Asuminen

7 vinkkiä energiansäästöön keittiössä

Näillä vinkeillä säästät sähköä laittaessasi ruokaa kotona.

  1. Suunnitelman tekeminenennen ruoanlaiton aloitusta. Mitä menetelmiä ja välineitä on tarkoitus käyttää ja miksi? Pelkkä ajatuksen siirtäminen energiansäästöön voi jo muuttaa omia toimintatapoja.
  2. Mikron hyödyntäminen.Tarjolla on laadukkaita mikronkestäviä astioita. Varsinkin pieniin ruoka-annoksiin lämmitys ja kypsennys mikrolla on energiaa säästävämpi tapa kuin hella tai uuni.
  3. Esilämmitä vesikeittäessäsi tai höyryttäessäsi ruokaa hellalla. Mahdollisimman lämmin hanavesi ei kuitenkaan ole ratkaisu. Hanavesi voi maksimissaan olla vain noin 65 astetta, ja hanan maksimilämmön saavuttaminen tuhlaa jo itsessään vettä. Puhumattakaan hanaveden lämmitykseen kuluneesta energiasta. Vedenkeittimellä sen sijaan veden saa kiehuvaksi nopeasti, mikä lyhentää myös hellan käyttöaikaa. Vedenkeitin kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin hella.
  4. Kannen käyttö.Hellalla kypsentäessä kannen käyttö kattilalla tai pannulla on erittäin tärkeää energiansäästön näkökulmasta. Ruoan lämpeneminen nopeutuu, kun lämpö ei haihdu pois kattilasta.
  5. Veden käytön säännöstely.Kun vettä käyttää vain sen verran kuin tarvitsee, tulee säästöä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan mitan käyttö kannattaa.
  6. Uunin järkevä käyttö.Hellan lisäksi myös uunin käyttö syö paljon energiaa. Tunnissa se kuluttaa yhtä paljon tai jopa enemmän sähköä kuin yli 300-litrainen pakastin vuorokaudessa. Monet ruoat voi laittaa jo lämpenevään uuniin, mikä lyhentää paistoaikaa. Uunin voi laittaa myös pois päältä jo ennen, kun ruoka on kypsää, koska lämpö säilyy uunissa jopa 20 min ennen kuin alkaa huomattavasti laskea.
  7. Ruoan kunnollinen jäähdyttäminen.Jääkaappi tarvitsee sitä enemmän energiaa mitä lämpimämmän ruoan sinne laittaa. Sama juttu on pakastimen kanssa.

Lähde: Energia Oy