Asuminen

Tutkimus: Suomalaiset mökit ovat kunnostuksen tarpeessa

Mökkeilyllä on paikallisesti suuri työllistävä merkitys. Lisäksi suomalaisten varallisuudesta merkittävä osa on sidottu mökkeihin. Niiden kunnosta ei kuitenkaan huolehdita samalla tavoin kuin kodeista.

Lähes 40 prosenttia suomalaisista mökeistä on yli 50 vuotta vanhoja ja valtaosalla mökeistä on tarvetta korjauksille selviää Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimuksesta.

– Suomalaiset näkevät mökit ensisijaisesti vapaa-ajan viettopaikkoina, eikä niitä nähdä tai ajatella merkittävänä varallisuutena. Mökeissä on kuitenkin kansallisesti merkittävä omaisuus kiinni, joka uhkaa jäädä laiminlyödyksi. Rakentamisen ja remontoinnin lisäksi mökkeilyllä on myös laajempia taloudellisia vaikutuksia: mökkeilyn arvioidaan työllistävän 60 000 suomalaista ja lisäävän paikallisten palveluiden käyttöä, sanoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Pelkästään kesämökkejä on Suomessa yli 500 000, puhumattakaan vanhoista maatiloista ja mummonmökeistä, joita käytetään loma-asuntoina. Suomalaiset käyttivät mökkeilyyn vuonna 2014 arviolta yli kuusi miljardia euroa.

44 prosenttia suomalaisista kotitalouksista omistaa mökin, joko oman tai yhteisen. Tutkimuksen mukaan myös 85 prosentilla mökeistä löytyy korjaustarpeita. Yleisimpiä korjausta kaipaavia kohteita mökeillä ovat laituri, sauna sekä rakennuksien ulkokatto ja ulkoseinät.

Vuokraaminen kiinnostaa

Yhä useammille mökki ei ole vain kesänviettopaikka. Jopa 36 prosenttia mökeistä on käytössä vuoden ympäri. Tämä asettaa vaatimuksia mökkien varustelutasolle.

Mökkitutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista mökeistä on vanhoja: 37 prosenttia mökeistä on rakennettu 1960-luvulla tai aiemmin ja 16 prosenttia 70-luvulla. Ikänsä vuoksi monet mökit kaipaavat kipeästi kunnostusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiinnostus oman mökin vuokraamiselle ulkopuolisille on kasvamassa. Kolme prosenttia suomalaisista oli vuokrannut oman mökkinsä vuonna 2015, mutta kahdeksan prosenttia on kiinnostunut vuokraamaan mökkiään tulevaisuudessa.

Tutkimuksen mukaan 18–34-vuotiaat suhtautuvat mökin vuokraamiseen omaan käyttöön myönteisesti ja heistä 17 prosenttia on kiinnostunut mökin vuokraamisesta tulevaisuudessa.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2016 ja siihen vastasi 2222 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto