Kotikäynti: Täysin uusittu 1970-luvun talo Raisiossa

Anu Turklin rakastaa kodin valkoisia kohtia, joihin voi tehdä vaihtuvia asetelmia.
Anu Turklin rakastaa kodin valkoisia kohtia, joihin voi tehdä vaihtuvia asetelmia.

Anu Välilä

1970-luvun yksitasoinen omakotitalo sai kuusi vuotta sitten uusien asukkaiden myötä modernin ilmeen. Kaikki laitettiin julkisivua ja huonejakoa myöten uusiksi. Vain avotakka, kattoparrut ja ikkunoiden malli säilytettiin.

Valkoiseksi rapattu vinokattoinen omakotitalo muistuttaa muotokieleltään aavistuksen niitä 1970-luvun tyypillisiä yksitasoisia tasakattoisia tiilitaloja, joita naapurustossakin on useita. Modernin julkisivun perusteella ei uskoisi, että vielä muutama vuosi sitten talo oli kuin ilmetty aikakautensa edustaja punaisine tiiliverhoiluineen, tasakattoineen ja vihreine seinälautoineen.

Talo koki täydellisen muodonmuutoksen, kun Turklinin nelihenkinen perhe osti sen omakseen vuonna 2008. Edelliset omistajat olivat aikoinaan rakennuttaneet talon itselleen. Talo oli hyvässä, mutta lähes alkuperäisessä kunnossa, ja vaati mittavan remontin.

– Talo oli rakkaudella pidetty, ja rakenteet olivat hyvässä kunnossa. Mutta materiaalit ja värimaailma olivat tulleet tiensä päähän, Anu Turklinkertoo.

Vaikka talo vaatikin paljon työtä, näin heti, että tästä saa kodin, jossa meidän on hyvä olla.

Keittiön lastulevykaapit saivat lähteä. Samoin oranssit, sammalenvihreät ja turkoosit seinät sekä katon mäntypaneelit ja kuparinaulat. Sen sijaan aikakaudelle tyypilliset isot ikkunat, kattoparrut, avotakka sekä suuri suojattu piha saivat Anun sydämen pamppailemaan, kun hän astui ovesta sisään.

– Tiesin heti, että tämä on tuleva kotimme. Vaikka talo vaatikin paljon työtä, näin heti, että tästä saa kodin, jossa meidän on hyvä olla.

Turklinit luottivat talon muutostöissä ammattilaisiin. Arkkitehti piirsi heidän toiveidensa mukaan talosta uudet paperit. Ammattilaisten tekemänä remontti kesti puoli vuotta.

Anu on erityisen tyytyväinen ratkaisuun, jossa pieni ja ahdas keittokomero ja vieressä sijainnut kodinhoitotila poistettiin ja tilalle rakennettiin keittiön, ruokailutilan ja pienen oleskelutilan muodostama yksi iso ja avara kokonaisuus.

Anu Turklin rakastaa kodin valkoisia kohtia, joihin voi tehdä vaihtuvia asetelmia.
Anu Turklin rakastaa kodin valkoisia kohtia, joihin voi tehdä vaihtuvia asetelmia.

Talo remontoitiin lähes täysin. Putket uusittiin, vesikiertoinen patterilämmitys vaihdettiin lattialämmitykseen ja huonejako muutettiin toimivammaksi. Lisäksi talo sai salaojat, uuden valkoisen rappauksen ja loivan katon.

Vanha avotakka, kattoparrut ja ikkunoiden malli säilytettiin.

– Pohja on nyt avara, valoisa ja toimiva. Kotiin on ihana tulla ja täällä on tilaa hengittää. Ainoastaan työ- ja vierashuone puuttuu. Olemme miettineet, että voisimme joskus myöhemmin tehdä autotallista yhden lisähuoneen.

Kodin sisustus on moderni ja pelkistetty. Remontissa suurin osa pinnoista maalattiin valkoiseksi. Kodin väriläiskät löytyvät tyttöjen huoneista, joiden sisustamisessa Mineaja Emmiovat olleet mukana.

– Pidän siitä, että koti on väritykseltään neutraali ja klassinen, valkoinen lakana, jota pystyy muokkaamaan helposti pienillä jutuilla.

{{}}

Turklinien sisustustyyli muuttui uuden kodin myötä pelkistetymmäksi ja vaaleammaksi. Kodin värimaailma on mustavalkoinen. Kontrastia ja pehmeyttä on tuotu muun muassa rouheilla luonnonmateriaaleilla ja muutamalla vanhalla esineellä.

Innostus vanhoihin tavaroihin lähti Minean käytössä olleesta vanhasta puupulpetista. Kun pulpetti kävi tytölle liian pieneksi, se siirrettiin käytävälle. Pulpetti sai kaverikseen pihagrillin metalliverkon, johon Anu on ripustanut vaihtuvan näyttelyn itse askarrelluista koristeista.

– Elän sisustuksessa murroskautta. Moderni tyyli ollut aina oma juttuni, mutta viime aikoina on alkanut tehdä mieli sekoittaa mukaan hieman särmää ja rosoisuutta.

– Pulpetti alkoi huutaa vanhoja kavereita ympärilleen. Olen hankkinut harkiten joitakin vanhoja esineitä, kuten puisen salaattikaukalon, jota on kiva käyttää asetelmien tekoon.

Lisää Anun ajatuksia muun muassa arjesta, sisustamisesta ja hyvästä ruoasta voi lukea Anun blogista.

[tsvideo id=6712]

Täällä asuvat

 • Anu ja Kimmo Turklin sekä lapset Emmi, 10, ja Minea, 7.
 • Koti

  • Raisiossa sijaitseva 1974 rakennettu ja 2008 täysin remontoitu omakotitalo. 177-neliöisessä talossa on kolme makuuhuonetta, yhdistetty keittiö, ruokailu- ja oleskelutila, olohuone, pesuhuone, sauna, kodinhoitohuone, kaksi vessaa ja vaatehuone.
  • Parasta kodissamme

   • Avara pohjaratkaisu ja etenkin kesällä suojaisa ja kivankokoinen piha.
   • Kotimme kaipaa

    • Erillistä työ- ja vierashuonetta.