Asuminen

Talopaketteihin toivotaan tehokkaita neliöitä

Talopakettien ostajat ovat viime vuosina suosineet entistä pienempiä taloja, mutta neliöiden on oltava sitäkin tehokkaampia. Tilan tuntu kasvaa erityisesti yhdistämällä keittiö olohuoneeseen ja rakentamalla oleskeluun terasseja.

Talopakettien ostajien toiveita sanelee tällä hetkellä paljolti taloudellinen tilanne, joka saa rakentajat miettimään, kuinka arvokkaan talon on valmis hankkimaan. Toisaalta kuntien kaavoittamien tonttien koko voi rajoittaa rakentamista.

Soittokierros talovalmistajille vahvistaa, että vallitseva trendi on hyvin voimakas.

– Talot ovat viimeisen viiden vuoden aikana pienentyneet 10–20 neliötä, keskikoko on noin 130–140 neliötä. Nykyisin talot halutaan valmiina, niin tekee kaksi kolmasosaa asiakkaistamme. Moni käyttää sisustussuunnittelupalveluamme ja muokkaa taloja jonkin verran, tai niitä suunnitellaan omien mallien mukaan, Jukkatalon Etelä-Suomen aluepäällikkö Tuomas Lahtisanoo.

Toinen trendi on Jukkatalon toimitusjohtajan Mikko Tahkolanmukaan isot ikkunat sekä terassit, joihin on helppo kulku talon sisältä. Terassit voivat olla todella isoja ja osittain katettuja.

– Selvä trendi on järkevä rakentaminen. Neliöt käytetään tehokkaasti. Oleskelutiloihin ja tupakeittiöön käytetään tilaa, mutta makuuhuoneet ovat pieniä. Jopa 110 neliömetrin taloon rakennetaan neljä makuuhuonetta. Haluan myös vinkata rakentamista suunnitteleville, että nyt on todella hyvä aika rakentaa kustannustehokkaasti, koska varsinainen nousu ei ole vielä alkanut, Tahkola sanoo.

Myös Kastellin talotehtaalla rakennetaan entistä pienempiä taloja.

– Rakentaminen on hyvin selkeää. Pääsääntöisesti taloissa on neljä nurkkaa ja suoria seiniä. Ikkunat ovat isoja ja niissä on laajoja pintoja, ei mitään pientä piiperrystä. Talojen tyyli on moderni ja ajaton, usein valitaan vino kattomalli ja rapatut levyt verhoilumateriaaliksi, Kastellin Etelä-Suomen myyntipäällikkö Kari Lammervokertoo.

Taloja rakennetaan hyvin harvoin ilman takkaa, ja takka sijoitetaan yleensä oleskelutiloihin. Niihin yhdistyvät myös keittiö ja ruokailutilat, mikä säästää neliöitä ja tuo tiloihin avaruutta. Kun keittiö yhdistyy olohuoneeseen, niiden sisustus on usein neutraali.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saunoista on tullut Lammervon mukaan uusia sisustuspaikkoja. Niissä ei enää ole vallalla musta väritys, vaan käytetään erilaisia väri- ja lauderatkaisuja.

Samaten Pohjolan Design-talon kaupoissa suuntaus on pienempiin taloihin, mutta lisäksi yksilölliset ratkaisut korostuvat. Asiakkaista noin puolet valitsee mallitalon, jota muutetaan jonkun verran.

Toinen puoli pitää mallistoajattelua vanhanaikaisena ja käyttää mallitaloa vain pohjana mahdollisimman yksilöllisen talon suunnitteluun.

– Suosituin talomallimme on keskimäärin 120 neliömetriä huoneistoalaltaan, yksikerroksinen talo, joka räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan. Sinne halutaan avara keittiö olohuoneen yhteyteen ja seurustelutilaa. Vaatehuoneet ovat suosiossa, samoin satsataan saunoihin, joissa on lasiseinät. Tyypillistä ovat myös isot ikkunat ja talossa on korkeaa huonetilaa, aluepäällikkö Janne Junnilakertoo.

Terassit ovat kasvaneet huimasti, ja takka on olennaisena elementtinä keittiö-olohuonealueella. Myös kodinhoitohuone on yleensä aina toiveena.

90 prosenttia asiakkaista valitsee avaimet käteen -toimituksen. Junnilan mukaan syitä ovat turvallisuus, taloudellisuus ja helppous. Loput asiakkaista hankkivat itse tontin ja sinne sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät sekä vastaavat maanrakennustöistä. Talopaketti ostetaan runkotoimituksena ja sisustus rakennetaan itse.

Suomen eniten myyty talomalli on RTS Oy:n tutkimuksen mukaan ollut jo muutaman vuoden ruotsalaisen Älvsbytalojen Mainikki. Se on huoneistoalaltaan noin 80 neliötä, 1-kerroksinen puutalo.

– Taloudellinen tilanne varmasti vaikuttaa. Mainikin saa muuttovalmiina alle 130 000 euron hintaan. Talojen koko on pienentynyt, ja keskikoko on lähellä sataa neliötä, mutta en usko 50–60 huoneistoneliön talojen yleistymiseen, sillä niiden neliöhinta nousee liian korkeaksi. Niihin tarvitaan samat varusteet kuin isompiin taloihin ja kunnallistekniikan liittymismaksutkin ovat samat, Älvsbytalojen myyntijohtaja Petri Torvinensanoo.

Talojen neliöitä kasvatetaan terasseilla, jotka yleensä rakennetaan kestopuusta. Maaseudulla voidaan rakentaa pihasauna, mutta muuten sauna on talon sisällä, joskus se on infrapunasauna.

Massiiviset takat ja leivinuunit ovat harvinaisia. Lämmitystavoista yleisin on poistolämpöpumppu, joka alle 150 neliömetrin taloissa on kustannustehokkaampi kuin maalämpö.