Asuminen

Nikotteleva lämpöpatteri odottaa hoitoa

Kun syksyn tullen lämpöpatterin kääntää päälle, se alkaa ulvoa ja nakuttaa, ja vähitellen koti alkaa kuulostaa kidutuskammiolta. Patterin jumiutuneen termostaatin voi korjata itse, mutta vesikiertolämmityksen paineen laskiessa liian alas on syytä kutsua ammattilainen apuun.

Lämpöpatterit osaavat heittäytyä hermoillekäyvän hankaliksi. Patteri ei suostu lämpeämään, vaikka termostaattia kuinka kääntelisi, tai sitten laitteen sisusksista kuuluu taukoamatonta vertahyytävää ääntelyä. Lämmitysjärjestelmän säännöllinen tarkistaminen ja muutama näppärä vinkki tekevät kuitenkin kodin lämmittämisestä miellyttävää.

Kylmänä pysyvän patterin ongelma piilee usein venttiilissä. Erityisesti syksyllä termostaattisten patteriventtiilien säätäminen tyssää venttiilien jumiutumiseen. Kun patterit ovat kesäajan suljettuna, saattaa venttiilikara juuttua paikoilleen.

– Venttiilikara on termostaatissa oleva pyöreä puikko, joka näkyy osittain ulos termostaatista. Kesän aikana venttiilikara helposti jumittaa termostaatin kumitiivisteeseen niin, ettei kara liiku. Sen voi kuitenkin itse naputella liikkeelle, kertoo Suomen Omakotiliitto ry:n rakennusneuvoja Torsti Siltanen.

"On varmempaa turvautua ammattilaiseen, vaikka itsekin ilmaamista on mahdollista yrittää."

Kun jumiutunutta venttiilikaraa alkaa huoltaa, otetaan ensin patterin termostaattiosa irti, jolloin venttiilin runko tulee esiin. Sen jälkeen karaa naputellaan varovasti vasaralla niin kauan, että se liikkuu.

– Usein naputtelua saa jatkaa sitkeästi, ennen kuin mitään tapahtuu. Jumiutuneen termostaatin irrottelussa voi helposti mennä minuutti–pari. Liian kovaa ei kuitenkaan kannata ryhtyä naputtelemaan, Siltanen vinkkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paukkuvia vesikiertopattereita on puolestaan totuttu lääkitsemään ilmaamalla. Siinä missä jumiutuneen termostaatin saa herätettyä henkiin itse, ilmaaminen puolestaan on suositeltavaa LVI-huollon ammattilaisille.

– Ilmaamisella patterista on tarkoitus poistaa ilmaa. Siihen kuitenkin sisältyy riski, että veden painetaso on liian alhainen, jolloin patteri vain vetää lisää ilmaa sisäänsä. Tämän vuoksi on varmempaa turvautua ammattilaiseen, vaikka itsekin ilmaamista on mahdollista yrittää, kehityspäällikkö Katja KeränenSuomen Omakotiliitosta toteaa.

Keränen neuvoo tarkistamaan vesikiertoisisten pattereiden painetason säännöllisesti. Normaali paine pitäisi siis olla tiedossa, ja sen voi tarvittaessa tarkistaa laitteiston valmistajalta.

Pienet vaihtelut painetasossa ovat normaaleja.

– Mikäli veden painetaso laskee suositeltua alemmas, on aika kutsua ammattilainen paikalle. Vesikiertojärjestelmään on mahdollista myös lisätä vettä itse, mutta asiaan tulee suhtautua kriittisesti harkiten. Veden lisäily nimittäin ruostuttaa putkistoa. Laitteen valmistajan ohjeita pitää tietenkin myös noudattaa, Keränen sanoo.

Myös rakennusneuvoja Siltanen painottaa veden tai muiden aineiden lisäämisen pattereihin olevan turhaa.

–Jos talven aikana on kesämökin pattereissa jäätymisvaara, niin siinä tapauksessa voi lisätä glykolia. Muuten kaikenlaiset huuhtelut ovat pattereiden toiminnalle hyödyttömiä, sillä esimerkiksi ruoste painuu itsekseen patterin pohjalle.

Sähköpattereiden köhiessä taas pitää muistaa niiden elinkaari. Sähköpattereiden uusimiseen kannattaa varautua etukäteen, jottei vanhentuneita laitteita joudu vaihtamaan kesken lämmityskauden.

– Viimeistään silloin kun patterit alkavat pitää ylimääräistä ääntä, tietää niiden tulleen elinkaarensa päätöksen. Toki jokin äkillinen laitevikakin voi tulla, mutta yleisimmin sähköpatterit menettävät tehonsa vanhuuttaan, Keränen sanoo.

Ikävien yllätysten välttämikseksi keskuslämmityksen huolto kannattaa sisällyttää asunnon vuosittaiseen huoltoon. Yleensä tämä tarkoittaa sen tarkistamista, ettei lämmitysjärjestelmässä ole vuotoja.

Kodin lämmitykseen on nykyisin monenlaisia vaihtoehtoja, ja huoltotarve riippuu myös järjestelmästä.

– Vielä toistaiseksi yleisin lämmönlähde on öljylämmitys, mutta muut vaihtoehdot kuten kaukolämpö ovat nyt yleistymässä, Keränen toteaa.

Vanhat patterit menivät vaihtoon

Ville Tuomolaja Anu Pollariovat korjanneet 1923 rakennettua puutaloaan huolella muutaman kuukauden. Turun Nummella sijaitsevassa omakotitalossa uusitaan muun muassa koko lämmitysjärjestelmä. Vanha järjestelmä on 60-luvulta peräisin oleva öljylämmitys, ja tilalle asennetaan nyt ilma-vesilämpöpumppu.

Talon omistajilla oli aluksi harkinnassa myös pellettilämmitys, mutta ajatuksesta luovuttiin käytännön syistä. Asuntoon on tulossa myös varaava takka, ja kahta puulämmitteistä lämmönlähdettä ei suositella ohjattavaksi saman piipun kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korjauksen yhteydessä myös vanhat patterit menivät vaihtoon. Öljylämmitteisessä vesikierrossa käytettiin kuumempaa vettä kuin uudessa lämmitysjärjestelmässä. Uudessa järjestelmässä korostuu energiatehokkuus.

Kaikkea vanhaa ei silti suinkaan heitetä pois. Monet talon vanhoista esineistä jäävät muistoiksi 20-luvulla rakennettujen seinien sisälle. Säästettäviin kuriositeetteihin kuuluvat esimerkiksi vanhojen pattereiden termostaatit, jotka ovat nykyisiä malleja tyylikkäämmät.