Asuminen

Näin kierrätät joulun jätteet oikein

Monessa perheessä syntyy jouluna tavallista enemmän jätteitä. Niitä kaikkia ei kuitenkaan voi laittaa samaan paikkaan. Turun Seudun Jätehuolto Oy:n neuvoja Miia Jylhä kertoo, mitä eri jätteille oikeaoppisesti tehdään.

Miten kierrättää oikeaoppisesti lahjapakkaukset, lahjapaperit ja lahjanauhat?

– Keräyskartonkiin sopivat pahvi- ja kartonkilaatikot sekä paperipussit ja -kassit. Sen sijaan paljon painovärejä sisältävät ohuet lahjapaperit eivät ole kierrätyskelpoisia, vaan niille oikea paikka on polttokelpoisen jätteen astia. Tavallisen polttokelpoisen jätteen joukkoon kuuluvat myös lahjanarut ja erilaiset rusetit ja koristeet. Siistit paperit ja narut kannattaa säästää seuraavaan jouluun. Ympäristöystävällisimmät pakkaukset syntyvät kierrätysmateriaalista tai ovat monivuotisia, vaikkapa kankaisia lahjapussukoita.

Entä joulukuusi ja joulukukat?

– Joulukuuset otetaan maksutta vastaan kaikissa Turun Seudun Jätehuollon jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella kaikille taloyhtiöille järjestetään joulukuusille maksuton keräys kiinteistöiltä. Muissa kunnissa monet taloyhtiöt järjestävät itse keräyksen kuusille, tai asukkaat voivat kuljettaa ne itse asemille. Joulukukat ovat polttokelpoista jätettä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kinkun rasvaa ei saa kaataa viemäriin!

Jouluna tulee myös ruokajätettä. Mitä kuuluu tehdä esimerkiksi kinkun rasvalle?

– Kinkun rasvaa ei saa kaataa viemäriin! Sen voi pakata vaikkapa teipillä suljettuun maitotölkkiin ja laittaa polttokelpoisen jätteen astiaan. Ruuantähteet kuuluvat bioastiaan.

Alumiinivuokia käytetään paljon laatikkoruuissa, mitä niille kuuluu tehdä?

– Alumiinia kannattaa kierrättää. Huuhdottuna vuoat kelpaavat metallinkeräykseen. Tarkasti ei tarvitse tiskata, mutta enimmät ruuantähteet olisi hyvä hygieniasyistä saada pois kierrätettävien metallien joukosta.

Joulun aikaan poltetaan paljon kynttilöitä. Mitä tehdä poltetuille kynttilöille ja metallisille tuikkukipoille?

– Kynttilänpätkät voi tietysti sulattaa ja askarrella uusiksi kynttilöiksi. Ellei tällaista halua harrastaa, niin oikea osoite on polttokelpoinen jäte. Tuikunkuoret ovat metallia, eivätkä pienet steariinijäämät pohjalla haittaa metallinkierrätystä.

Mitä tehdä lelupakkauksille ja muille tuotepakkauksille? Miten konvehtirasia suklaiden syömisen jälkeen hävitetään?

– Muoviset tuotepakkaukset ovat polttokelpoista jätettä. Konvehtirasioiden muovinen suklaiden alusta on polttokelpoista jätettä ja itse kotelo kartonkia. Kartongin joukkoon sopivat myös kaikki muut kuitupakkaukset.

Glögi on joulun suosikkijuoma. Minne laitetaan glögipakkaukset ja -pullot?

– Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kierrätykseen, muovikorkista tai alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo ja valuta likaiset keräyskartongit sekä pakkaa ne tiiviisti. Lasinen glögipullo kuuluu lasinkeräykseen, mutta kynttilälyhdyn lasi ei. Lasinkeräykseen kelpaa vain pakkauslasi, kaikki muut lasilaadut ovat siellä haitaksi. Viiniglögipullojen oikea paikka on kaupan pullonkeräys.

Lämpöisin joulun tunnelma löytyy muualta kuin ostamisesta ja tavaroista.

Mitä tehdä rikkimenneille jouluvaloille ja käytetyille paristoille?

– Paristoja vastaanotetaan kaikissa kaupoissa. Ellet löydä keräyslaatikkoa, kysy henkilökunnalta. Jouluvalot ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Niitä vastaanottavat jätekeskukset ja lajitteluasemat, useimmat kierrätyskeskukset ja Ekotorit sekä nykyään myös suurimmat myymälät. Monet elektroniikkalaitteet ja esimerkiksi loisteputket ja energiansäästölamput sisältävät vaarallisia jätteitä, joiden vuoksi kierrätys on erittäin tärkeää. Samalla tietysti saadaan arvokkaita raaka-aineita talteen. Eli kun joululahjaksi on saatu uutta elektroniikkaa, vanhat laitteet heti kierrätykseen, ei pöytälaatikkoon! Ehjät ja käyttökelpoiset tietysti uusille käyttäjille, vaikka Ekotorin kautta.

Miten jouluna syntyvän jätteen määrää saisi vähennettyä?

– Jos pukki erehtyy tuomaan vääriä tai turhia tavaroita, ne viedään heti joulun jälkeen mieluummin kierrätyskeskuksiin kuin roskiin, sillä joku muu voi niistä vielä ilahtua. Tärkein muistutus olisi kuitenkin se, että lämpöisin joulun tunnelma löytyy muualta kuin ostamisesta ja tavaroista. Lahjaksi kannattaa antaa aikaa ja elämyksiä roinan sijasta, joulupöydässä varoa ylilyöntejä ja ruokajätteen syntymistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy