Asuminen

Vesiosuuskunta vai ei? Puhdas vesi puntarissa

Puhdas juomavesi, suihku ja sisävessa parantavat kesämökkeilijän elämää konkreettisesti. Vesiosuuskuntaan liittyminen toisi ne kaikki kertaheitolla, mutta moni epäröi liittymistä.

Karija Jaana Vähätaloliittivät kesämökkinsä vesi- ja jätevesiputkistoon heti, kun VOK Kustavi vesiosuuskunta (aluksi VOK Kaurissalo osk) perustettiin vuonna 2007.

– Päätös vahvistui lopullisesti, kun juttelimme kiinteistönvälittäjän kanssa. Hän sanoi, että mökin arvo nousee heti 20 000 euroa. Liittymismaksu oli 12 000 euroa, mutta kaikkea ei tarvinnut maksaa heti, Jaana Vähätalo muistelee.

Pariskunta alkoi miettiä vesikalusteiden sijoittamista ja huomasi, ettei mökistä saisi oikein hyvää.

– Vanha mökki olisi ollut ikuinen työmaa. Sauna oli ahdas, mökissä oli lahovikaa ja putkien jäätymistä olisi pitänyt vahtia. Järkevintä oli purkaa mökki ja rakentaa uusi, Kari Vähätalo kertoo.


Työmatka Raisioon

Vähätalot olivat mökkeilleet Kustavissa ympäri vuoden, joten talosta tehtiin talviasuttava. Kallioiselta tontilta puretun mökin alta löytyi syvä painanne, jonne putket saatiin suojaan pakkaselta.

Yhtään kesää ei hukattu rakentamiseen, vaan valittiin talopaketti, ja talo otettiin käyttöön kesäkuussa 2014. Loppusyksyllä sille haettiin ja saatiin poikkeuslupa, ja kesämökkiläiset ovat nyt kustavilaisia. He kulkevat Raisioon töihin omaan yritykseensä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raisiossa on myös omakotitalo, jossa ei sen jälkeen enää juuri ole asuttu.

– Työmatka kestää tunnin, mutta kertaakaan päätös ei ole tuntunut huonolta. Kotiin tullessa on aina niin rauhoittavaa nähdä nämä maisemat. Toisaalta joskus aamukahvilla ulkona tuntuu tosi tahmealta lähteä töihin ja autossa on hiljaista koko matkan, Jaana Vähätalo sanoo.

Hän pystyisi tekemään työtään myös Kustavista käsin mutta ei halua tuoda sinne työpapereita.

– Tuntuu, että silloin menisi jotain pilalle. Sähköpostit tietenkin luen.

Elämä helpottui

Säkylässä asuva Erkka Aaltonenliittyi Kustavin vesiosuuskuntaan heti, kun sen toiminta-alue laajeni Anavaisiin.

– Ennen jouduimme tuomaan juomaveden kotoa, sillä porakaivomme vesi oli suolaista. Elämä helpottui kovasti, sillä jälkikasvua on joskus jopa 18 yhtä aikaa mökillä. Meillä on myös astianpesukone ja uusi wc. Tuntuu kuin asuisi omakotitalossa, Aaltonen kertoo.

Hän kokee saaneensa vesiosuuskuntaan sijoitetulle rahalle vastinetta, sillä kaikki on toiminut hyvin.

– Tuli myös tehtyä ekoteko. Olimme ostaneet vanhan mökin ja jätevesi valui mereen, kuivana aikana noron näki selvästi. Nyt suurin osa naapureistakin on liittynyt vesiosuuskuntaan.

Ely-keskuksen mukaan Lounais-Suomessa on toimivia vesihuolto-osuuskuntia noin 290.

– Osuuskunnat tekevät hyvää työtä ja ovat jaksaneet innokkaasti viedä jätevesiasiaa eteenpäin huolimatta lainsäädännön jatkuvista muutoksista. Meiltä haettiin viime syksynä lähes 6 miljoonaa euroa avustuksia, mutta rahaa oli vain 700 000 euroa, joten paljon hyviä hankkeita jäi ilman avustusta. Osuuskunnat ovat kuitenkin jatkaneet hankkeidensa edistämistä, sanoo Minna Nummelin, Varsinais-Suomen Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija.

Mökkikulttuuri on muuttumassa

Toinen vaihtoehto jätevesihuollon järjestämiseen on kiinteistökohtainen järjestelmä. Niitä alettiin vauhdikkaasti käynnistää, mutta toteutukset pysähtyivät lähes täysin edellissyksynä, kun lainsäädännön avaamisesta alettiin puhua.

– Jätevesiasiat eivät todellakaan ole kunnossa. Jätevesien käsittelyyn kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niiden mukana uimaveteen tai kaivoveteen päässeet bakteerit ovat selkeä terveysriski. Ne aiheuttavat rannan rehevöitymisen lisäksi hygieenistä haittaa. On hyvä muistaa, ettei tyhjennä huussia rannan tai kaivon lähelle vaan sijoittaa kompostin kauemmaksi näistä herkästi pilaantuvista kohteista, Nummelin toteaa.

Kustavin vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Kalervo Korvensyrjäon huomannut, ettei jätevesiasia kiinnosta mökkiläisiä yhtä paljon kuin juomavesi. Osuuskuntaan on liittynyt toiminta-alueen 1200 kiinteistöstä 691 jäsentä, mutta vain 335:llä on jätevesiliittymä.

– Moni ei kaipaa mukavuuksia, mutta mökkikulttuuri on muuttumassa. Mökeistä tulee kakkosasuntoja ja lähes kaikki mökit on liitetty vesiosuuskuntaan, kun omistaja on vaihtunut, Korvensyrjä sanoo.

Hanavedellä kannattaa liittyä

Lain mukaan haja-asutusalueiden jäteveden käsittely on järjestettävä elokuuhun 2018 mennessä, paitsi jos on kantovesi. Hallituksen 27.4. eduskunnalle tekemän muutosesityksen mukaan se tulisi voimaan 31.10.2019 mennessä 100 metrin etäisyydellä vesistöstä olevalla alueella ja pohjavesialueella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jätevesiliittymä kannattaa aina hankkia, kun otetaan hanavesi, sillä veden käytön lisääntyessä myös jätevettä tulee enemmän. Jätevesien imeyttämispaikan löytäminen on Kustavin kallioisilla tonteilla usein hankalaa ja pistemäinen jätekuorma voi liata oman rantaveden. Vesiosuuskunnan putkisto vie jätevedet Uudenkaupungin puhdistamoon.

Korvensyrjä johtaa myös Meri-Kaarinan vesiosuuskuntaa, jonka rakentaminen alkoi 2014 hänen alkaessaan vetää hanketta. Toiminta-alueella (Kavalto, Harvaluoto,Toivolinna) on kesämökkiasutuksen lisäksi vakituista asutusta.

Osuuskunnalle saatiin Ely-keskuksen avustusta 150 000 euroa. Liittymismaksu on 9 800 euroa.

– Alussa jäseniä oli 80, nyt 162 ja uusia tulee rakentamisen edistyessä. Moni miettii kustannuksia, mutta myös oma jätejärjestelmä, säiliön kuljetus ja tyhjennys maksavat. Vesiosuuskunnan hyvä puoli on vaivattomuus ja huolto. Esimerkiksi Kustavissa vesiputkisto huuhdellaan joka kevät ja syksy, koska vähäinen talvikäyttö voi tuoda veteen makua, Korvensyrjä sanoo.