Teemat

Opiskelijakoti viihtyisäksi pienellä budjetilla

Opintojen aloittaminen tarkoittaa monelle nuorelle muuttoa ensimmäiseen omaan kotiin. Näin myös 22-vuotiaalle Sanni Mattilalle.

Sanni Mattila muutti viime syksynä Liedosta omaan yksiöön lähelle Turun keskustaa päästyään opiskelemaan liiketaloutta Turun ammattikorkeakouluun.

– Opiskelen Salon toimipisteessä, mutta en halunnut muuttaa sinne. Asuntoa aloin etsiä Turun keskustan tuntumasta ja huomasin nopeasti, että vuokrat ovat todella korkeita. Tärkein kriteerini oli kohtuullinen vuokra, sillä halusin, että rahaa jää muuhunkin. Onneksi sopiva löytyi, Mattila kertoo.

Asuinneliöitä Mattilan opiskelijakodissa on 25 ja sen lisäksi asunnossa on mukavan kokoinen parveke.

– Kohtuullisen vuokran lisäksi sijainti oli tärkeä. Asunnon koosta olin valmis tinkimään ja pienempäänkin olisin muuttanut, jos olisi ollut pakko.

Väliaikaisestakin opiskelijakämpästä halutaan persoonallinen ja viihtyisä, mutta niukka budjetti rajoittaa opiskelijan valintoja.

– Ostin muuttaessani ainoastaan pieniä juttuja, kuten lampun ja maton. Huonekalut ovat vanhasta huoneestani tai sisaruksilta saatuja. Esimerkiksi sohva ja nojatuoli ovat heiltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pienessä kämpässä tavaroiden on oltava järjestyksessä. Haluan pitää asuntoni aina siistinä, jotta kotiin on mukava tulla.

Monen muun opiskelijan tavoin Mattilakin on tuunannut vanhoja huonekaluja.

– Olen maalannut ja vaihtanut vanhojen huonekalujen jalat. Kun käyttää mielikuvitusta, saa persoonallisemman kämpän eikä kaikkea tarvitse käydä hakemassa Ikeasta, Mattila toteaa.

Mattilalla on yksiössään kaikki tarpeellinen. Asunnossa on pieni eteinen, kylpyhuone ja keittokomero. Yhteen huoneeseen hän on saanut mahdutettua pienen ruokapöydän, meikkipöydän, hyllykön, sohvan, nojatuolin ja sängyn.

Lisäksi parvekkeella on pieni pöytäryhmä, jossa voi istuskella kaverin kanssa.

– Huonekalut valikoituivat tilan mukaan. Pienempään kämppään en olisi saanut kaikkea tätä. Tärkeintä minulle ovat hyvä sänky ja meikkipöytäni, sillä harrastan meikkaamista.

Meikkausharrastuksen lisäksi myös Mattilan musiikkiharrastus näkyy asunnossa. Lattialla on kitara, ja sohvan yläpuolelle on tauluhyllyille laitettu vanhoja vinyylejä.

– Tykkään laulaa ja tehdä musiikkia. Kerrostalossa ei vain voi kovaa lauleskella, mutta onneksi kitaraa voin soittaa.

– Levyt ovat isäni vanhoja. Ne toimivat sisustuselementtinä ja vaihtelen välillä levyjä, niin saan uutta ilmettä asuntoon.

Vuokra-asunto ei ehkä miellytä kaikilta osin opiskelijan silmää. Kylpyhuoneessa saattaa olla epämiellyttävän väriset kaakelit, lattia voi olla kulunut tai keittiönkaapit selkeästi päivityksen tarpeessa.

Vuokra-asuntoon ei kuitenkaan kannata tai usein saakaan tehdä isompia remontteja.

– Asunnon lattia on onneksi tosi kiva, koska se vaikuttaa paljon yleisilmeeseen. Kylpyhuone tosin on kamala, mutta ajaa asiansa, Mattila naurahtaa.

Säilytystilaa on pienissä asunnoissa harvoin tarpeeksi.

– Eteisessä on kaapit, jossa on ulkovaatteiden lisäksi kaikki muutkin vaatteet. Ahdasta siis on, Mattila toteaa.

Mattilan mukaan pienessä tilassa siisteys on entistä tärkeämpää.

– Pienessä kämpässä tavaroiden on oltava järjestyksessä. Haluan pitää asuntoni aina siistinä, jotta kotiin on mukava tulla. Nyt kun opiskelut taas alkoivat, tulee kotona vietettyä paljon aikaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mattilan on tarkoitus asua ensiasunnossaan koko opiskeluiden ajan.

– Viihdyn täällä, eikä minulla ole kiire muuttaa muualle. Omaan kotiin muuttamisessa parasta on ollut itsenäisyys ja ihan omat aikataulut, Mattila toteaa tyytyväisenä.

”Sisusta boxisi rakkaudella”

Sisustussuunnittelija Silja Juonala muistuttaa, että persoonallisilla esineillä opiskelija saa vuokra-asunnosta omannäköisen kodin.

  • Perusperiaatteena on, että vähemmän on enemmän. Pieni tila näyttää täyteen ahdettuna entistäkin pienemmältä. Kun tila on pieni, on muistettava maltillinen mitoitus kalusteissa.
  • Mattojen ja taulujen koossa ei kuitenkaan kannata nuukailla. Päinvastoin kookas matto voi saada pienen asunnon näyttämään jopa tilavammalta.
  • Peilillä tuplaat tilan ja tuot lisää valoa. Mitoita pitkä verho katonrajasta lattiaan saakka ja lisäät korkeudentuntua.
  • Satsaa muutamaan hyvään peruskalusteeseen. Onneksi kalusteista löytyy myös opiskelijan budjetille sopivia vaihtoehtoja, jotka eivät ehkä ole yhtä pitkäkestoisia, mutta ajavat mainiosti asian ensiasunnossa.
  • Kannattaa muistaa, että vanhastakin huonekalusta saa uuden verhoilemalla. Työväenopisto tarjoaa verhoilukursseja. Vanha puukaluste puolestaan raikastuu uudella maalipinnalla.
  • Tee julisteista tai valokuvasuurennoksista tauluja. Valokuvilla sisustaminen on hauskaa ja edullista puuhaa. Hanki yksi suuri kehys ja tee siihen kuvista kollaasi. Mukaan voit liittää mietelauseita tai fiiliskuvia. Tauluja ei tarvitse naulata seinään, vaan ne voivat olla nojallaan seinää vasten – vuokranantajakin kiittää.
  • Suuret matot kätkevät alleen kuluneenkin lattian. Sovi tarvittaessa seinien maalauksesta vuokranalennusta vastaan. Pesuhuoneen piristävät uusi suihkuverho ja iloisenväriset pyyhkeet ja matto.
  • Opiskelijaboxit ovat monesti juuri niitä, joissa eletyt hetket tallentuvat kultaisimpiin muistoihin. Jokainen meistä tulee muistamaan ensimmäisen oman kotinsa; sen pikkuruisen keittokomeron, isotädiltä perityn kirjahyllyn, lapsuudenkodista mukaan pakatun maton ja isän nikkaroiman tv-tason. Sisusta siis boxisi rakkaudella.

Vinkit antoi sisustussuunnittelija Silja Juonala sisustustoimisto Bellavasta.