään, ja ruokokatot ovat lähellä sydäntä. Sanoo nyt, että ”vähän harmittaa, että mökkiimme ei tullut itse tehtyä ruokokattoa”.
 • Toimii kaarinalaisen Roihan perheen taloprojektissa vastaavana mestarina. Roihan perhe rakentaa Kaarinaan Suomen ensimmäistä Joutsenmerkittyä omakotitaloa.

Kestävän kehityksen vaatimukset täyttävä mökki

Rauli Lautkankare vastaa siihen, millaisia suunnitelmia hänellä on ollut loma-asuntonsa energiatehokkuuden ja -järjestelmien suhteen.

Joutsenmerkin vaatimus on, että loma-asunnon, kuten muidenkin pientalojen tulee päästä B energialuokkaan.

– Tämä on aika haastavaa, sillä asuinrakennuksella on määritelty standardikäyttö eli muun muassa sisälämpötila on tasaisesti noin 20 astetta. Mökeissä tällaista standardikäyttöä ei ole. Tyypillisesti suomalainen käy keskimäärin 72 päivää vuodessa mökillä. Muun aikaa mökki on kylmillään tai peruslämmöllä. Energiatodistusvaatimuksen kautta mökeillekin asetetaan standardikäyttö, joka vastaa omakotitaloja. Tämä vaatii tavallista enemmän investointeja mökin eristyksiin, rakenteisiin ja järjestelmiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joutsenmerkin kriteerien myötä eristämme lomarakennuksemme kuten omakotitalon.

– Ikkunat ovat markkinoiden parhaat eristävyydeltään (U-arvo 0,55), ilmanvaihtolaite on hyötysuhteeltaan markkinoiden parhaimmistoa ja lisäksi asennutamme aurinkopaneeleita katolle. Kodinkoneet ja muut laitteet tulee olla energiatehokkaita. Tiiviys- eli ilmavuotoluku tulee olla alle 1,0 m3/m2h. Mökkiin tulee lisäksi ilmalämpöpumppu, mutta todennäköisesti ei takkaa.

Tarkoituksemme on saada lämmöt päälle mahdollisimman pian. Ilmalämpöpumppuja voidaan ohjata Verisuren mobiilisovelluksen kautta. Sovelluksen kautta hoituvat myös murto-, palo- ja kosteusseuranta.

– Caruna toi sähköt tolpan nokkaan viime kesänä, ja nyt appiukko on tilannut liittymisen Elteliltä. Kevään aikana käyn keskusteluja aurinkosähköstä eri paneelitoimittajien kanssa.