Puutarha

Mielipide: Järki tarpeen puiden hoidossa

TS:n palstalla () esiteltiin joku aika sitten kaupungin viranhaltijoiden huoli yksityisten kaupunkilaisten suorittamista puidensa hoitoleikkauksista.

Huoli koski lähinnä niitä ammattitaidottomia toimenpiteitä, joita me tonttien omistajat tai vuokraajat suoritamme tonteillamme.

Allekirjoittaneella on oma tontti ns. ykkösvyöhykeellä ruutukaava-alueella. Tontillani kasvaa noin 65 vuotta sitten istutettu koivu, joka nykyään niin tavallisten syysmyrskyjen aikoina huojui ja vääntyi uhkaavasti.

Pyysin silloisen viheryksikön virkamieheltä lupaa kaataa tämä puu, mutta se olisi vaatinut ympäristölautakunnan hakumenettelyn, jonka jälkeen myönteinen lupa olisi maksanut ja yllätys yllätys, kielteinenkin päätös olisi aiheuttanut kustannuksia hakijalle.

Ei kannata ottaa sitä riskiä, että tontin puut aiheuttavat uhkaa naapurille tai itselle.

Konsultoidessani erästä tuttua puutarhuria hän antoi neuvon ns. hoitoleikata kyseinen puu. Tähän on tontin omistajilla nykylainsäädännön mukaan oikeus, eikä kaupunki pääse siitä rahastamaan.

Toimenpiteen tehtyäni aiemmin mainitsemani viheryksikön ammattilainen antoi palautetta suorittamastani ”puunhoidosta” ja kutsui sitä tapittamiseksi. Ripittämisen jälkeen kysyin, olisiko hän tai ehkä kaupunki korvannut vahingon puuni naapurin talon päälle kaatuessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sain vastauksen, että allekirjoittaneella olisi ollut velvollisuus osoittaa se virkamiestaho, joka toimillaan tai päätöksillään olisi laiminlyönyt vastuunsa tontillani vaarallisesti huojuvasta puusta! Epäilen, ettei vastuullista virkamiestä olisi löytynyt.

Myöskään ns. ”palokuja”-korttia on turha tässä yhteydessä käyttää, sillä oman asuinalueeni puut ovat pääasiassa kasvaneet jo kaikkien kiinteistöjen kattojen yläpuolelle niin paljon, ettei tätä suojamekanismia käsittääkseni enää ole.

Suosittelen edelleen kaikkia tätä asiaa miettiviä tontin omistajia ja haltijoita käyttämään järkeään. Ei kannata ottaa sitä riskiä, että tontin puut aiheuttavat uhkaa naapurille tai itselle.

Lupamenettelyä kyllä suosittelen, jos haluaa maksaa jopa kielteisestä päätöksestä kaupungin toimesta.

Rauno Mäkinen, tontin omistaja, Turku