Asuminen

Puukaupunkirakentaminen vihdoin käyntiin Turussa

Linnanfältin alueen rakentaminen nytkähti käyntiin NCC:n aloitettua As Oy Turun Puulinnan rakentamisen. Myös muiden alueen rakentajien uskotaan pian lähtevän liikkeelle, ja kaikkiaan alueelle tulee noin tuhannen ihmisen koti.

Turun linnan lähelle rakennetaan moderni puukaupunki, Linnanfältti, jota alettiin suunnitella jo 16 vuotta sitten valtakunnallisen Moderni puukaupunki -hankkeen aloitteesta.

– On hienoa, että Linnanfälttiä on vihdoin alettu rakentaa. Hankkeen alussa puurakentaminen on koettu ehkä hieman haasteelliseksi ja tonttien omistuksiin on tullut muutoksia. Kaupunki toivoo Linnanfältin alueesta esimerkillistä kaupunkimaisen puurakentamisen kohdetta. Kaupunkilaisia alue on kiinnostanut alusta asti, Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen arkkitehti Mika Rajalatoteaa.

Linnanfältin alueella säilyvät myös vanhat puurakennukset, mutta tarkoitus on rakentaa moderni, keskustamainen kaupunginosa.

– Olisi hienoa saada uusia puurakentamisen ratkaisuja. Toivomme myös yhteisöllisyyden edistämistä, kuten yhteisiä tiloja. Autot pysäköidään maan alle tai pysäköintitaloihin ja pihat säästetään ihmisten käyttöön, Rajala sanoo.

NCC aloitti kolme- ja nelikerroksisen Puulinnan rakentamisen lokakuussa. Toistaiseksi työmaalla on käynnissä perustusten rakentaminen ja seuraavaksi kellarin autohalli, joten puuta ei vielä näy.

– Kun pihakannen alla sijaitseva autohalli on valmiina, talojen kokoaminen puuelementeistä käy nopeasti. Runkotoimittaja on Pyhännän Rakennustuote (PRT-Pro), ja esivalmistetut suurelementit tulevat Hartolan tehtaalta. Niissä on valmiina myös ikkunat ja sisäseinien kipsilevyt, sekä osittain integroitu talotekniikka. Kiersimme ympäri Suomea tutustumassa erilaisiin rakentamistapoihin yhdessä Arkkitehtitoimisto Schauman Arkkitehtien kanssa, ja päädyimme tähän ratkaisuun. Asunto Oy Turun Puulinnan kahteen taloon tulee 94 korkealuokkaista asuntoa ja kellariin 55 autopaikkaa, NCC:n hankekehityspäällikkö Antti Saarinenkertoo.

Asunto Oy Puulinna valmistuu keväällä 2018 ja tulee Saarisen mukaan vain hivenen kalliimmaksi kuin vastaava betonitalo. Ensimmäisestä kerroksesta ylöspäin kaikki on hissikuiluja myöten puuta, lukuun ottamatta kylpyhuoneiden lattioita ja välipohjien kipsilevyjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puulinna rakennetaan kokonaan sääsuojan alla.

– Rakennusjärjestelmä on hyvin joustava, eivätkä jännevälit tule heti vastaan. Saimme myös materiaalintoimittajalta ohjausta. Suunnittelu on ollut hyvin perusteellista, koska tämä on ensimmäinen puukerrostalomme, ja haluamme tulla siinä hyväksi. Asiasta tehtiin strateginen päätös viime elokuussa. Akustiikkasuunnitelma on tehty erikseen, ja akustiikka on puutaloissa yleensä erittäin hyvä. Huonekorkeus on hieman betonitaloja korkeampi, arkkitehti Niklas KronbergArkkitehtitoimisto Schauman Arkkitehdeistä kertoo.

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusopin professori Markku Karjalainenon puurakentamisen johtavia asiantuntijoita ja oli alkuvaiheessa mukana myös Linnanfältissä.

– On todella hienoa, että vanha kaupunki kaavoitti modernin alueen puurakentamiselle, vaikka Turussa peikkona oli vanha Turun palo 1827. Kaupunki voi omalla esimerkillään edistää puurakentamista. Tämän päivän puukerrosrakentaminen on todella paloturvallista, koska vaatimuksena yli 2-kerroksisissa puurakennuksissa on sprinklaus (automaattinen palosammutusjärjestelmä), Karjalainen toteaa.

Hän toivoisi puukerrostalojen rakentamisen yleistyvän, mutta se on ollut hidasta. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön tavoitetta 10 prosentin markkinaosuudesta ei saavutettu.

– Rakentajat ovat varovaisia, ja puurakentamisen osaaminen on kauttaaltaan vaatimatonta, kun taas betonirakentamisesta on 60 vuoden kokemus. Osaamista pitää kehittää ja puurakentamisen pitää olla kilpailukykyistä. Tarvitaan myös tilaelementtituotantoa ja koko prosessin hallintaa, vasta sitten aletaan puhua pehmeistä arvoista, kuten ekologisuudesta. Uuden sukupolven myötä suosio varmasti kasvaa, sillä arkkitehtiopiskelijat ovat puusta äärimmäisen kiinnostuneita, vaikka opetamme kaikkien materiaalien rakentamista, professori jatkaa.

Suosituimmaksi puurakennusmenetelmäksi ovat nousseet 2000-luvulla ristiinliimauksella valmistetut massiivipuiset CLT-elementit. Myös viilupuisia LVL-palkkeja, kertopuuta ja perinteistä puurankarakentamista käytetään. Puualan yhteisellä Puuinfo-nettisivustolla on runsaasti tietoa rakentamisesta, valmistajista ja toteutetuista kohteista.

– Suomessa puuta kyllä riittäisi, mutta CLT-levyt tehtiin pitkään itävaltalaisesta puusta, oikein ärsytti puhua siitä. Nyt Kuhmossa toimii CLT-tehdas, alkuvuonna aloitetaan myös Alajärvellä ja Kauhajoellakin vielä tänä vuonna, Markku Karjalainen sanoo.

Stora Enso on kehittänyt rakennusjärjestelmiä, joilla voi rakentaa enintään 12-kerroksisia taloja. Materiaali on CLT tai LVL. Rakentamisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Sami Typpöpitää tärkeänä, että alalla ymmärrettäisiin paremmin puurankarakentamisen ja massiivipuurakentamisen eroavaisuudet

– Massiivipuuelementit ovat lujia, kevyitä ja mittatarkkoja ja niistä voi suunnitella monipuolisia kohteita. Rakentaminen on nopeinta tilaelementeillä, ja myös suurelementtijärjestelmän runkovaihe on nopea. Palomääräykset mahdollistavat myös hyväkysynnän hyvin erilaisiin käyttökohteisiin toiminnallisen palomitoituksen avulla, hän toteaa.

Stora Enso on CLT-levyjen markkinajohtaja, tehtaat ovat Itävallassa. LVL-elementtituotanto suomalaisesta puusta on käynnistynyt Varkaudessa. Lisäksi rakennuksille toimitetaan suomalaista sahatavaraa, LVL-pilareita, -palkkeja ja -levyjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Linnanfältti

 • Turun linnan lähelle kaavoitettu moderni puukaupunki.
 • Alue 8,4 hehtaaria, uudisrakentamista 4,4 ha.
 • Rakennetaan 2-5 kerroksisia puukerrostaloja ja rivitaloja noin 1000 asukkaalle.
 • Tontinvarauskilpailu 2008, asemakaava 15.2.2014.
 • NCC aloitti ensimmäisenä rakentamisen lokakuussa 2015.
 • Ensimmäinen 4-kerroksinen talo valmistuu keväällä 2018.
 • Lisätietoja: .

Puurakentamismenetelmiä

 • CLT massiivipuinen monikerroslevy; elementit ja tilaelementit kerroksittain ristiinliimattua puuta (CLT = cross laminated timber).
 • LVL-viilupuu; palkit, pilarit, levyt, tolpat, ripalaatat, seinäelementit sorvatuista yl. kuusiviiluista liimattuja (LVL=Laminated veneer lumber), viilujen syyt yleensä pituussuuntaan.
 • Kertopuu-viilupuu; pilari-palkkijärjestelmä havupuuviiluista.
 • Puurankarakentaminen; paikalla rakennettu runko, perinteisesti 2-kerroksisissa kohteissa käytetty menetelmä.

Puutietoa

 • Kasvaessaan kuutio puuta sitoo tonnin hiilidioksidia ilmakehästä.
 • Puupinta on antibakteerinen ja tasaa sisäilman kosteutta.
 • Kevyet rakenteet, betoniin verrattuna painoa viidesosa.
 • Puuelementit suojataan yleensä paloa vastaan suojaverhouksella, esimerkiksi kipsilevyillä.
 • Puukerrostaloissa sprinklaus (automaattinen palosammutusjärjestelmä) pakollinen, maksaa noin 100 e/neliö.
 • Puu ei sovellu maanalaiseen tai väestönsuojien rakentamiseen.
 • Hyvä ilmaääneneristävyys; suunniteltava hyvin, askelääniä on vaimennettava.
 • Kotimainen, uusiutuva, ekologinen ja paikallinen rakennusmateriaali.
 • Lisätietoja: .

Puukerrostaloja Suomessa

 • Valmistunut 52 puukerrostaloa, 1235 asuntoa.
 • 2016 valmistui 600 asuntoa.
 • Vireillä eri puolilla Suomea 6 000 asuntoa.
 • Lähiseudulla rakennettuja:
  • 1997 Raisio, Asuntomessut, 3 taloa, 4 krs
  • 2000 Naantali, Myllykiventie, 3 taloa, 4 krs
  • 2014 Turku, Iso-Heikkilä, palvelukoti, 4 krs

Puurakentaminen kunniaan

Arkkitehti Marco Casagrandeon erikoistunut puurakentamiseen ja haluaisi siitä vientituotteen Suomelle.

– Puun hiilijalanjälki on pieni ja CLT-elementtien energiatehokkuus ja äänieristys hyvä. Niiden mitoitus on millintarkkaa, eikä se elä lainkaan, koska puut on laminoitu ristiin. Lisäksi tilaelementeistä rakentaminen on jopa 70 prosenttia nopeampaa kuin betonista. Kustannuksissa täytetään jopa ARA-vuokratalon kriteerit, hän sanoo.

Tampereen Vuoreksessa on juuri aloitettu kahden hänen suunnittelemansa puukerrostalon rakentaminen Tampereen Vuokratalosäätiölle. Ne valmistetaan suomalaisesta puusta tehdyistä CLT-tilaelementeistä.

Tampereen kaupungin tavoite on toteuttaa Vuorekseeen Suomen suurin puutaloaluekokonaisuus.

– Suurin ongelma puurakentamisessa on virkamiespuolella, koska siitä ei ole vielä paljon kokemusta. Lisäksi säädökset laahaavat jäljessä verrattuna Keski-Euroopan maihin. Palomääräysten takia esimerkiksi CLT-levyjen kaunis puupinta on peitettävä kipsilevyllä, harmittelee Casagrande.