Teemat

3 vinkkiä nurmikon keväthuoltoon

Lumien alta paljastuva pihanurmi saa suomalaiset pihapuuhien pariin. Yleinen virhe on haravoida nurmikko puhtaaksi lehdistä, jolloin se ei saa tarvitsemiaan ravinteita.

Lumet sulavat ja puutarhakuume nousee ympäri Suomea, mutta kannattaako nyt kevään alkaessa tehdä mitään pihanurmelle?

- Nyt on oikea aika varmistaa kaunis ja terve pihanurmi koko tulevaksi kesäksi ja laittaa nurmikon perusasiat kuntoon. Kun ne hoitaa nyt, kasvukaudella tarvitsee tehdä vain hyvin pieniä ylläpitojuttuja ja voi keskittyä nauttimaan kauniista pihanurmesta. Toisaalta, jos perushuollon jättää nyt tekemättä, kesäkuussa ei ole enää hirveästi tehtävissä, kertoo Hong Kong -tavaratalojen puutarha-asiantuntija Santeri Urhonen.

Keskity nyt kasvualustaan, älä itse nurmikkoon

Kun lumet sulavat, moni saattaa ensitöikseen haravoida nurmikon puhtaaksi syksyn lehdistä. Tätä ei missään nimessä kannata tehdä.

- Nurmikon kasvualustassa elävät kastemadot ja lukemattomat muut pieneliöt tarvitsevat maanrakennusaineeksi ruokaa, jota se saa luonnollisesti maatuvista lehdistä. Haravoinnin sijaan lehdet kannattaa mieluummin silputa pienemmiksi helpottamaan niiden käyttökelpoisuutta maanparannukseen.

Nurmikko menestyy, kun kasvualusta on kunnossa. Hyvä nurmikon kasvualusta on parhaimmillaan noin 20–30 senttimetrin kerros hyvärakenteista multaa.

- Kasvualustan kunnon pystyy varmistamaan kalkitsemisella ja esimerkiksi kompostia levittämällä. Lisäksi Etelä-Suomessa kannattaa nyt varautua huhtikuun puolivälissä alkavaan kasvukauteen hankkimalla oikeat lannoitteet ja paikkausnurmikon siemenet jo valmiiksi. Nyt keskitytään siis kasvualustaan, ilmojen kunnolla lämmettyä itse nurmikkoon, Urhonen vinkkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy


Nurmikon kevätvinkit

1. Varmista riittävä kasvualustan ravinto lehti- tai sanomalehtisilpulla.

- Silppua syksyn lehdet nurmikon kasvualustan rakennusaineeksi ja levitä ne tasaisesti nurmikolle. Jos sinulla ei ole jäänyt lehtiä syksyltä tai esimerkiksi kompostista saatavaa ravinneainesta, myös silputtu sanomalehti hoitaa erinomaisesti nurmikon kasvualustaa. Sanomalehdestä saa siis muutakin kuin hengenravintoa.


2. Poista liika happamuus kalkitsemalla.

- Nurmikon kasvualusta on luontaisesti hapan ja lisäksi maan pintakerros happamoituu jatkuvasti. Nurmikon menestymisen kannalta optimaaliseen kasvualustan happamuuteen päästään kalkitsemalla maata. Erityisen tärkeää kalkitseminen on nyt ennen kasvukautta, mutta ylläpitokalkitusta kannattaa tehdä myös kasvukauden aikana. Ei ole oikeastaan huonoa vuodenaikaa nurmikon kalkitsemiseen. Jos edes mietit, pitäisikö kalkita, oikea vastaus on: pitäisi.

3. Hanki nyt lannoitteet ja paikkausnurmen siemenet, mutta lannoita ja kylvä vasta kasvukauden alkaessa.

- Oikea aika lannoittaa nurmikkoa on silloin, kun siitä nousee ensimmäisiä vihreitä versoja. Nurmikkolannoitteita tarvitsee levittää vain kasvukauden alkaessa ja toisen kerran juhannuksen alla. Ne kannattaa hankkia nyt varastoon, jottei niitä tarvitse sitten lähteä kiireellä metsästämään kauppojen hyllyiltä, kun pitäisi jo olla lannoittamassa.

- Myös paikkausnurmikkoa kannattaa kylvää vasta kasvukauden alkaessa. Paikkausnurmikossa kannattaa käyttää samaa nurmikonsiemenseosta, jota on aikaisemminkin käyttänyt, jotta nurmikko näyttää mahdollisimman yhtenäiseltä. Nurmikkoa perustaessa kannattaa ostaa hieman ylimääräisiä siemeniä, jotta paikkauskylvöt voidaan tehdä samalla siemenellä kuin perustaminenkin. Samasta syystä siemenpakkauksen kyljessä oleva vakuustodistus kannattaa säilyttää.

Lähde: Hong Kong