Asuminen

Telakkaranta rakentui Turun paraatipaikalle

Turun uusi asuinalue Telakkaranta on ainutlaatuinen, ja siellä kaikki rakentajat ovat päätyneet tavanomaista parempaan laatuun. Korkeasta hintatasosta huolimatta asunnot ovat kiinnostaneet ostajia.

Laivanrakennus hallitsi 1700-luvulta lähtien Aurajoen suistoalueen maisemia Turussa. Vuonna 2004 viimeinenkin laivanrakentaja siirtyi uudelle telakalle Pernoon ja tilalle kaavoitettiin uusi asuinalue, Telakkaranta. Laivateollisuuden historiaa on säilytetty monina yksityiskohtina täydentämässä modernia arkkitehtuuria.

Telakkarannan alue on ainutlaatuinen, ja kaikki rakentajat ovat päätyneet tavanomaista parempaan laatuun. Korkeasta hintatasosta huolimatta asunnot ovat kiinnostaneet ostajia.

Skanska on rakentanut Telakkarannan alkupäähän jo neljä taloa: Paraatinrannan 2013, Androksenrannan 2014 ja Telakanportin 2015 sekä Fregatinrannan Satolle.

Maaliskuussa alkaa Kuunarinrannan rakentaminen. Se valmistuu keväällä 2018, ja sen jälkeen aloitetaan Parkinranta. Vuonna 2019 koko kortteli 49 on valmis.

– Telakkaranta on meille merkittävä kohde. Olemme rakentaneet vuodesta 2012 lähtien ja myyneet sieltä jo 90 asuntoa. Alueella on vahva identiteetti, ja olemme pyrkineet kunnioittamaan sen historiaa. Uusissa taloissa on tiilipintaa, ja telakan nostureita on jätetty paikoilleen. Asunnot ovat aika isoja, ja kysyntä on hyvää. Eniten asuntoja ostetaan omaan käyttöön, mutta lapsiperheitä ei juuri ole. Ostajat ovat usein paluumuuttajia, jotka ovat myyneet omakotitalonsa, hankekehitysjohtaja Jari MartinmäkiSkanskalta kertoo.

Hannu Eklundmuutti Telakanportin ylimpään kerrokseen marraskuussa 2015. Näkymä on joelle kaupungin suuntaan.

– Tämä on paras näköala ja paranee vielä iltahämärässä, kun kaupungin valot syttyvät. Halusin muuttaa tänne, koska pidän Martin kaupunginosasta. Varasin tämän heti, kun mahdollista, ja sain kaikki haluamani muutokset asuntoon, Eklund kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän asui ennen Sauvossa ja kävi töissä Turussa Tiilentekijänkadulla. Nyt työhuone on hänen kotonaan.

– Ajamiseen meni 1,5 tuntia päivässä. Nyt olen ajanut todella vähän. Täältä on 15 minuutin kävelymatka Turun kauppatorille, kaksi kauppaa on lähellä ja bussia on helppo käyttää, Hannu Eklund kertoo.

Telakkarannan perukoille Eerik Pommerilaisen rantaan on noussut kolme taloa, jotka ovat lähes joen päällä. Talojen takaa näkyy puistoalueelle. Edustan pylväikön alta kulkee kävelyreitti Korppolaismäkeen.

Kaupungista päin ensimmäinen taloista on Lemminkäisen rakentama Sataman Tähti, joka valmistui vuodenvaihteessa. Helmikuussa viereen aletaan rakentaa Sataman Loistetta. Kummassakin on 36 asuntoa.

– Telakkarannan näkymät ja historia ovat ainutlaatuiset. Se on kiinnostanut myös helsinkiläisiä, jotka pitävät aluetta keskustana. Osa turkulaisista kokee matkan keskustaan pitkänä, mutta siellä on rauhaa, on joki ja meri, eikä ole kaupungin vilinää, sillä jokiranta rauhoitetaan kävelijöille ja pyöräilyyn. Maisemat ovat Turun linnaan ja ilta-aurinkoon päin, asuntomyyjä Arto RuoholaLemminkäiseltä toteaa.

Rakentamisessa on luotu viiden tähden hotellin taso, ja asuntojen kysyntä on ollut hyvä. Moni asukkaista on myynyt omakotitalonsa, mutta myös nuoria perheitä on muuttanut. Osa ostajista on vuokrannut asuntonsa ja muuttaa itse myöhemmin.

– Viiden vuoden kuluttua näyttää erilaiselta, kun kaikki kulkureitit saadaan kuntoon ja palvelutkin varmasti paranevat. Rakentamisessa kapea tontti aiheutti lisätöitä, mutta asukkailla on nyt piha, jonka kannen alla ovat autopaikat, Ruohola toteaa.

Kaksi reunimmaista taloa ovat SRV:n rakentamat Turun Tyyrpuuri (valmistui huhtikuussa 2015) ja Paapuuri (tammikuussa 2016), yhteensä niissä on 52 asuntoa, ja suurin osa on myyty.

– Telakkaranta on kiinnostanut alusta asti, ja sinne on tullut paljon paluumuuttajia. Potentiaalinen ostajajoukko ei ole kovin suuri, koska asunnot ovat hyvin korkeatasoisia ja tontti on arvokas. Toisaalta sijainti ja näkymät ovat ainutlaatuiset, ja olemme hyvin tyytyväisiä alueeseen, SRV:n aluejohtaja Heikki Kalliokertoo.

