Vesivuotokytkin estää isot vesivahingot

Mervi Luotonen

Vakuutusyhtiöt ovat valmiita antamaan alennusta talouksille, joihin on asennettu vesivuotokytkin.

Ahvenanmaalaista Leakomatic-tehdasta Varsinais-Suomessa edustava myyntiedustaja Tuomo Siutilavakuuttaa, että vesivuotokytkin vahtii käyttöveden kulutusta ja havaitsee pienetkin tippavuodot vesiputkissa.

– Jos kulutus on normaalista poikkeavaa, laite hälyttää, hän lupaa.

Firma on myynyt laitetta toista kymmentä vuotta, mutta pitkään se pölyttyi myyjien hyllyillä ilman menestystä. Toisin on nyt – vesivuotovahteja on asennettu eri-ikäisten omakotitalojen käyttövesijärjestelmiin yli 10 000 kappaletta.

Paljonko Suomessa tapahtuu vesivahinkoja?

– Yli sata päivittäin. Tämä on se määrä, minkä vakuutusyhtiöt korvaavat. Todellisuudessa niitä on paljon enemmän.

Miksi niitä tapahtuu?

– Huolimattomuus on yksi aiheuttaja – esimerkiksi humalassa sammutaan suihkuun.

– Vastoin oletuksia suurin syy ovat uudet putket. Yli 45 prosenttia vesivahingoista tapahtuu alle viisi vuotta vanhoille putkille.

– Pesukoneiden sekä muiden laitteiden heikot liitokset ovat myös yksi selitys.

"Pientä veden tiputtelua ei välttämättä edes huomaa, vaan se voi jatkua vuoden kaksi ja levitä rakenteisiin."

Mitä ne pahimmillaan saavat aikaan?

– Pientä veden tiputtelua ei välttämättä edes huomaa, vaan se voi jatkua vuoden kaksi ja levitä rakenteisiin. Sen jälkeen puhutaan isoista remonteista, jopa koko talo voi mennä asumiskelvottomaksi.

– Muhiva kosteus on voinut aiheuttaa asukkailleen sairauksia, kuten home- ja allergiaongelmia. Talosta tulee myös kuin kolariauto, jota korjauksen jälkeenkään kukaan ei halua ostaa.

Millaisia kustannuksia vesivahinkot aiheuttavat?

– Vuonna 2013 vakuutusyhtiöt maksoivat vesivahinkojen aiheuttamia korvauksia 162 miljoonaa euroa, eikä summa ole ainakaan pienentymään päin.

Miten vesivahinkoja voi estää?

– Kotiin asennettu vesivuotokytkin estää vesivahingot, koska laitteen järjestelmä havaitsee äärimmäisen pienetkin tippavuodot.

Leakomaticin vesivuotokytkin on saanut Innofinlandia-palkinnon presidentti Tarja Haloselta vuonna 2005. Kytkimiä on asennettu Ahvenanmaalla, Manner-Suomessa ja Ruotsissa jo yli 10 000 kappaletta. Miksi ne tunnetaan niin huonosti?

– Laite oli vuoden 2013 syksyyn asti myynnissä joka puolella – tukuissa, rautakaupoissa ja putkifirmoissa – mutta kävi niin, että sitä ei tuotu esille, ja ja se jäi hyllyille.

– Tämän jälkeen tehdas muutti strategiaansa ja loi oman myyntiverkoston ympäri Suomea. Nyt laitetta saa vain omilta tehtaanedustajilta. Asennuksen suorittavat valtuutetut asentajat, jotka myös antavat käyttökoulutuksen.

Miten vesivuotokytkin toimii?

– Kytkin asennetaan käyttövesiputkistoon heti vesimittarin jälkeen, jolloin se valvoo koko talon käyttövesijärjestelmää. Laite valvoo paineen vaihteluita ja veden virtauksia. Kerran vuorokaudessa laite tekee tiiviystestin putkistoon.

– Jos laite havaitsee pienenkin vuodon, paineenmuutoksen tai muuta poikkeavaa, vedet menevät poikki muutaman sekunnin sisällä, ennenkuin minkäänlaista vesivahinkoa ehtii syntyä.


Mitä se maksaa?

– Asennettuna alle 2 000 euroa. Yksi laite, johon kuuluvat vesivuotokytkin ja ohjausnäyttö, per talo riittää. Asennuksen tekee vajaassa parissa tunnissa. Asukkaalta se ei vaadi muuta kuin varautumista siihen, että vedet ovat poikki 15–30 minuuttia eli sen ajan, kun laite kytketään verkostoon.

– Laite voidaan laittaa minne vaan, myös vanhoihin taloihin, joissa on oma kaivo, sekä rivi- ja kerrostaloasuntoihin, joissa on huoneistokohtainen vesimittari. Ainoa ehto on paineistettu vesijärjestelmä.

Ahvenanmaalainen vakuutusyhtiö Ålands Ömsesidiga teki nyt elokuussa tilauksen 7 000 laitteelle, jotka se tarjoaa asennettuina ilmaiseksi asiakkaalleen tavoitteenaan suojata kodit vesivahingoilta. Onko ennakoitavissa, että muut vakuutusyhtiöt innostuvat?

– Liki kaikki vakuutusyhtiöt antavat nykyisin alennusta kotivakuutuksista talouksille, joissa vesivuotokytkin on. Mutta sitä ei manner-Suomessa tule tapahtumaan, että yhtiöt ostaisivat kaikille asiakkailleen laitteen.

Vastaukset antoi Leakomatic Ab:n myyntiedustaja Tuomo Siutila.