Asuminen

Doora haistaa homeen

Ammattimaisesta homekoiran käytöstä haetaan turvaa asuntokauppaan.

Kaksivuotiaan labradorinnoutaja Dooran työvälineenä toimii nenä. Se nuuskuttaa pitkin asuntoja etsien hometta.

Dooran ohjaaja Maria Pakkanenon yksi harvoista kokopäiväisistä homekoirayrittäjästä Suomessa. Hän on suorittanut Keski-Pohjanmaan ammattiopiston homekoiraohjaajan tutkinnon viime syksynä. Koulutus sisältää muun muassa rakennustekniikkaa, mikrobiologiaa ja lainsäädäntöä. Tutkinnon päätteeksi koirakko suorittaa tasotestin, jonka läpäistyään he ovat ammattikelpoisia.

– Olen aina tykännyt kouluttaa koiria ja mietin, että saisin tästä mielekkään kakkostyön. Nyt siitä on kuitenkin tullut kokopäivätyö, Pakkanen kertoo.

Dooran lisäksi Pakkasella on toinenkin koulutettu homekoira, 4-vuotias fieldspanieli Ruusa. Hämeenlinnassa asuva Pakkanen kiertää koiriensa kanssa ympäri Suomea tekemässä homekoiratutkimuksia. Turussakin he käyvät säännöllisesti.

– Turun alueella ei asu ainakaan saman koulutuksen käyneitä ja tasotestattuja koiria. Koulutetuille homekoirille riittää kysyntää. Tutkimuksia tehdään asuntojen lisäksi muun muassa kuntien julkisiin tiloihin, asuntoautoihin, veneisiin ja huviloihin, Pakkanen kertoo.

"Homekoiria käytetään asuntokaupan yhteydessä enenevässä määrin myös Suomessa. Ihmiset ovat hyvin tietoisia homeongelmista ja kaipaavat turvaa."

Homekoirayrittäjänä Pakkanen lähti tarjoamaan ammattimaista homekoirapalvelua kiinteistönvälittäjille viime syksynä. Hän kertoo, että erityisesti Saksassa ja Ruotsissa homekoiratutkimukset ovat suosittuja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Homekoiria käytetään asuntokaupan yhteydessä enenevässä määrin myös Suomessa. Ihmiset ovat hyvin tietoisia homeongelmista ja kaipaavat turvaa.

– Myyjä saattaa pelätä, että jotain löytyy, ja se estää kaupan syntymisen. Ongelmilta ei kuitenkaan saa sulkea silmiä. Joskus löytö voi olla hyvinkin pieni ja korjaantua pienillä toimenpiteillä. Vastuu asunnosta kestää myyjällä jopa viisi vuotta, ja homekoiran avulla saadaan varmistettua rakenteiden kunto ja vältytään jälkipuinneilta, Pakkanen sanoo.

Kun koira saa jostain mikrobilähteen hajua, se ilmaisee siitä opetetulla tavalla.

– Koira paikantaa homeen ilman, että rakenteita täytyy rikkoa, ja löytää myös kuivuneet kasvustot, jotka saattavat aiheuttaa haittaa terveydelle, Pakkanen sanoo.

Koira ei kerro, kuinka paljon hometta on, joten siksi tarvitaan aina lisätutkimuksia.

– Suosittelen, että tämä on ensimmäinen tutkimusmenetelmä, ja jos koira ilmaisee mikrobilähteen hajun, on syytä jatkaa tutkimuksia. Silloin ohjeistan kääntymään kunnan terveystarkastajan tai kosteus- ja homevaurioihin perehtyneen kuntotutkijan puoleen, Pakkanen kertoo.

Homekoiratutkimus ei kuitenkaan poista kuntotarkastajan tarvetta, vaan ne tukevat toisiaan.

– Kuntokartoittajan ja homekoiran yhtäaikainen tutkimus olisi ideaalitilanne. Jos koira ilmaisee jossakin, kartoittaja voi heti katsoa kohdan rakennepapereista, Pakkanen sanoo.

"Asiakkailta nousee viikoittain esiin toivomuksia homekoiratutkimuksista."

Turussa Huoneistomarkkinat kiinnostui Pakkasen tarjoamasta ammattimaisesta homekoiratutkimuksesta. Yrityksessä on tähän mennessä tehty tutkimus reiluun kymmeneen asuntoon.

– Asiakkailta nousee viikoittain esiin toivomuksia homekoiratutkimuksista. Ammattimaisuus on kuitenkin puuttunut, joten emme ole aiemmin voineet suositella ketään tekemään tutkimusta, kiinteistönvälittäjä Arto KoskiHuoneistomarkkinoilta sanoo.

Kosken mukaan kiinteistönvälittäjien keskuudessa homekoiratutkimukseen on suhtauduttu varauksella juuri ammattimaisuuden puututtua.

– Aiemmin tutkimuksia tekivät koiraharrastajat, jotka eivät tunteneet talon rakenteita. Olen odottanut ammattimaisuutta kauan.

– Kun kuntotarkastukset tulivat 1990-luvulla, niihinkin suhtauduttiin aluksi epäilevästi. Epäluulot kuitenkin hälvenivät ajan kanssa. Uskon, että näin käy myös homekoiratutkimuksen kanssa, Koski sanoo.

Hän uskoo, että homekoiratutkimukset lisääntyvät jatkossa reilusti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Se tuo turvaa niin ostajalle kuin myyjällekin ja lisää läpinäkyvyyttä. Homeongelma on iso ja sille täytyy tehdä jotain. Homekoirapalvelulle on nyt tilausta, mutta toistaiseksi koulutettuja on liian vähän, Koski toteaa.

Homekoirat koulutetaan vastaavin menetelmin kuin virkakoirat, kuten tulli- ja poliisikoirat.

– Koulutus perustuu kolmelle asialle. Ensin opetellaan etsintätyöskentely ja sitten opetellaan tunnistamaan home. Koiralle opetetaan sädesienet sekä noin 20 yleisintä kosteusvauriokohteessa esiintyvää hometta. Kolmanneksi opetellaan ilmaisu, joka voi olla vaikka haukunta tai istuminen.

Pakkanen kertoo, että homekoiran kouluttaminen on pitkä ja kalliskin projekti. Koulutus kestää koirasta riippuen 1–2 vuotta.

– Mistä tahansa koirasta ei lähdetä kouluttamaan homekoiraa. Koiralla täytyy olla luontainen halu tehdä töitä ja hermorakenteen on oltava kunnossa. Se ei siis saa säikkyä ääniä tai alustoja. Koiran täytyy toki olla myös terve, koska työssä se altistuu homeelle.

Vaikka töitä riittääkin runsaasti ympäri Suomen, eivät koirat voi työskennellä joka päivä.

– Emme voi työskennellä päivittäin, koska koirat tarvitsevat myös lepoa. Koirat ovat myös perheenjäseniä, eivät vain työkaluja, Pakkanen sanoo.

Asuntokaupan yhteydessä homekoiran tilaa useimmiten ostaja, mutta toisinaan ostaja ja myyjä yhdessä päätyvät tutkimukseen. Homekoiratutkimus saatetaan sisällyttää esimerkiksi ostoehtoihin.

– Homekoiratutkimus on ehdottomasti ostajan sekä myyjän valtti. Myyjä tietää, mitä myy, ja ostaja tietää, mitä ostaa. Homekoirat vähentävät riitoja, Arto Koski uskoo.

Hän pitää koulutettuja homekoiria hyvin varmana tutkimusmenetelmänä.

– Pidän homekoirantutkimusta lähes sataprosenttisen varmana, sillä koira on tarkka ja lahjomaton. Tämä on ehdottomasti tulevaisuutta ja iso mahdollisuus asuntokaupassa, Koski povaa.

"Monelle on hyvin huojentavaa, kun oireiluun löytyykin syy. Tai kun asunnosta ei löydy mitään, ja kaupat voidaan hyvillä mielin tehdä."

Jokaiseen taloon ei Kosken mukaan kuitenkaan tarvitse teettää homekoiratutkimusta.

– Tietyt riskitalot, kuten rintamamiestalot ja 1970-luvun talot kaipaavat usein tutkimusta.

Maria Pakkanen kertoo, että hänellä homekoiran tarkastuksen perusmaksu on 250 euroa ja jokainen neliö maksaa yhden euron. Päälle tulevat kilometrikorvaukset. Homekoiran tutkimuksesta saa kirjallisen raportin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Homekoiratutkimuksesta saa kotitalousvähennyksen korjauskustannusten yhteydessä, Pakkanen muistuttaa.

Hänestä homekoiran kanssa työskentelyssä on parasta ihmisten auttaminen.

– Monelle on hyvin huojentavaa, kun oireiluun löytyykin syy. Tai kun asunnosta ei löydy mitään, ja kaupat voidaan hyvillä mielin tehdä. Työ on koiraihmiselle todella palkitsevaa, kun näkee, että pienestä pennusta kasvaa hyödyllinen työkoira, Pakkanen toteaa.