Teemat

Talojen värit noudattavat muotia mutta vaihtuvat hitaasti

 Punainen alaosa ja keltainen yläosa -värisiä taloja esiintyy kautta Suomen. -Talot tehtiin hirrestä harjaan saakka, kunnes sahalautaa oli saatavissa halvemmalla. Ullakon kylmät kamarit eivät tarvinneet hirsineinää. Öljymaali oli kalliimpaa, eikä sitä tuhlattu suoraan karkealle hirrelle, mutta lautapintaan sen katsottiin sopivan keittomaalia paremmin, kertoo Panu Kaila.
Punainen alaosa ja keltainen yläosa -värisiä taloja esiintyy kautta Suomen. -Talot tehtiin hirrestä harjaan saakka, kunnes sahalautaa oli saatavissa halvemmalla. Ullakon kylmät kamarit eivät tarvinneet hirsineinää. Öljymaali oli kalliimpaa, eikä sitä tuhlattu suoraan karkealle hirrelle, mutta lautapintaan sen katsottiin sopivan keittomaalia paremmin, kertoo Panu Kaila.

Talojen väriskaala on vuosien saatossa pikkuhiljaa muuttunut. Nykypäivinä osa menee trendien mukaan, osa noudattaa kuuliaisesti vanhoja perinteitä, kukin parhaaksi katsomalla tavallaan.

Arkkitehti ja maalauskirjojen historiasta kirjoja kirjoittanut Panu Kailamuistuttaa kuitenkin, että kokonaisuus ratkaisee.

Ulkomaalauksen alku, tiiltä mukaileva puutalojen punainen väritys, kehittyi Ruotsissa ja levisi sieltä monien muiden kulttuurivaikutusten tavoin Suomeen.

Talojen maalaaminen oli pitkään kalliimpien materiaalinen jäljittelyä. Sillä pyrittiin kauniiseen ulkokuoreen ja pitämään talosta hyvää huolta suojaamalla se säältä.

– Ulkomaalauksen alku, tiiltä mukaileva puutalojen punainen väritys, kehittyi Ruotsissa ja levisi sieltä monien muiden kulttuurivaikutusten tavoin Suomeen. Silloin maalin väri oli vahvasti sidoksissa sekä väripigmenttien hintoihin, että maalityyppeihin, Panu Kaila kertoo.

Väritykset muuttuivat tyylikausien mukaan, mutta varsinaisesti vasta 1800-luvulla väri sai itsenäisen roolin arkkitehtuurissa.

– Tällä hetkellä tyylien tilalla ovat kaupallisuuden vaatimat nokkelasti vaihtuvat muodit, joiden ainoana vaatimuksena on uutuus, Kaila harmittelee.

Harvoin tulee ajatelleeksi, että talojenkin värit noudattavat tiettyjä muodin virtauksia. Taloja kun on työläämpi päivittää joka vuosi uudella trendien mukaisella värillä.

– Kyllä muodit vaikuttavat. Maailmalla valitaan seuraavan vuoden värit vuotta aikaisemmin ja siitä ne siirtyvät kankaisiin, tapetteihin ja jne. Kyllä talotehtaatkin näitä joutuvat miettimään, perustuuhan muoti vaihteluun, Kaila opastaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muotia on seurattu aina. Esimerkiksi 1800-luvun alkupuolella keltaista pidettiin kuninkaan värinä, kun taas 1883 laaditussa Turun rakennusjärjestyksessä kiellettiin punaväri, koska sitä pidettiin liian maalaismaisena.

Myös alueellisia eroja on.

– Paikalliset muodit olivat aikoinaan hyvinkin yleisiä. Sanoohan vanha sanontakin, että naapuri asumaan opettaa, Kaila nauraa.

Miten tilkkutäkiltä näyttäisikään esimerkiksi Portsan puutalo-alue, jos jokainen talo olisi täysin erivärinen? Nykyään uusilla asunto-alueilla on värikaava, kirjavuuden välttämiseksi.

– Värit ovat muuttuneet tekniikan kehittyessä. Nykyinen väritekniikka tuottaa kirkkaampia värejä, koska pigmentit ovat synteettisiä. Pitäisi muistaa, että värin pitäisi sopia ympäristöönsä. Kirkkaan violetti talo jossain pystymetsässä ei välttämättä toimi, Kaila miettii.

Kokonaisuuden unohtaminen onkin Kailan mielestä yksi isoimmista virheistä, mitä talon maalauksessa voi tehdä.

– Kokonaisuus ratkaisee. Miten väri istuu ja sulautuu ympäristöönsä ja miten se elää valon vaihteluissa. Eri vuoden aikoina ja eri valossa näyttää erilaiselta.

Miten talojen väriskaala ja trendit ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike?

– Väriskaala on tummentunut ja harmaantunut. Vielä kymmenen vuotta sitten oli yleistä valita pastellivärejä julkisivuihin. Tällä hetkellä suosittuja värejä ovat harmaat ja siniharmaat. Ihan valkoisiakin taloja näkee taas paljon. Musta tehostevärinä valtaa alaa.

Harmaat ja harmaanruskeat vivahteet tulevat valtaamaan alaa, sekä tietysti ihan tummat mustanpuhuvat värit.

Miten trendit näkyvät talomaaleissa?

– Trendit vaihtuvat todella hitaasti, sillä huoltomaalausväli on usein yli 15 vuotta. Useinkaan talon väriä ei vaihdeta huoltomaalauksen yhteydessä, vaan pysytellään talon alkuperäisessä värissä. Väri ja talon arkkitehtuuri käyvät yhdessä, joten värin vaihtamiselle ei useinkaan ole perusteita.

Trendivärit 2015 talomaalarille?

– Nykyään on suosittua maalata joku osa tai yksityiskohta talosta poikkeavalla, usein kirkkaallakin värillä. Harmaat ja harmaanruskeat vivahteet tulevat valtaamaan alaa, sekä tietysti ihan tummat mustanpuhuvat värit.