Asuminen

Lainan myöntäjä maksaa jatkossa asp-säästäjälle lisäkoron

Valtiokonttori ohjeisti pankkeja huhtikuussa asp-lainan lisäkoron maksamisessa. Linjauksen mukaan pankki, josta laina otetaan, maksaa asiakkaalle lisäkoron.

Asp-tilin eli asuntosäästöpalkkiotilin lisäkoron maksussa oli ongelma, kun pankeilla oli erilaisia näkemyksiä koronmaksajasta. Esimerkiksi Danske Bankin ja Nordean mukaan alalla oli pitkään käytäntö, jonka mukaan pankki, jossa asp-tilille oli säästetty, maksoi myös lisäkoron. OP:n näkemyksen mukaan taas lisäkoron maksu on aina kuulunut pankille, josta laina nostetaan.

– Meidän näkemys laista on selvä, talletus ja laina ovat sopimuskokonaisuus, sanoo Valtiokonttorin apulaisjohtaja Sakari Lehtiö.

Sopimuskokonaisuus tarkoittaa, että lainan myöntävä pankki maksaa myös 2–4 prosentin lisäkoron. Puolen vuoden aikana pankkien asiakkaat ovat lainaa kilpailuttaessaan törmänneet ongelmaan, jossa kumpikaan pankeista ei ole suostunut lisäkorkoa maksamaan.

– Mielestämme kyseessä on ihan selkeä asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva asia, eikä Valtiokonttori ole linjaustaan muuttanut, sanoo asiantuntijapäällikkö Jussi MäkeläOP Pankkitoiminnasta.

Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Nina Luomanentaas sanoo, että osa pankeista lähti ennen Valtiokonttorin linjausta vaihtamaan käytäntöään.

"Laki on ollut vähän epäselvä."

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen pankkilautakunnan pöydällä odottaa maksamattomista lisäkoroista yli 20 valitusta, joista noin puolet ratkaistaan kesäkuun alussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pankit ovat sitoutuneet pankkilautakunnan toimintaan. Pankeista sanotaan, että Valtiokonttorin huhtikuun linjaus on jo selventänyt tilanteen.

– Laki on ollut vähän epäselvä. Kun talletusaika on päättynyt, sitä on tulkittu kahdella eri tavalla, sanoo johtaja Erik SirénFinestä.

Hänen mukaansa Finelle toimitetuissa valituksissa on eri pankkien asiakkaita. Suurimmassa osassa tapauksia asiakkaat ovat säästäneet asp-tilin ehtojen täyttämän summan ja ajan yhdessä pankissa, jonka jälkeen he ovat ottaneet lainan eri pankista.

– Lisäkorko maksetaan takautuvasti kaikille laina-asiakkaillemme, joille sitä ei ole toisen pankin asp-tilin lopetuksen yhteydessä maksettu, kertoo johtaja Lari TuovinenDanske Bankista.

Asp-säästämisen ehdot muuttuivat

  • Asp-tilin voi avata 18–39-vuotias ensiasunnon ostamista suunnitteleva.
  • Tilille pitää säästää 10 prosenttia asunnon hinnasta. Yksittäinen talletus voi olla 150–3 000 euroa.
  • Säästämälleen summalle saa prosentin verottoman vuosikoron.
  • Kun asunnon ostaa, saa säästösummalle vielä 2–4 prosentin lisäkoron.
  • Lisäkoron maksaa jatkossa lainan myöntävä pankki.
  • Jos asuntolainan korko nousee yli 3,8 prosentin, saa velallinen valtion korkotukea 70 prosenttia.
  • Helsingissä asp-lainaa saa enintään 180 000 euroa.
  • Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asuntoihin lainaa saa 145 000 ja muualla enintään 115 000 euroa.
  • Viime vuonna avattiin yli 33 000 asp-tiliä, mikä on enemmän kuin vuosiin. Tämän vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana on avattu yli 12 000 tiliä.