Sisusta

Tuunaa turvallisesti

Tuunatessa vanhoja esineitä kannattaa olla tarkkana esineen alkuperän kanssa. Osassa vanhoja esineitä voi olla terveydelle haitallisia kemikaaleja ja myös paloturvallisuuden riskejä.

Vanhoja ikkunanpokia tuunataan peileiksi, rakennuslavoja pöydiksi, vanha viinipullo muuntuu roikkuvaksi kynttilänjalaksi ja kaapelirullasta tulee hauskan-näköinen pöytä. Tuunatessa ei aina tule ajateltua esineen alkuperää, vaikka ehkä pitäisi.

– Esimerkiksi kuormalavoissa on käytetty aiemmin sellaista puunsuoja-ainetta, jota nykyisin ei enää saa Suomessa käyttää. Silti sellaisia voi tulla vastaan ja niitä käytetään tuunatessa, kertoo kemikaaliosaston ylitarkastaja Kaarina RepoTurvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Varsinkaan sisätiloissa tällaisia kuormalavoja ei hänen mukaansa tulisi käyttää ollenkaan. Osa lavoista on ollut elintarvikekäytössä, ja ne ovat hänen mukaansa usein vaarattomia – ongelma vain on se, että lavan merkinnöistä ei useinkaan selviä, missä käytössä lava on ollut.

– Varsinkin, jos kotona on pieniä lapsia, niin en suosittele kyllä hankkimaan sisälle jatkuvaan käyttöön kuormalavaa, hän toteaa.

Haitallisia kemikaaleja löytyy Revon mukaan myös esimerkiksi kaapelirullista ja heinäseipäistä, joita usein myös sisustuksissa käytetään. Valaisimia tuunatessa taas kannattaa ottaa huomioon vanhojen valaisinten pistokkeet, jotka eivät välttämättä sovi uusiin maadoitettuihin pistorasioihin.

– Niitä ei saa mennä missään tapauksessa itse vuolemaan sopiviksi, huomauttaa ylitarkastaja Jari TuomiTukesista.

Paloturvallisuuden kanssa tulee myös olla tarkkana paitsi valaisintuunauksessa, varsinkin, jos askartelee itse kynttilälyhtyjä tai tuikkukippoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Pilttipurkkeja ei ole tarkoitettu kestämään kynttilän kuumuutta, ja jos ne räjähtävät, niin vika ei ole purkin valmistajassa vaan tuikkukipon valmistajassa, eli tuunaajassa itsessään, muistuttaa turvallisuuspäällikkö Ilpo LeinoSuomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä.

Kiinnitä huomiota näihin:

1 Kuormalavat

 • Tuunattuna: Lavoista tehdään paljon pöytiä, kirjahyllyjä ja esimerkiksi sängyn runkoja.
 • Vaara: Voivat sisältää terveydelle haitallisia puunsuojakemikaaleja.
 • Turvallinen käyttö: Lavat kannattaa maalata, mikä sulkee puun pinnan. Käytä mieluiten parvekkeella tai pihalla.

2 Kaapelirullat

 • Tuunattuna: Kaapelikeloja käytetään esimerkiksi pikkupöytinä.
 • Vaara: Kelat on valmistettu usein Euroopan ulkopuolella, eikä niiden kemikaalit ole tutkittuja tai sisätiloihin soveltuvia.
 • Turvallinen käyttö: Ulkotiloissa.

3 Heinäseipäät

 • Tuunattuna: Heinäseipäistä rakennetaan hyllyjä ja niitä käytetään sisustuksessa sellaisenaan.
 • Vaara: Vanhoissa heinäseipäissä voi olla tuhoaineita ja kasvimyrkkyjä, joita ei enää saa käyttää ja jotka on todettu terveydelle vaarallisiksi.
 • Turvallinen käyttö: Ulkotiloissa, ei ihokosketuksessa.

4 Tuunatut valaisimet

 • Tuunattuna: Lampunvarjostimia tuunataan vanhoihin valaisimiin eri materiaaleista.
 • Vaara: Varjostimen materiaali voi olla helposti syttyvä, kun lamppu kuumenee. Lisäksi vanhojen valaisimien pistokkeita vuollaan joskus suojamaadoitettuihin pistokkeisiin sopiviksi.
 • Turvallinen käyttö: Jos tuunaat varjostimen, käytä mieluiten led-valaisimia, jotka eivät kuumene liikaa. Käytä vain suojamaadoitettuihin pistorasioihin sopivia pistokkeita, tai vanhoja pistokkeita, vanhoihin pistorasioihin. Älä vuole pistokkeita itse, vaan tarvittaessa teetä sähkötyöt ammattilaisella.

5 Lasipurkit ja -pullot kynttilälyhtyinä


 • Tuunattuna: Pilttipurkkeja ja lasipurkkeja käytetään tuikkukippoina, lasipulloista irrotetaan pohja ja tehdään roikkuvia tuikkutelineitä.
 • Vaara: Lasipurkissa ilmankierto ei toimi, jolloin kuumuus voi räjäyttää lasin. Roikkuva pullo voi toimia aluksi, mutta pitkään palaessa kuumuus aiheuttaa pullonkaulassa lämpöjännitteen, joka katkaisee pullon kaulan ja palava tuikku putoaa maahan.
 • Turvallinen käyttö: Kokeile lasipurkkilyhtyä turvallisessa paikassa polttamalla tuikkua siinä pitkän aikaa; nopea testaus ei toimi, sillä purkki kuumenee sitä kuumemmaksi, mitä kauemmin kynttilää poltetaan. Pullolyhdyssä ei tuikkua tulisi polttaa kuin lyhyitä hetkiä kerrallaan.

6 Peltipurkkiin valetut kynttilät


 • Tuunattuna: Peltipurkkiin valetaan itse tehtyjä kynttilöitä.
 • Vaara: Peltipurkki voi kuumentua liiaksi, jolloin se kuumentaa koko kynttiläaineen ja aiheuttaa allaspalon, jolloin koko steariini-parafiiniseos syttyy palamaan ja liekki voi nousta jopa puolen metrin korkeuteen. Peltipurkki voi myös kuumentua ja polttaa alustan ja kynttilää nostaessa nostajan sormet.
 • Turvallinen käyttö: Kokeile ensin turvallisessa paikassa itse tehtyä kynttilää, valamalla purkki vain puoliksi täyteen. Polta kynttilää pitkään, että näet, kuinka kuumaksi purkki tulee ja sulattaako se koko kynttilämassan. Käytä palamatonta alustaa.

Lähteet: Ylitarkastajat Kaarina Repo ja Jari Tuomi Tukesista sekä turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino SPEKistä.