Asuminen

Nuoret haaveilevat itse rakennetusta talosta

Itse rakennettu omakotitalo on etenkin nuorten unelma, selvittää Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja. Kampanjatutkimuksen mukaan lähes puolet 15–24 vuotiaista vastaajista tunnusti haaveilevansa asumisesta itse rakentamassa tai rakennuttamassa omakotitalossa.

Kaikista vastaajista viidennes haaveili rakentamisesta tai rakennuttamisesta.

– Itse tehdystä omakotitalosta haaveilevien määrä on kuitenkin työllisyytemme kannalta huomattava, muistuttaa Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Kotitaloudet ovat suomalaisen rakennusalan tärkeimmät asiakkaat joko suoraan tai taloyhtiöiden kautta. Kotitalouksien osuus koko talonrakentamisen markkinoista on noin 40 prosenttia.

– Esimerkiksi tavallisen omakotitalon rakentaminen työllistää noin viisi henkilöä, Lausala kertoo.

Sisustusta vaille useimpien mieleen

Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan suosituin ratkaisu siihen ”sisustusta vaille valmiina” -toimitus. Tämä valinta oli varsinkin naisten mieleen. Miehet puolestaan suosivat naisia useammin joko ”avaimet käteen” -toimituksia tai ns. pitkästä tavarasta rakentamista, jossa lähes kaikki tehdään itse ja ammattilaisille jätetään vain pakolliset, lain edellyttämät rakennustyöt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin joulukuussa 2015 ja siihen vastasi 1051 16–75-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Millä tavalla toteuttaisi rakentamisen:

  • Sisustusta vaille valmiina 30%
  • Talopaketin perustoimitus (ammattitaitoa vaativat työtä osaurakoina) 19%
  • Muuttovalmis toimitus yhdellä sopimuksella 18 %
  • Rakentaisin itse ns. pitkästä tavarasta (pakolliset työt ammattilaisilla) 14%
  • Talopaketin perustoimitus 8%
  • En osaa sanoa 11%

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto