Teemat

Ristimäen kansakoulusta syntyy kaksi kotia

 Ristimäen koulu valmistui 1914. Koulutoiminta loppui rakennuksessa 1988, minkä jälkeen se oli pitkään tyhjillään, kunnes talon edelliset asukkaat remontoivat sen asuinkäyttöön.
Ristimäen koulu valmistui 1914. Koulutoiminta loppui rakennuksessa 1988, minkä jälkeen se oli pitkään tyhjillään, kunnes talon edelliset asukkaat remontoivat sen asuinkäyttöön.

Neljä kaverusta eivät olleet koskaan omistaneet ja remontoineet taloa – tai edes huoneistoa. Kuitenkin he uskalsivat ostaa 101-vuotiaan kansakoulun, joka remontoidaan kestävin menetelmin kahdeksi asunnoksi.

Sanotaan, että uuden kodin ostopäätös syntyy usein enemmän sydämellä kuin järjellä. Vaikka ensi kohtaaminen Ristimäen vanhan kansakoulun kanssa sai neljä sydäntä pamppailemaan, ostopäätöstä kypsyteltiin pitkään ja harkiten.

Ajatus heitettiin ensi kertaa ilmaan pari vuotta sitten, kun kaksi pariskuntaa, Rosita Haapasaarija Matias Anderssonsekä Saana Sipiläja Olli Sallinen, kuulivat, että talon asukkaat ovat muuttamassa pois.

"Ajatus tuntui ainutlaatuiselta ja jännittävältä mahdollisuudelta, mutta myös hyvin epätodelliselta."

Aluksi kukaan ei ajatellut vakavasti, että he ostaisivat yhdessä talon. Rakennusta oli vuosien mittaan pidetty rakkaudella, mutta sen muuttaminen nykyisten asuinvaatimusten mukaiseksi paritaloksi vaatisi mittavan remontin.

– Ajatus tuntui ainutlaatuiselta ja jännittävältä mahdollisuudelta, mutta myös hyvin epätodelliselta. Emmehän me olleet koskaan remontoineet taloa tai edes huoneistoa. Olimme asuneet aina vuokralla. Hiljalleen tuli kuitenkin fiilis, että tästä olisi mahdollista tehdä meille koti, Rosita Haapasaari sanoo.

Päätöstä valmisteltiin huolella. Kaverukset kierrättivät talolla tuttuja ja sukulaisia, joilla on kokemusta vanhojen talojen remontoinnista, ja kyselivät mielipiteitä. He perehtyivät aihetta käsittelevään kirjallisuuteen, haastattelivat asiantuntijoita, kyselivät remonttitarjouksia sähkö- ja lvi-töistä, talon jakavan palokatkoseinän rakentamisesta ja piippujen kunnostuksesta sekä tekivät lukuisia remonttilaskelmia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mitä enemmän hankimme tietoa, sitä enemmän tuli olo, ettei vanhan talon remontoiminen ole mitään rakettitiedettä. Saimme luottamusta siihen, että pystymme tähän. Onneksi meillä oli aikaa ottaa selvää asioista ja miettiä rauhassa. Suin päin emme olisi tällaiseen hommaan ryhtyneet, Olli Sallinen sanoo.

Tom of Finlandin synnyinkoti

Kauppoja hierottiin myyjän kanssa puoli vuotta ja toinen puolikas neuvoteltiin lainoista pankin kanssa. Lopulta kauppakirjat allekirjoitettiin elokuussa.

Samalla Ristimäen koulu sai uuden nimen, Toukolaakso. Nimi juontaa juurensa talon asukashistoriaan. Talo on Touko Laaksoseneli Tom of Finlandin synnyinkoti.

Ensimmäiset viikot kuluivat taloa tutkiessa ja tyhjentäessä. Talossa oli edellisten asukkaiden jäljiltä paljon vanhaa hyvää tavaraa, jota on pitänyt siirtää pois remontin tieltä. Iso osa on säästetty, osa lahjoitettu eteenpäin.

– Hyvä, että talosta löytyi esimerkiksi huonekaluja, joita voimme hyödyntää kodissamme. Nykyinen asuntomme on 46-neliöinen, joten asuintilamme kolminkertaistuvat, kun muutamme tänne. Huonekalumme eivät riitä joka huoneeseen, Olli Sallinen sanoo.

"Taloon saa paremmin tuntumaa, kun asuu siinä."

Rosita Haapasaari ja Matias Andersson ovat jo asettuneet taloon asumaan kissojensa Svanten ja Donaldin kanssa. Vanhan talon kylmyys, kosteus ja pimeys eivät ole ainakaan vielä lannistaneet pariskuntaa, ja kissat nauttivat uudesta tilavammasta kodista.

– Taloon saa paremmin tuntumaa, kun asuu siinä. Samalla on helpompi miettiä, minkälaisia ratkaisuja haluamme tehdä. Arkea helpottaa se, että äitini asuu lähellä, joten voimme käydä hänen luonaan peseytymässä ja kokkailemassa, Rosita Haapasaari sanoo.

Pariskunnat saivat ensimmäisen kosketuksen tuleviin koitoksiin heti elokuussa, kun kaikki piiput muurattiin uusiksi.

– Vinssasimme parituhatta kiloa tiiliä ja laastia ullakolle. Se oli raskasta hommaa. Piippujen muuraustarve oli tiedossa, mutta se piti tehdä vasta keväällä. Muurarin suosituksesta muuraustyöt tehtiin heti ja hyvä niin, sillä nyt se on tehty, Olli Sallinen sanoo.

Muutoin talossa on tehty lähinnä purku-, raivaus- ja pihatöitä. Lähes kaksi vuotta tyhjillään olleen talon puutarha oli päässyt rehottamaan. Pihaa siistittiin ja kasvillisuutta karsittiin niin, että talon ikkunoista saatiin näkyviin upea Aurajokimaisema. Ennen joulua uusittiin myös sähköt.

Vanhojen talojen remontoinnissa on varauduttava yllätyksiin. Kaverukset kertovat törmänneensä toistaiseksi vain positiivisiin yllätyksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Haluamme palauttaa talon alkuperäisempään kuntoon. Siksi onkin ollut hienoa huomata, kun eristeiden, tapettien ja muovimattojen alta on paljastunut sata vuotta vanhaa jykevää hirsiseinää ja puulattiaa. Putket ovat niin hyvässä kunnossa, että niitä ei tarvitse vaihtaa. Lisäksi kauniit kakluunit ja pönttöuunit ovat säilyneet. Ne ovat toimivat ja hyvässä kunnossa, Sallinen kertoo.

Yhtenäinen yli 300-neliöinen tila muuttuu kahdeksi asunnoksi, kun talon keskikohtaan, entisten luokkahuoneiden väliin rakennetaan väliseinä. Asuntojen pohjat ovat lähes identtiset.

Molemmissa päissä on entiset opettajien ja vahtimestarin asunnot. Lisäksi tiloissa on oleskelu-, keittiö, kylpyhuone- ja wc-tiloja. Toisessa päädyssä on myös sauna, joka puretaan pois ja korvataan yhteisellä pihasaunalla.

Lisäksi rakennuksessa on rakentamaton ullakko ja alakerta, jossa ovat muun muassa koulun entinen liikuntasali ja veistoluokka.

– Se on hieno tila, johon voisi perustaa vaikka kahvilan, showroomin ja näyttelytilan. Mutta ensin hoidetaan kodit kuntoon, Olli Sallinen suunnittelee.

Pariskuntien suunnitelmat ovat selkiytyneet remontin myötä. Arkkitehdin piirtämät keittiö- ja kylpyhuonesuunnitelmat ovat jo valmiina. Vielä odotetaan, että rakennusvalvonta hyväksyy ne.

Rosita Haapasaari aikoo lohkaista osan tilasta työhuoneeksi. Työn alla on verhoomo, joka sijoittuu toisen luokkahuoneen paikalle.

– Remontti ja siten myös verhoomo etenee hitaasti. Välillä on sellainen olo, ettei tästä tule yhtään mitään. Sitten tulee taas hyvä fiilis, Rosita Haapasaari sanoo.

"Vanha talohan ei ole koskaan valmis, mutta toivomme, että kotimme olisi aika valmis jo vuoden päästä."

Talon sisä- ja ulkopinnat vaativat täydellisen remontin. Talon julkisivu on suojeltu, joten siihen ei kosketa muuten kuin pensselillä ja maalilla.

Aloittelevien remontoijien optimistinen arvio on, että parin vuoden päästä talossa on tehty kaikki isoimmat remontit.

– Vanha talohan ei ole koskaan valmis, mutta toivomme, että kotimme olisi aika valmis jo vuoden päästä, Saana Sipilä sanoo.

– Aikataulumme on joustava. Remontoimme omaan tahtiimme. Ensimmäinen tavoite on saada talo asuttavaan kuntoon, Rosita Haapasaari lisää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhteinen taloprojekti ei pelota

Kodin rakentaminen ja remontoiminen on niin raskasta, että riidoilta ja eroiltakaan ei vältytä. Kaverukset suhtautuvat kuitenkin luottavaisesti yhteiseen koitokseen.

– Yhteisen taloprojektin aloittaminen ei pelottanut. Olemme tunteneet toisemme jo kymmenen vuotta. Arvostamme vanhoja rakennuksia, jaamme samanlaiset ajatukset remontoimisesta ja meitä kaikkia kiinnostaa oppia uutta, Sallinen sanoo.

Vanhassa talossa nelikkoa viehättää talon historia, eletty elämä ja estetiikka. Remontti etenee vanhaa kunnioittaen.

Haapasaari ja Andersson aikovat suosia kodin sisustuksessa vanhanaikaisia tapetteja ja vanhoja kalusteita. Sipilä ja Sallinen ovat minimalistisen tyylin edustajia, jotka aikovat yhdistää vanhan talon pelkistettyyn ja moderniin ilmeeseen.

– Kunnioitamme vanhaa tyyliä ja koulun historiaa, mutta tästä ei ole tarkoitus tehdä museota. Tykkään siitä, että vanhat talot on tehty kestämään ja niillä on persoona ja sielu. Se on harvinaista herkkua tämän päivän asuntomarkkinoilla. Kun katselee pihalle 1930-luvulla istutettuja jalopuita, tulee tunne, että on hienoa olla osa tätä jatkumoa, Olli Sallinen sanoo.


Ristimäen koulu herää uuteen eloon

Tulevat asukkaat

  • Paritalon toiseen päähän muuttavat muotoilijapariskunta Saana Sipilä ja Olli Sallinen. Toinen puolikas on verhoilija Rosita Haapasaaren ja kokki Matias Anderssonin sekä kissojen Svanten ja Donaldin koti.

Talo

  • 101-vuotias entinen Ristimäen koulu. Asuinpinta-alaa on noin 300 neliötä. Lisäksi rakennuksessa on rakentamaton ullakko ja alakerta, jossa on muun muassa koulun entinen liikuntasali ja veistoluokka.
  • Talon julkisivu on suojeltu, joten siihen ei saa tehdä muutoksia ilman museoviraston lupaa. Talo seisoo entisen kalmiston päällä, minkä vuoksi pihalla ei saa tehdä suuria kaivauksia.
  • Koulun tontti on ostettu Kuralan Vähä-Kohmon talolta 1913. Kansakoulu valmistui tontille 11.7.1914. Toinen, pienempi koulurakennus valmistui 1930. Tontilla on lisäksi ulkohuonerakennus 1930-luvulta.
  • Koulutoiminta Ristimäen koulussa loppui 1988, jolloin toiminta siirrettiin kokonaan Hannunniitun kouluun.
  • Nykyisin rakennukset ovat asuinkäytössä. Turun kaupunki myi rakennukset 1990-luvun lopulla yksityiseen omistukseen.
  • Ristimäen koulu on Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin synnyinkoti. Hänen vanhempansa toimivat koulun opettajina.
  • Lähde: Turun museokeskus / Varsinais-Suomen maakuntamuseo ja nykyiset omistajat


Toukolaakson remonttia voi seurata myös nelikon pitämästä . Sen etenemisestä kerrotaan myös TS Kodissa keväämmällä.