Teemat

Äänestä Turun parasta pihaa

Turun piha 2016 -kilpailun voittajat julkistetaan joulukuun alussa. Myös Turun Sanomienlukijoilla on tilaisuus valita oma suosikkinsa. Äänestäneiden kesken arvotaan lahjakortti.

Viiden vuoden tauolta palannut kisa Turun kauneimmista pihoista ratkeaa vajaan parin viikon kuluttua. Mukaan kutsuttiin keväällä kaikki Turun omakotiyhdistykset, kaupunginosaseurat ja siirtolapuutarhayhdistykset. Kilpailusarjoja on kuusi: omakotitalot, loma-asunnot, rivi- ja pientalot, kerrostalot, julkiset rakennukset sekä siirtolapuutarhat.

Alueraadit ympäri kaupunkia tekivät suururakan etsiessään kesällä oman alueensa parhaimmistoa. Palkintoraadissa pihoja arvioivat syys-lokakuussa Turkuseuran, Turun Pientalojen Keskusjärjestön, Turun kaupungin, Turun Yrittäjien ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen edustajat.

Millainen kuva yli kuudellakymmenellä pihalla vierailleelle palkintoraadille jäi turkulaisesta puutarhakulttuurista?

– Meille jäi oikein hyvä kuva. Ehdotuksia oli laajalti ympäri kaupunkia, todella hienoja ympäristöjä. Turku on suomalaisen puutarhataiteen syntysija, ja oli sykähdyttävää nähdä, että kyllä täällä osataan edelleen, sanoo palkintoraatiin kuuluva Ritva Nummiora.

"Kiinnitimme huomiota erityisesti luonnon lähtökohtien osaavaan hyödyntämiseen."

Parhaillaan vietettävän Vihervuoden tavoitteiden mukaisesti Turun pihakilpailun erityisteemana on kestävä suomalainen maisema.

– Kiinnitimme huomiota erityisesti luonnon lähtökohtien osaavaan hyödyntämiseen – siihen, miten piha liittyy ympäristöönsä, maisema-arkkitehti kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi raati arvioi etenkin pihan omaleimaisuutta ja viihtyisyyttä, ”paikan henkeä”, järjestelyjen toimivuutta ja tarkoituksenmukaisuutta, pihan hoidettavuutta ja siisteyttä, ratkaisujen kestävyyttä ja yleistä kokonaisvaikutelmaa.

– Vihervuoden kautta teemana oli myös hyötyviljely, mutta se ei ollut kilpailussa kynnyskysymys, joskin ansaitsi kiitosta.

Nummiora kertoo huomanneensa hyötyviljelyn kuitenkin kohottaneen viime vuosina päätään.

– Kun pihakilpailutoiminta alkoi Turussa, neuvottiin vielä esimerikiksi rintamamiestaloasukkaita hyötyviljelyssä. Toisaalta etupihat piti saada kauniiksi ja siisteiksi. Välillä oli kausi, jolloin viljelyyn ei kiinnitetty paljoakaan huomiota, mutta nyt se on taas muotia: Kaupunkikin jakoi viime kesänä viljelylaatikoita, ja kilpailupihoilla näkyi yllättävän paljon ei pelkästään näennäistä hupiviljelyä, vaan ihan oikeaa ruoantuotantoa.

"On koko kaupungin etu, että asukkaat tekevät ympäristöstään mielenkiintoisen, kauniin ja siistin."

Kisapihoilta löytyi hyötyviljelyn rinnalla myös elvyttäviä poiskytkeytymisen tiloja.

– Näimme monenlaisia kauniita ja hieman poikkeaviakin ratkaisuja. Lähtökohdathan olivat pihoilla hyvin erilaisia. Osalla oli luonnonympäristöä, jota täytyy vaalia, ja sitten oli tyhjiä peltotontteja, joilla tehdään tavallaan tyhjästä se loistava piha. Oli kiva nähdä, että täällä osataan tehdä molempia.

Kaupungin pitkäaikainen, nyt jo eläköitynyt maisema-arkkitehti katsoo, että puutarhoihin panostaminen on merkittävä asia kaikille turkulaisille.

– On koko kaupungin etu, että asukkaat tekevät ympäristöstään mielenkiintoisen, kauniin ja siistin. Sillä tarjotaan myös ohikulkijoille jotain kaunista katsottavaa.

Kuvat: Palkintoraadin jäsenet Pauno Narjus ja Jouni Liuke.

Yleisöäänestyspihat valintaperusteineen

1.

Vaatimattomista tasamaan lähtökohdista viehättäväksi ja viihtyisäksi muokattu omakotitalon piha. Tarpeelliset huoltoalueet, kuten jätesäilytys ja autopaikoitus, on saatu nekin hyvin valitun kasvillisuuden avulla luontevaksi osaksi tätä erittäin tasapainoista ja kauniisti hoidettua kokonaisuutta: villiviini kätkee autotallin ja kekseliäs, naapurin kanssa yhteinen havurajaus suuren kompostialueen.

Persoonallisuutta tuo rohkeasti keskelle pihaa, vanhojen omenapuiden väliin kauniisti rakennettu moderni ja kutsuva uusi puuterassioleskelualue, joka matalana liittyy ympäröivään nurmikenttään sujuvasti perennapenkin ja pienen näkösuoja-aidan kautta. Pihan kokonaisuus on äärimmäisen selkeästi jäsennelty ja tunnelmaltaan onnistunut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ehdottanut Pääskyvuoriseura ry.

2.

Kymmenen uuden 7-8-kerroksisen talon keskelle, usean yhtiön alueelle ja osin maanalaisen autohallin päälle on onnistuttu luomaan uudisrakennusten hengen mukainen modernin viehättävä yhteispiha.

Piha toimii koko suljetun korttelin omana keskuspuistona kävelypolkuineen, toiminta-alueineen, vesialtaineen ja runsaine, hyvin valittuine istutuksineen. Korkeiden rakennusten tarvitsemille suuriksi kasvaville maanvaraisille puillekin (esimerkiksi tammi, vaahtera, saarni) on löydetty omat paikkansa nurmialueella.

Kokonaisuuden suunnittelu, toteutus ja käytetyt materiaalit henkivät osaamista, laatua ja pyrkimystä edistää asukkaiden viihtymistä kodeissaan. Esimerkillinen kohde uudisrakentamisesta, jossa on panostettu rakennusten ja pihaympäristön onnistuneeseen yhteensovittamiseen jo alkuvaiheessa.

Ehdottanut Kerttuli ry.

3.

1970-luvun lähiötalojen ympäristöstä on muokattu talojen laajojen korjausten päätyttyä toimiva kokonaisuus, jossa ilmenee mukavasti muistumia ympäröivän alueen luonnosta kasvillisuuden ja materiaalien valinnoissa.

Kokonaisuus on huolella suunniteltu, siisti ja viehättävä. Myös vuodenaikojen vaihtelu näkyy, kesällä runsaina kukintoina ja talvella havujen vihreänä.

Ehdottanut Runosmäkiseura ry.

4.

Usean kaksikerroksisen rakennuksen muodostama kokonaisuus muistuttaa tunnelmaltaan hauskalla tavalla pientä kyläyhteisöä, jossa asuinrakennukset sijaitsevat tärkeän yhteisen torin/viheriön ympärillä. Viheriöllä on lasten leikkialue ja suuret puut ja yhteistä kokoontumistilaa.

Yksityiset oleskelupihat sijoittuvat osin viheriön ympärille, runsaan kasvillisuuden suojaan, ja osin talojen toiselle puolelle, kaikki kuitenkin tarjoten miellyttävää omaa rauhaa. Vaikka kokonaisuus on osin jo kunnostuksen tarpeessa, se luo yhdessä talojen arkkitehtuurin kanssa miellyttävän, rennon ja hiukan eksoottisenkin tunnelman.

Ehdottanut Varissuoseura ry.

5.

Mäntymäen keskeisen vanhan pari-/omakotitalon pihaympäristössä on erinomaisesti oivallettu paikan tarjoamien lähtökohtien merkitys. Loivasti kohoava etelään avautuva rinnetontti on osin pengerretty kevyesti: matalan luonnonkivimuurin ja kauniin rehevän perennavyöhykkeen takana aukeaa, visuaalisesti kokoaan isompana, avaran oloinen yhtenäinen nurmikenttä. Sen reunoilla kasvavat paikan hengen mukaisesti männyt ja muu suuri puusto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pihan aurinkoisella sivustalla ja neljän tontin yhteisessä nurkassa sijaitsevat, asemakaavan mukaisesti, kaikki huoltorakennukset. Näiden väleihin on saatu luontevasti sijoitettua kasvillisuuden suojaan pihan oleskelutilat.

Takapihan kaunista ja vehreää rinnettä on osattu myös oivallisesti hyödyntää talon ikkunoista avautuvien näkymien juhlintaan, vuodenaikojen mukaan vaihtuviksi tauluiksi. Kokonaisuus on hyvin huollettu. Talon ja ulkoympäristön suhde toisiinsa on viehättävän ja onnistuneen rento, asukkaidensa oloinen?

Ehdottanut Vähä-Heikkilän Mäkitupalaisyhdistys ry.

6.

Turun saaristomaisemaan, etelään avautuvalle jyrkälle kallion rinnepalstalle rakennetun uuden omakotitalon ympäristöstä on luotu monilapsisen suurperheen kaunis monitoimiympäristö ajatuksella ”kaikille jotain.” Rakentamisen vääjäämättä mylläämä välitön pihaympäristö on saatu vehreäksi uusilla täytöillä, runsaalla kasvillisuudella ja monilla kotitarpeen hyötyviljelyalueilla.

Takapihan nurmeen rajoittuva komea kallio on osattu jättää luonnontilaiseksi taustaksi, hyödyntäen samalla kallion tarjoama mahdollisuus ”lähikesämökin” toteuttamiseen komean, avoimen ja modernin mustan kodan muodossa. Ympäristökokonaisuus on hyvin huollettu, toimiva ja persoonallinen. Se avautuu salaperäisesti pala palalta.

Ehdottanut Kakskertaseura ry.

7.

Kauniin mukulakivikadun varrelle, 1900-luvun alkupuolen puutaloalueen keskelle sijoittuva yhden talon yhtiö tarjoaa suorastaan ylellistä kaupunkiasumista: tarpeeksi omaa tilaa ja rauhaa, mutta samalla vahvaa yhteisöllisyyttä ja hienon yhteisen pientalomaisen pihaympäristön keskellä kaupunkia.

Toimintojen tilajäsentely on onnistunut kauttaaltaan. Autojen tilat ovat kadun puolen autotalleissa, ja talon toisen puolen yksityisellä pihalla on kaunis yhteinen vehreän kasvillisuuden alue. Jokainen asukas on korvamerkinnyt tämän vihreyden laidalta pienen alueen itselleen, komein perennapenkein erotettuna. Järjestely vapauttaa ovien vierustat ja edustat selkeämmin kulkutilaksi, mikä luo siistin yleisvaikutelman.

Hyvin hoidetun yhteisen viheralueen taustalla sijaitsee vielä paikan helmi: yhteinen vanha pihasauna, joka lämpiää ympäri vuoden.

Ehdottanut Martinrantaseura ry.

8.

Portsalle tyypillisellä puutalopihalla neljä pitkää taloa reunustavat sisäpihaa, joka toimii leikki- ja oleskelualueena. Jäänteinä entisistä ajoista alueelle sijoittuu myös vanha kaivorakennelma ja suuria puita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suuren yhtiön kaikkien asuntojen portaiden vierustat on lisäksi otettu haltuun vaihtelevilla istuskeluryhmillä. Tämä luo persoonallisen mutta osin levottoman kokonaisuuden.

Tilajäsentely on muuten toimiva, jäte kekseliäästi kadulta tyhjennettävissä, entinen ulkorakennus pihasaunana ja vanhat nupukivikourut koko alueella ohjaamassa sadevesiä. Vanhat syreenipensaat täydentävät tätä ajatonta ja huoletonta tunnelmaa.

Ehdottanut Portsa ry.

9.

Luolavuoren komealle mäntypuustoiselle kalliolle rakennetun yksilöllisen talon ympäristö on ensivaikutelmaltaan vaatimaton. Jatkoarvioinnissa huomion saa kuitenkin tuo aina toivottu, mutta vaikeasti määriteltävä ”paikan henki.” Tällä pihalla sitä on.

Tontilla on toteutettu olennaiset toiminnalliset ja rakenteelliset asiat, kuten kulkuväylät ja jätehuolto. Samalla on ymmärretty lopettaa suurempi muokkaus siihen, koska ympäristö itsessään oli jo valmis.

Piha on erinomaisen hienoa luonnonympäristöä, sopivasti alppiruusuilla, hulppeilla villiviineillä ja köynnöshortensioilla täydennettyä mäntyvaltaista metsänpohjaa, jolla ”nurmikko” muodostuu männynneulasista. Kokonaisuus on tasapainoinen ja äärimmäisen kaunis.

Ehdottanut Turun Asemiesomakotitaloyhdistys ry.

10.

Korppolaismäen reunalle sijoittuvan pienkerrostalon uudisrakennukset asettuvat kallioisen puistoalueen rajalle. Rakentamisen jälkiä on onnistuneesti korjattu ja uudispiha saatu liittymään ketomaisen kasvillisuuden avulla vähäeleisesti karuun kallioon.

Lapsien keinulle on varattu tontin paras näköalapaikka, ja etupihan autokatoksetkin on saatu sopimaan tiukkaan tilaan kauniisti, runsain havuin istutettujen porrastettujen rinteiden avulla.

Ehdottanut Martinrantaseura ry.

11.

Putkiremontin vaatiman pihan mylläyksen yhteydessä tälle itäisen keskustan pienehkölle pihalle toteutettu mittava uudistus on tuottanut hauskasti jäsennellyn ja persoonallisen oleskelupihan asukkaille, mutta myös miellyttävää katseltavaa ohikulkijoille.

Runsas kasvillisuus ja materiaalit on valittu ja toteutettu ammattitaidolla sekä hoidettu hyvin. Vehreä kokonaisuus liittyy myös kauniisti ympäristönsä suureen puistoon.

Ehdottanut Kerttuli ry.

12.

Monimuotoinen rinnepiha, jolla keskeiset yhteiset alueet on säilytetty vehreinä ja toimivina kaikenikäisille. Lapsille on oma leikkiympäristönsä. Aikuisväestölle vanhat omenapuut ja pihakeinu henkivät mukavasti mennyttä elämää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksi puu-kivitalo luo taloyhtiölle tyypillisestä Portsan alueen pihasta poikkeavan tunnelman. Yksittäisiä istuskeluryhmiä ovien vierustoilla on rajoitetummin, selkeyttäen tilaa.

Kaikissa pihan uusissa materiaalivalinnoissa on pyritty yhtenäisyyteen, näin kokonaistunnelmasta muodostuu levollinen. Autokatosten sopeutumista paremmin pihaympäristöön soisi vielä pohdittavan, jos mahdollista.

Ehdottanut Portsa ry.

Näin äänestät suosikkiasi

  • Turun pihakilpailun palkintoraati on valinnut omien voittajiensa ohella kymmenen asuintalopihan joukon Turun Sanomien yleisöäänestykseen.
  • Äänestä omaa suosikkipihaasi klikkaamalla sen kuvaa jutun lopussa olevassa äänestyksessä. Anna sen jälkeen vielä sähköpostiosoitteesi, jos haluat osallistua arvontaan.
  • Voit äänestää myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ts.koti@ts.fi. Mainitse sähköpostissa suosikkipihasi numero ja omat yhteystietosi.
  • Kaikkien äänestäneiden ja yhteystietonsa antaneiden kesken arvotaan 100 euron lahjakortti puutarhaliike Viherlassilaan.
  • Viimeinen äänestyspäivä on maanantai 5.12.
  • Turun piha 2016 -kilpailun voittajat ja yleisöäänestyksen tulokset kerrotaan Turun Sanomissa perjantaina 9.12.
  • Turun Sanomien työntekijät voivat äänestää suosikkipihaansa mutta eivät osallistu arvontaan.

Äänestys on päättynyt.

Luitko jo nämä?