Asuminen

Salolaisyrityksen keksintö vie putkiremontin pois asunnoista

Talon ulkopuolelle asennettavan moduulin avulla toteutetaan kolme remonttia yhdellä kertaa.

Pilaster Oy:n kehittämässä menetelmässä rakennusten ulkoseiniin asennetaan moduuleja, joita pitkin kulkevat sekä putkisto, viemärit että ilmanvaihto. Kyseessä on uusi järjestelmä, jota on vasta äskettäin alettu asentamaan ensimmäisissä kohdetaloissa.

– Isoin asia tässä on se, että putkiremontti tehdään ulkona, minkä ansiosta asukkaalle kertyvä häiriö on mahdollisimman pientä. Sen lisäksi jokaiseen asuntoon tulee poistoilmalämpöpumppu, jota asukas voi itse säätää, kertoo hankkeen kehittäjä ja salolaisyrityksen toimitusjohtaja Janne Kantola.

Lämpöilmapumpulla tuotettu energia on halvempaa kuin kaukolämmöllä. Siksi Pilaster maksaa itsensä takaisin, toisin kuin muut putkisaneerausmenetelmät.

– Jos on kaksi asuntoa, joista toiseen on tehty remontti perinteisellä menetelmällä ja toiseen Pilaster-menetelmällä, niin todennäköisesti jälkimmäisestä ollaan valmiita maksamaan paljon enemmän. Hankintahinta tässä on suurin piirtein sama kuin perinteisessä putkiremontissa. Energian säästöjen ansiosta tämä tulee kuitenkin lopulta huomattavasti halvemmaksi, Kantola mainostaa.

"Tällä hetkellä toimitamme vain moduulin työmaalle, mutta emme asenna sitä."

Kantola on koulutukseltaan konepuolen insinööri. Pilaster Oy on neljäs yritys, jossa hän toimii sekä osakkaana että toimitusjohtajana.

Idean moduuleiden käyttöön hän sai omien kokemustensa kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Idea lähti käyntiin vuonna 2010. Asuin Kupittaalla kerrostalossa, johon tuli linjasaneeraus. Ensimmäisenä päivänä ikkunoiden eteen tuotiin kontit, jotka sitten seisoivat siinä remontin ajan puolitoista vuotta. Pois asunnosta piti olla kolme kuukautta. Silloin aloin miettiä, voisiko remontin hoitaa jollain muulla tavalla.

Tällä hetkellä Pilasterin moduuleita asennetaan kahteen kerrostaloon Raisiossa ja Runosmäessä.

– Työn alla on vielä ainakin neljä saneerauskohdetta ja kolme uudiskohdetta. Kohteet ovat Turun alueella ja pääkaupunkiseudulla.

Yritys ei itse urakoi työmailla.

– Tällä hetkellä toimitamme vain moduulin työmaalle, mutta emme asenna sitä. Tulevaisuudessa saatamme asentaa moduulin ulkoseinään kiinni, ja rakennusliike jatkaisi siitä eteenpäin.

"Jos putkisto saadaan tuotua 70-luvulta tähän päivään tai jopa paremmaksi, on se todella merkittävää kiinteistön arvon kannalta."

Tuotteen tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Kiinnostus tuotetta kohtaan on ollut erittäin suuri. Putkiremontti on taloyhtiöiden kauhukuva. Jos putkisto saadaan tuotua 70-luvulta tähän päivään tai jopa paremmaksi, on se todella merkittävää kiinteistön arvon kannalta.

Patenttien suhteen tilanne vaikuttaisi myös hyvältä.

– Patentit ovat haussa. Tuotteesta on tehty patenttitutkimuksia, ja koko ajan tehdään lisää. Samanlaista tuotetta ei maailmasta ole löytynyt. Lähin samantyyppinen on löytynyt Japanista, mutta sekään ei ole kovin samanlainen.

Pilaster-järjestelmä

  • Menetelmässä talon ulkoseinään asennetaan moduulit, joiden kautta kulkevat ilmanvaihto, kylmä- ja lämminvesiputket, viemärinousut, lämpöputket sekä sähkö-, data- ja antennijohdot.
  • Asennuksessa kuluu noin kymmenen päivää asuntoa kohti, mutta remontin aikana asukkaan ei tarvitse poistua asunnosta.
  • Pilaster-menetelmän on arvioitu nostavan energian säästöä 50 prosentilla. Viemärien pinnoitus tai perinteinen putkiremontti ei lisää energian säästöä.
  • Kohteena ovat pääosin 60- ja 70-luvuilla rakennetut kerrostalot, joiden putkistot kaipaavat uudistusta.