Teemat

Näin huollat ulkokalusteet ja terassin

Keväällä kunnostetaan pihoja ja parvekkeita kesää varten. Moni kaipaa neuvoja siihen, miten, milloin ja millä aineilla terassikalusteita ja -laudoitusta pitäisi huoltaa. Puun pintakäsittelyaineita valmistava yritys keräsi ajankohtaisia vinkkejä aiheesta. Vinkit antoi maalarin koulutuksen saanut Sirpa Pitkänen.

Ulkokäyttöön tarkoitetut öljyt sopivat vain avoimiin ulkotiloihin.

Miten huollan lasitetun parvekkeen kalusteet?

Lasitettu parveke on lähes umpinainen tila, jos lasit ovat kiinni. Siksi puiset parvekekalusteet ja lattiaritilät voi useimmiten käsitellä sisäkäyttöön tarkoitetuilla aineilla.

Ulkokäyttöön tarkoitetut öljyt sopivat vain avoimiin ulkotiloihin, sillä niistä voi irrota suoja-aineita. Öljy- ja puuvahat ovat turvallinen vaihtoehto puupintojen käsittelyyn myös sisällä leikkimökeissä, joissa lapset viettävät paljon aikaa.

Missä vika, kun öljytty terassi hilseilee?

Jos puu on käsiteltäessä vielä märkää, öljy ei imeydy vaan lohkeilee sen pinnasta pois. Tämä on yksi yleisimmistä syistä. Painepesurilla peseminen työntää kosteutta voimalla puun sisään. Vaikka pinta tuntuisi poutasäällä pian kuivalta, lautojen läpikotainen kuivuminen voi viedä päiviä, jopa viikon. Puun täytyy siksi antaa kuivua rauhassa.

Vanha haristunut puu imee enemmän vettä kuin uusi höylätty, tiivis pinta. Maltillinen harjapesu ei kastele puuta yhtä syvältä kuin painepesuri. Pesuaineena voi käyttää biologisesti hajoavaa pesuainetiivistettä, joka sopii kaikenlaisille puupinnoille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ympäri vuoden ulkona säilytetyt kalusteet tarvitsevat huoltoa noin kahden vuoden välein.

Kuinka usein puutarhakalusteet pitäisi öljytä?

Puiset puutarhakalusteet öljytään uudelleen tarvittaessa. Oikea aika on, jos pinta on pesun jälkeen yhä kauhtuneen ja kuivan näköinen.

Ympäri vuoden ulkona säilytetyt kalusteet tarvitsevat huoltoa noin kahden vuoden välein. Sisälle talveksi nostetuilla kalusteilla huolto on tarpeen noin 2–5 vuoden välein. Huoltovälin pituus riippuu puulajista, pintakäsittelystä ja kulutuksen määrästä.

Milloin ulkokalusteet kannattaisi käsitellä?

Ulkokalusteiden huolto kannattaisi tehdä jo syksyllä: puu saa näin paremman suojan talven ajaksi. Usein syksyllä rajoitteena on kuitenkin ilmankosteus. Siksi käsittelyt kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä sisällä ilmastoiduissa varastotiloissa.

Puun on oltava aina kuivaa, jotta sitä voi öljytä. Jos säätilat suosivat, eli poutaa ja lämpöä riittää, öljyämään voi päästä keväällä jo huhtikuussa. Siitepölykauden pahimpina aikoina puun pintakäsittelyjä kannattaa välttää ulkona, ettei pinta jää läikikkään keltaiseksi.

Mitkään pintakäsittelyt eivät auta, jos puu itsessään on heikkolaatuista.

En tiedä, millä puupinta on aiemmin käsitelty. Mitä teen?

Jotta pinnasta tulee varmasti siisti, pitäisi tietää, millä aineella sitä on aiemmin käsitelty. Jos sitä ei tiedetä, kannattaa aina tehdä pieni koekäsittely huomaamattomaan kohtaan. Esimerkiksi aiemmin kuullotettua, maalattua tai lakattua pintaa ei voi suoraan öljytä, koska silloin öljy ei imeydy.

Aiemmin luonnonöljyillä käsitellyt puupinnat voi käsitellä suoraan päälle luonnonöljyihin pohjautuvilla tuotteilla. Vesiohenteiset öljyt eivät sovi luonnonöljytuotteiden alle, vaan ne pitää ensin poistaa. Vanhan käsittelyn voi poistaa esimerkiksi hiomalla.

Haluan rakentaa terassin itse laudoista. Mitä teen?

Ensisijaista on hyvälaatuisen puumateriaalin valinta. Mitkään pintakäsittelyt eivät auta, jos puu itsessään on heikkolaatuista. Suomen sääoloissa laudat on hyvä pohjustaa ensin puunsuojapohjusteella tai homesuoja-aineilla, jos niitä ei ole esimerkiksi painekyllästetty. Pintakäsittelyaineeksi valitaan puuta suojaava öljy, joka hylkii vettä ja likaa.

Ulkotilojen puurakenteita voi sävyttää kuultoöljyllä. Terassit, portaat ja laiturit voi viimeistellä värittömällä terassiöljyllä, jonka sisältämät karhentavat aineet vähentävät liukkautta märillä puupinnoilla.

Parhaan mahdollisen kestävyyden saamiseksi lautojen tulisi antaa olla ulkona muutamista viikoista kuukausiin ennen pintakäsittelyä. Huolehdi kuitenkin, että puu on kuivaa ennen ö̈ljyämistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uusi painekyllästetty puu on käsittelyn jäljiltä märkää.

Onko totta, että painekyllästettyä puuta ei saa käsitellä ensimmäisenä kesänä?

Tämä on totta. Uusi painekyllästetty puu on käsittelyn jäljiltä märkää ja kuivuminen kestää vähintään 12 viikkoa, jos sääolosuhteet ovat suotuisat.

Jos siitä rakennetaan jotain keväällä, puupintojen öljyämistä ei suositella ensimmäisenä kesänä. Jos rakennustyöt on tehty syksyllä, puun pintakäsittelyjä voidaan tehdä seuraavan kesän keskivaiheilla.

Tee-se-itse-vinkki

Hauskan yksityiskohdan puutarhaan tai parvekkeelle saat käsittelemällä lasittamattomia terrakotta-saviruukkuja värillisellä puuvahalla. Lopputulos kestää vuosia hyvänä, vaikka ruukkuja säilytettäisiin ulkotiloissa ympäri vuoden.

Lähde: Osmo Color