Asuminen

Voiko taloyhtiö määrätä keskeyttämään lintujen talviruokinnan?

Turkulaisen rivitaloyhtiön isännöitsijä määräsi yhtiön asukkaan keskeyttämään tämän jo hyvissä ajoin aloittaman lintujen talviruokinnan. Kieltoa perusteltiin epäillyillä rottahavainnoilla.

Lintuja ruokkinut asukas ihmettelee, miksi kielto annettiin keskellä ankarinta talvea, jolloin ruokkijaansa leimautuneet linnut, muun muassa mustarastaat, eivät saa ravintoa muualta.

Asukkaan mielestä kielto olisi tullut antaa jo ennen lintujen talviruokinnan aloittamista. Hän pitää ruokinnan keskeyttämistä eläinrääkkäyksenä.

Lakimies Heli Launto-Koho Kiinteistöliitto Varsinais-Suomesta, onko taloyhtiöllä ja isännöitsijällä oikeus kieltää lintujen talviruokinta yhtiön alueella?

– On taloyhtiön asia päättää, miten ja millä tavalla mahdollista ruokintaa toteutetaan tai saako ruokkia ollenkaan. On tietysti valitettavaa, jos ruokintaan puututaan kesken kaiken. Taloyhtiön edustajaan pitää olla yhteydessä jo ennen ruokinnan aloittamista siitä, miten ruokinta kannattaa toteuttaa järkevällä tavalla.

Voiko isännöitsijä kieltää ruokinnan itsenäisesti, vai tarvitaanko kieltoon hallituksen tai yhtiökokouksen päätös?

– Isännöitsijän toimivalta riippuu siitä, mitä asiasta on sovittu hallituksen ja isännöitsijän kesken. En pitäisi tätä yhtiökokouksen vaan lähtökohtaisesti hallituksen asiana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos asia kuitenkin on taloyhtiössä ”kuuma peruna”, mikään ei estä sen käsittelemistä yhtiökokouksessa. On myös mahdollista, että asiasta on mainittu jotain taloyhtiön järjestyssäännöissä.

Kuinka isoja vaikeuksia ruokinnan keskeyttäminen aiheuttaa linnuille, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa?

– Turun kaltaisessa taajamassa linnut selviytyvät yleensä hyvin, sillä korvaavia ruokapaikkoja löytyy. Haja-asutusalueella tilanne voi olla toinen.

Kuinka paljon teille tulee kysymyksiä talviruokinnan järjestämisestä?

– Ruokinta on niin laajasti harrastettua, että tähän vuodenaikaan kyselyjä tulee lähes päivittäin.

Kuinka usein lintujen talviruokinta aiheuttaa kiistoja taloyhtiöissä, Heli Launto-Koho?

– Asia nousee esille muutaman kerran vuodessa.

  • Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää Suomeen talveksi.
  • Sopiva aika talviruokinnan aloittamiselle on silloin, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Ruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti siihen asti, kunnes maa on keväällä paljas ja sula. Pitkälle kesään jatkuva ruokinta ei ole tarpeen.
  • Perinteisessä lintulauta- ja maaruokinnassa on myös huonoja puolia. Laudalla linnut istuvat ruuan päälle ja pääsevät ulostamaan ruuan joukkoon, jolloin taudit leviävät. Maaruokinta voi puolestaan houkutella paikalle rottia. Lintujen ruokinta on kuitenkin harvoin pääsyy rottien esiintymiselle.
  • Suositeltavaa olisi käyttää ruokinta-automaattia, jonka säiliöstä ruoka valuu alareunassa oleviin kapeisiin kouruihin ruuan kulutuksen mukaan.
  • Ruokintapaikan tulisi sijaita vähintään kymmenen metrin päässä rakennuksista.
  • Ruokintatelineitä ei kannata tuoda puhdistettaviksi sisätiloihin. Puhdistettaessa käytetään käsineitä ja kädet pestään huolellisesti puhdistuksen jälkeen.

Lähde: BirdLife Suomi ry.