Sisustuksen tärkeimmät päätökset tehdään ennen suunnitelmaa

Katja Lahti (vas.) ja Minna Sukuvaara halusivat tehdä sisustussuunnittelukirjan, jollaista he ovat itse kaivanneet. – Tarkoitus on, että kirjasta näkee kokonaisuutena, mitä sisustussuunnittelutyö sisältää ja mitä tehdään missäkin vaiheessa, Lahti kuvailee. Kuva: TS/Jane Iltanen.
Katja Lahti (vas.) ja Minna Sukuvaara halusivat tehdä sisustussuunnittelukirjan, jollaista he ovat itse kaivanneet. – Tarkoitus on, että kirjasta näkee kokonaisuutena, mitä sisustussuunnittelutyö sisältää ja mitä tehdään missäkin vaiheessa, Lahti kuvailee. Kuva: TS/Jane Iltanen.

Katariina Norontaus

Nyt ei tarjoilla vain somia inspiraatiokuvia. Kahden Turun seudulla toimivan sisustusarkkitehdin uusi tietokirja esittelee sisustussuunnittelua monelta, maallikolle yllättävältäkin kantilta.

Sekä aloitteleville sisustussuunnittelun opiskelijoille että tavallisille kotisisustajille suunnattu Kodin sisustussuunnittelun käsikirja(Docendo) perehdyttää tv-ohjelmista tuttujen ulkonäköseikkojen lisäksi muun muassa toimeksiannon suunnitteluun, rakennusteknisiin piirustuksiin, tilojen toiminnallisuuteen ja LVIS-kiemuroihin.

– Usein sisustuskirjoissa rynnätään heti suunnitelmiin. Mielestäni kaikkein tärkeintä onnistuneessa sisustuksessa on kuitenkin se, että kartoittaa asiakkaan tai omat tarpeet ja toiveet. Ennen suunnitelman tekemistä pitää tietää ja päättää paljon asioita, että lopputuloksesta tulee harmoninen, sisustusarkkitehti Katja Lahtitoteaa.

Miten kahden tekijän sisustusnäkemykset on sovitettu yksiin kansiin?

– Valokuvista vähän näkee, kumman kädenjälkeä sisustus on, arvelee sisustusarkkitehti Minna Sukuvaara.

– Tietokirjassa oma persoona ja mielipide eivät tule esiin niin vahvasti. Opettajammekin sanoivat, etteivät erota, kumpi on kirjoittanut mitkäkin kappaleet, Lahti sanoo.

Sisustusarkkitehtien vinkit

1. Muutos

Mieti huolella, mihin ja minkälaisen muutoksen haluat toteuttaa

– Ensin täytyy tietää, tarvitseeko koti suuria toiminnallisia muutoksia, vai onko tarkoitus päivittää vaikka vain pintamateriaaleja, Katja Lahti kiteyttää.

2. Toiminnallisuus

Oman kodin arjessa ei välttämättä hahmota, että joku ikiaikainen ratkaisu saattaa olla epäkäytännöllinen. Kodista kannattaa tehdä esimerkiksi kulkukaavioita. Koko perhe voi myös listata, mikä tilassa toimii ja mikä tökkii.

– Toiminnallisuuteen kiinnitetään usein liian vähän huomiota sisustuksessa, Minna Sukuvaara huomauttaa.

3. Valaistus

Valaistukseen ei sisustusarkkitehtien mukaan panosteta tarpeeksi.

– Suomalaisissa kodeissa on usein vähän pimeää, ja jos valoa on tarpeeksi, se voi olla vääränsävyistä, väärässä paikassa tai häikäisevää, Lahti sanoo.

4. Tyyli

Millaista tyyliä haluat kotiin? Se vaikuttaa jo esimerkiksi kiintokalusteiden valintaan.

– Oman tyylin löytäminen on vaikeaa yllättävän monelle. Tarkoitus ei ole kuitenkaan noudattaa puhtaasti jotain tyylisuuntaa, niitä voi hyvin sekoittaa. Täytyy vain löytää oma tapa tehdä kodista viihtyisä Lahti kertoo.

– Tyylistä kannattaa tehdä aikaa kestävä, että tunnelmaa pystyy vaihtelemaan esimerkiksi tekstiileillä, eikä koko kalustusta tarvitse uusia trendien mukaan, Sukuvaara sanoo.