Asuminen

Roskien lajittelun SM-osakilpailu Raisiossa

Roskien lajittelun SM-kisat laajenevat tänä vuonna pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Turun alueella osakilpailu järjestetään ensi viikolla Raision Myllyssä. Vauhdikkaalla lajitteluradalla kilpailijat voivat testata tietojaan siitä, mihin keräysastiaan mikäkin roskakuutio kuuluu.

Vantaan Energian järjestämä kilpailu on avoin kaikille vuonna 2003 ja sitä aiemmin syntyneille. Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita. Lajittelua voi treenata pelaamalla mobiili- ja digipelinä toimivaa .

Roskien lajittelun SM-kisan finaali käydään Tikkurila Festivaalin päälavalla lauantaina 22. heinäkuuta Finaalissa toisistaan mittaa ottavat osakilpailujen parhaat lajittelijat sekä Roskapelissä parhaan tuloksen saanut kilpailija. Finaalin voittaja saa tittelin Roskamestari 2017 ja palkinnoksi kahden hengen matkan Singaporeen, maailman siisteimpään kaupunkiin.

Osakilpailuissa päivän viisi parasta saavat lipun Vantaan Tikkurila Festivaaleille. Myös Roskapelin viisi parasta pelaajaa palkitaan festivaalilipulla.


Kotien kierrätysinnossa petrattavaa

Suomalaisten kotitalouksien kierrätysinto on Tilastokeskuksen Jätetilaston mukaan alle eurooppalaisen keskiarvon. Nykyisen EU-direktiivin mukaan puolet yhdyskuntajätteestä pitäisi kierrättää vuoteen 2020 mennessä. Suomessa kierrätyksen osuus on tällä hetkellä 34 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jätteiden polton kannalta haitallisimpia ovat sekajätteen sekaan heitetyt sähkö- ja elektroniikkaromu, vaaralliset jätteet ja metallit. Säilykepurkit eivät sula jätevoimalan arinalla. Paperia, kartonkia ja lasia suomalaiset osaavat jo lajitella hyvin, mutta erityisesti biojätteen kanssa parannettavaa löytyy. Sekajätteeseen päätyvästä kolmannes kuuluisi oikeasti biojätteeseen, kertoo Vantaan Energian viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

– Muovin ja tekstiilien keräys ja kierrätys tulevat jatkossa kasvamaan. Viime vuonna alkanut muovipakkauskeräys on herättänyt kiinnostusta, sillä monissa kodeissa muovijätettä kertyy paljon. Käyttökelvottomien tekstiilien kierrätystä kuluttajilta hidastaa se, että teollisen mittakaavan hyödyntäjiä ja teknologioita ei käytännössä vielä ole, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Roskien lajittelun SM-osakilpailu Raision Myllyssä 5. toukokuuta klo 12–16. Lisätietoja .