Sisusta

Kirja: Tee mieleinen matto itse

Matto x 30-kirjan tekijät, valokuvaaja Ritva Tuomija toimittaja Susanna Uusitalokannustavat tekemään maton itse. Ja miksi? Koska sillä tavalla saa ainakin mieleisen!

Kirjoittajat huomauttavat, että mattoja voi tehdä hyvin monella eri tavalla. Teos on jaettu eri osiin juuri valmistustapojen mukaan. Virkkaa ja neulo-osio keskittyy perinteiseen käsityöhön. Maalaa ja värjää-sivut opastavat puolestaan kangasvärien sekoittamista.

Ompele-osiossa hyödynnetään ylimääräiset tilkut ja vanhat t-paidat, jotka ovat oivallista matonkudetta. Leikkaa ja revi-kohta neuvoo, miten esimerkiksi huopakaistaleista syntyy lämmin ja kevyt ruudullinen matto tai punottu villamatto.

Kirjo, puno ja solmi-kappaleen matot ovat helppoja ja nopeita valmistaa, mutta tämän osion tekniikoilla voi tehdä myös suuria ja näyttäviä lattianpäällyksiä.

Kirjan viimeinen osa, Kudo, vala ja uudista, innostaa jopa sekoittamaan saavillisen betonia pihamattoon. Näin syntyy kynnysmatto puutarhaan. Ideoita riittää enemmänkin.

– Ota vanhat räsymatot uusiokäyttöön. Tee niistä riippumatto ja merimiessäkki kesän retkien iloksi, Tuomi ja Uusitalo keksivät.

Kirjan nimen mukaan voi päätellä, että matonteko-ohjeita on kirjassa kaikkiaan 30 kappaletta. Mitat, värit ja materiaalit jokainen voi valita itse. Ja tekniikoista virkkaaminen, solmiminen, ompelu ja kutominen, kierrättäminen ja tuunaus, värjäys ja maalaus – kaikki ovat sallittuja!

Ritva Tuomi & Susanna Uusitalo: Matto x 30, Moreeni, 144 s.