Näin huollat ruohonleikkurin

Eeva Lehtinen

Ennen ensimmäistä ruohonleikkuuta on syytä tarkistaa koneen kunto.

Ruohonleikkurille tehtävä perushuolto onnistuu ilman erikoisempia työkaluja.

– Kerran vuodessa olisi hyvä tehdä perushuolto, jossa vaihtaa tulpat, ilmasuodattimen, katsoo terän kunnon ja vaihtaa öljyt. Samalla on hyvä tarkistaa kaikki kiinnikkeet, Janne SihvoKonetoimi Oy:stä kertoo.

Alustan puhtaana pitäminen on tärkeää, sillä ruohon hapot polttavat maalin ja ruostuttavat runkoa.

Jos ruohonleikkurin kunnollinen pesu on jäänyt syksyllä tekemättä, kannattaa huolto aloittaa leikkurin puhdistuksella.

– Alustan puhtaana pitäminen on tärkeää, sillä ruohon hapot polttavat maalin ja ruostuttavat runkoa. Puhdistamiseen voi käyttää pelkkää vettä. Painepesuriakin voi hyödyntää, Sihvo sanoo.

Huollon aikana ruohonleikkuria ei kannata pitää kyljellään.

– Ruohonleikkuri kannattaa asetella aina niin, että sytytystulppa on ylöspäin. Silloin öljy pysyy oikeassa paikassa, eikä pääse valumaan ilmasuodattimeen tai kaasuttimeen, Sihvo vinkkaa.

Sihvo muistuttaa ottamaan ennen huollon aloittamista sytytystulpan johdon irti turvallisuussyistä.

– Silloin kone ei voi vahingossa käynnistyä kesken huollon.

Sytytystulpat kannattaa vaihtaa vuosittain. Niihin kertyy käytössä karstaa, mikä heikentää sytytystä.

– Jos leikkuri ei lähde käyntiin tai savuttaa, kannattaa kokeilla ensimmäisenä tulpan vaihtamista, Sihvo sanoo.

Tieto oikeasta tulppamallista löytyy käyttöohjeesta. Vanhat tulpan voi ottaa myös malliksi mukaan kauppaan.

– Tulpat ovat edullinen ja helppo osa vaihtaa. Vanha tulppa vain kierretään irti ja laitetaan metallikeräykseen ja uusi tulppa vaihdetaan paikalle, Konetoimi Oy:n mekaanikko Jim Laineneuvoo.

Ilmansuodattimen vaihto kuuluu myös ruohonleikkurin perushuoltoon.

– Ilmansuodatin kannattaa vaihtaa säännöllisesti, pari kertaa kesässä, sillä se kerää pölyä ja roskia. Paperisuodatin vaihdetaan aina uuteen, mutta vaahtomuovisen ilmansuodattimen voi pestä pesuaineella ja sitten öljytä moottoriöljyllä, Laine sanoo.

Öljy tulee vaihtaa kerran kesässä tai 25 käyttötunnin jälkeen.

Öljyt täytyy muistaa vaihtaa myös säännöllisesti.

– Leikkureissa on mittatikku, josta voi katsoa öljyn tilanteen. Öljy tulee vaihtaa kerran kesässä tai 25 käyttötunnin jälkeen, Sihvo kertoo.

Toisissa ruohonleikkureissa on pohjassa proppu, josta öljyn saa valutettua pois ja toisissa ruohonleikkureissa täytyy imeä imupumpulla.

– Puhdas öljy on kirkasta, eli jos öljy on kovin tummaa, on se syytä vaihtaa. Vanha öljy tulee viedä jäteöljyn kierrätyspisteeseen, Laine kertoo.

Huollon yhteydessä on syytä tarkistaa myös terän kunto. Ruohonleikkurin terät ovat kuluvia osia, jotka tylsyvät ajan myötä ja saattavat vaurioitua ja vääntyä, jos leikkurilla ajaa kiveen.

– Teroitustarpeen näkee leikkuujäljestä. Jos ruohon pää jää hapsuiseksi, on terä tylsä, Sihvo toteaa.

Terän voi teroittaa esimerkiksi smirgelillä, viilalla tai teroituskivellä.

– Tärkeintä on katsoa, että terä on tasapainossa. Sen voi testata, vaikka asettamalla terän ruuvimeisselin päähän. Ruohonleikkurien teriä ei voi teroittaa loputtomiin, vaan ajoittain terät tulee vaihtaa uusiin, Sihvo sanoo.

Terän ja rungon välissä on murtopala, jonka tehtävänä on suojata koneen akselia kiveen ajamisen aiheuttamilta kolhuilta.

– Kun terä on irti, kannattaa samalla tarkistaa murtopalan kunto. Muista laittaa terä lopuksi oikein päin ja kunnolla kiinni, Laine sanoo.

Jos bensa on ollut sisällä koneessa koko talven, on se syytä tyhjentää ja vaihtaa.

– Parasta on käyttää pienkonebensaa, Sihvo suosittelee.

{{}}
{{}}
{{}}
{{}}

Puutarhatyökalut vaativat kunnostusta

  • Saksien öljyäminen kuuluu perushuoltoon. Jousi, terät ja nivelkohdat kannattaa öljytä säännöllisesti. Jos saksissa on jouset, muista lukita terät ennen huoltotoimia.
  • Ennen uutta kasvukautta kannattaa teroittaa puutarhan puukot, sakset ja kirveet. Tylsien terien leikkuujälki on huonoa ja työskentely hankaloituu.
  • Puukot, sakset ja leikkurit on parasta teroittaa pienellä timanttiviilalla.
  • Kirveen teroitus on paras tehdä tahkolla. Kirveen terä kuluu enemmän reunoistaan, joten tahkotessa hiotaan ensin terän keskiosasta liikoja pois. Tahkoamisen jälkeen kirveen terä viimeistellään hiomakivellä.
  • Työkalut tulee säilyttää kuivassa paikassa ja hyvässä järjestyksessä. Sikin sokin kasoissa lojuvat työkalut kolhiintuvat ja puukot ja sahat tylsyvät helposti.
  • Lähde: Puutarha.net