Meri, satama, joki ja Turun linna vangitsevat katseen heti Kristiinaja Atso Raittionkodissa Tyyrpuurissa.

– Päätös muuttamisesta syntyi nopeasti, kun näimme maiseman. Meren läheisyys ja iso 25 neliön terassi ratkaisivat. Täällä ei tunnu, että asuu kaupungissa, vaan meren rannalla. Ja tavallaan kesämökki on samassa. Venepaikka saatiin Korppolaismäen rannasta, josta pääsen helposti kalastamaan, Atso Raittio tuumaa.

Muutto 30 vuoden jälkeen omakotitalosta Hirvensalon Oriniemestä kerrostaloon tuntui ensin oudolta, mutta pian paikka otti omakseen.

– Tämä oli meille elämäntapamuutos. Sijoitimme omaan elämäämme. Yleensä istumme pyörivissä tuoleissa ja katselemme maisemia eri suuntiin. Jäin vuodenvaihteessa eläkkeelle ja nyt meillä on aikaa nauttia vapaa-ajasta kaupungissa. Täällä on niin paljon virikkeitä, bussilla pääsee joka paikkaan ja teatterit ovat lähellä. Koiran kanssa pääsee helposti lenkkeilemään, Kristiina Raittio sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ennestään tuttu lähikauppa on Hirvensalon sillan pielessä, ja myös kuntosali on lähellä. Muita palveluja Raittiot eivät kaipaa, mutta lähipubi voisi olla kiva, ja palveluja tulee varmaan lisää, kun muuttaa lisää asukkaita.

Uusien kerrostalojen kokonaisuutta täydentää asuintaloksi saneerattu Loft-tehdas, eli Wärtsilän vuonna 1934 rakennettu vanha konehalli. YH-Kodit on A- ja B-portaiden rakennuttaja, C- ja D- portaiden Jatke Oy, joka urakoi molemmat puolet.

– Meidän osuutemme on valmis ja ensimmäiset asukkaat muuttivat viime kesänä, asuntoja on 91. Rakentamisessa meni kaksi vuotta, sillä kohde oli tosi vaativa, ja erikoissuunnittelua oli paljon, mutta uniikki ja mielenkiintoinen. Toinen puoli talosta valmistuu ensi kesänä, YH-Kotien aluepäällikkö Mikko Lipponenkertoo.

Loft-tehdas on sisältä täysin uusi rakennus ja sopii vaativallekin asukkaalle. Ulkoseinät ja ulkoasu säilytettiin kaavan mukaisesti, mutta ikkunat jouduttiin uusimaan. Asunnot ovat isohkoja, ja huoneet korkeita. Vanha tiili ja betoni täydentävät modernia ilmettä.

– Haimme trenditietoista asumismuotoa lifestyle -ajattelusta kiinnostuneelle kohderyhmälle. Suurin ryhmä on nuorempia, asumiselta enemmän odottavia sekä työikäisiä, joiden lapset ovat aikuistumassa. Jonkun verran lapsiperheitäkin on. Atriumtyyppinen sisäpiharatkaisu onnistui hyvin, ja pienet asunnot on myyty kaikki. Isompia loft-tyyppisiä asuntoja on vielä jäljellä.

– Tämä on ollut meille hieno lippulaivakohde, joka on tuonut näkyvyyttä vaativasta rakentamisesta. Arvorakennus ja kaupunkikuvallisesti merkittävä lopputulos onnistui, ja pystyimme jatkamaan vanhan rakennuksen elinkaarta, Lipponen jatkaa.

Samuli Kaapelimuutti tammikuun lopussa Loft-tehtaan 53 neliön kaksioon. Parveke avautuu sisäpihalle, johon korkeuksiin kohoava ikkunaseinä ja lasikatto tuovat päivisin valoa. Illalla vanhat rosoiset tiili- ja betoniseinät on valaistu tunnelmallisesti.

– Ihastuin tähän saman tien, kun tulin asuntonäyttöön. Asunto on hieno sisältä ja sijaitsee hyvällä paikalla. Jokirannassa on kiva kävellä, ja lisäksi kavereiden luo ja keskustaan on kävelymatka. Tykkään loft-hengestä ja betoniseinä sopii hyvin asuntoon. Ajattelin laittaa siihen valkokankaan projektoria varten, hän suunnittelee.

Huoneistomarkkinoiden asuntovälittäjä Arto Koskion tyytyväinen kohteeseen, jonka kauppa on käynyt hyvin.

– Suurin osa A- ja B-portaiden asunnoista on mennyt ostajien omaan asuntokäyttöön. Jonkin verran vanhempi väki on ostanut asuntoja sijoitusmielessä esimerkiksi lastensa käyttöön.

Telakkaranta

  • Wärtsilän entiselle alueelle rakennettu asuinalue Aurajoen itärannalla.
  • Telakka-alueella työskenteli enimmillään 5 000 laivanrakentajaa.
  • Asuntorakentaminen alkoi 2012.
  • Ensimmäiset asukkaat muuttivat 2013.
  • Kaikkiaan alueelle tulee noin 900 asukasta.
  • 7 tonttia tulee vielä myyntiin myöhemmin.
  • Kerrostalojen rakentajia/rakennuttajia: Jatke, Lemminkäinen, Sato, Skanska, SRV, TKU-Rakennus, YH-Kodit.

Viisiosaisessa juttusarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita.