Parveketupakontiin suunnitellaan rajoituksia
Sosiaali- ja terveysministeriö STM suunnittelee rajoituksia parveketupakointiin. Käytännössä taloyhtiöllä olisi valta kieltää tupakointi asuinhuoneistojen parvekkeella kokonaan, jos siitä aiheutuu naapureille haittaa. Hallituksen esitys uudesta tupakkalaista valmistuu ensi syksynä.
Tupakkadirektiivin viime keväänä hyväksytyt muutokset tulevat voimaan EU:n jäsenmaissa toukokuussa 2016. STM valmistelee uutta tupakkalakia, johon tulee EU-direktiivin lisäksi muutoksia kansallisella tasolla.
Kansallisia muutoksia on esimerkiksi parveketupakoinnin rajoittaminen. Asiasta on jo neuvoteltu eri osapuolten kanssa, mutta rajoitusten yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä.
– Isännöintiliitto haluaisi, että parveketupakointi kielletään kokonaan. STM:n näkemyksen mukaan täyskielto ei ole mahdollinen, mutta tapauskohtaisesti kiellon voisi asettaa taloyhtiö, kertoo neuvotteleva virkamies Meri PaavolaSTM:stä.
Kun parveketupakointi olisi yksiselitteisesti kielletty, asia olisi kaikille selkeä.
Parveketupakointia ei toistaiseksi säännellä millään lailla. Paavola korostaa, että jokin ratkaisu asiaan on tultava, sillä aiheesta on kiistelty jo 15 vuotta.
– Parveketupakoinnista tulee todella paljon valituksia, ja valitukset ovat lisääntyneet koko ajan. Taloyhtiö voisi kieltää tupakoinnin, jos siitä on haittaa naapurille tai savu kulkeutuu sisälle huoneistoihin, Paavola toteaa.
Isännöintiliiton johtaja Marjut Joensuuhuomauttaa, että koska rajoitusten yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, on niiden riittävyyteen vaikea ottaa kantaa.
Hän muistuttaa kuitenkin, että Isännöintiliitto on täyskiellon kannalla, koska se olisi taloyhtiöiden kannalta paras vaihtoehto.
– Taloyhtiöiden keinot puuttua tupakointiin tällä hetkellä ovat aika vähäiset. Kun parveketupakointi olisi yksiselitteisesti kielletty, asia olisi kaikille selkeä, eikä siitä seuraisi epäselvyyksiä, Joensuu sanoo.
Muita kansallisia muutoksia ovat tupakoinnin rajoittaminen leikkipuistoissa ja alueilla, joilla lapset ja nuoret liikkuvat sekä nikotiinittomille sähkösavukkeille suunnitellut esilläpitokielto ja ikäraja.
EU:n tupakkadirektiiviin tulee sekä pakollisia että harkinnanvaraisia muutoksia. Kaikille jäsenmaille pakollisia ovat pakkauksiin tulevat kuvavaroitukset sekä pakkausten ulkonäköön ja muotoon liittyvät yksityiskohtaiset säädökset.
Menthol-savukkeille tunnusomaiset makuaineet kielletään neljän vuoden siirtymäajalla, eli vuoteen 2020 mennessä.
– Pienten tupakka-askien myynti kielletään. Suomessa pikkuaskien myynti on kielletty jo aikaisemmin, täällä askissa pitää olla vähintään 20 savuketta, Paavola kertoo.
Tupakkateollisuudelle tulee uudenlaisia raportointivelvollisuuksia savukkeiden ainesosiin liittyen. Lisäksi askeihin kaavaillaan turvaominaisuuksia, joilla yritetään ehkäistä tupakkatuotteiden laitonta kauppaa.
– Sähkösavukkeita määritellään uudestaan, mutta näillä näkymin nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet ovat vastakin kiellettyjä Suomessa. Myös niiden etämyynti saatetaan kieltää, tosin se ei ole ollut tähän mennessä suuri myyntikanava, Paavola toteaa.