Teemat

Kaksi erilaista miesluolaa

 Juhani Kakon miesluolassa ei ole työtunteja laskettu. Baaritiski ja sen kalusteet syntyivät miehen omista kätösistä.
Juhani Kakon miesluolassa ei ole työtunteja laskettu. Baaritiski ja sen kalusteet syntyivät miehen omista kätösistä.

Mitä ovat miesluolat? Onko naisväki tervetullutta näihin miesten karuihin pyhättöihin? Ovatko ne hämyisiä tupakansavuisia kellareita vai tarkkaan harkittuja ja sisustettuja tiloja, jossa jokaiselle tavaralle on paikkansa?

Suunnittelin ensin isompaa, mutta eristeet loppuivat kesken.

Sauvolaisella Juhani Kakon perheellä on todellinen piilopirtti aivan Sauvon keskustassa. Terveyskeskuksen taakse piiloon jäävä talo navettarakennuksineen löytyy nurmikoituneen koivukujan päästä.

Naapureina Kakoilla on kirkko hautausmaineen, seurakuntalo ja palvelutalo. Entisen navetan vintille isäntä päätti rakentaa oman maailmansa.

– Seitsemän vuotta sitten näin Turun SanomienJokamiehen markkinoilla ilmoituksen, jossa annettiin lato purettavaksi. Sattumalta se löytyi tuosta pellon toiselta puolelta. Siitä sain materiaalia, jolla tapetoin koko tilan. Osa on seinillä, osa polttopuuna, kertoo Kakko.

Ensimmäiset suunnitelmat tilasta joutuivat rakentamisen edetessä romukoppaan, mutta kolme vuotta siten seinät ja rakenteet olivat jo valmiina.

– Suunnittelin ensin isompaa, mutta eristeet loppuivat kesken. Olisihan niitä kaupasta saanut lisää ostaa, mutta kun kaikki oli kierrätyksenä tullut, niin en ostanut lisää.

Kierrätysmateriaalien käyttäminen on ollut olennainen osa tilan rakentamisessa. Rakentaminen ja sisustaminen ovat maltillista ja tarkoin harkittua. Kiire ei saa olla.

– Tuskin koko paikkaa olisi, jos materiaaleja olisi jouduttu ostamaan uutena kovalla hintaa. Joskus voi mennä vuosi tai pari, että löytää haluamansa. Nyt olisi etsinnöissä vielä nahkasohvakalusto, vihjaa Kakko.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kakon miesluolassa jokaisella esineelläkin tuntuu olevan tarina. Milloin se on maailmalla nautittu olutpullo, milloin muisto rauhanturvatehtävistä.

Työtunteja ei lasketa, mutta mikä tahansa ei kelpaa.

– Kirpputoreiltakin on tullut paljon löytöjä ja rekvisiittaa, mutta tyyliin pitää sopia.

Vajan vintillä riittää hämmästeltävää, sen ovat todenneet useat vieraatkin, jotka kesäisin ovat päässeet sinne tutustumaan. Eikä tila ole yksin isännän. Muutkin perheenjäsenet ovat tervetulleita.

– Poika on järjestänyt joskus kavereilleen juhlia, ja naiset taisivat pitää marttakokouksenkin täällä, paljastaa Kakko.

Sähköasentajan ammatissa toimiva Kakko sulkee vajan vintin talveksi.

– Talvella täällä on vain peruslämpö. Mielummin minä olen olohuoneessa kuin täällä vintillä palelemassa.

Ei tätä naisilta kielletty ole, mutta vaikea heitä täällä olisi nähdä.

Turussa pääsemme tutustumaan toiseen miesluolaan. Kärsämäessä sijaitsevassa kellaritilassa majailee viisi road racing -harrastajaa.

Talli, kuten miehet paikkaansa nimittävät, on ollut heillä vuodesta 2011. Pientä pintaremonttiakin on tehty, seiniä maalattu, hyllyjä ja telineitä ostettu. Sekä tietysti hommattu nahkasohvat.

– Enimmäkseen sohvat käytössä ovatkin, nauraa Ville Kyynäräinen.

Tilassa leijailee tupakan haju, ja ilmastointi on laitettu hetkeksi täysille.

– Oli pakko tuulettaa vähän, ettei täällä haisisi niin vahvasti tupakansavu. Mun avovaimo ei suostu tulemaan tänne. Täällä on kuulemma niin kamala haju, nauraa Kyynäräinen esitellessään tiloja.

Isosta tilasta löytyy moottoripyöriä ja lukuisa määrä niiden osia, ajopukuja, työkaluja sekä tietysti ne oleelliset asiat, jääkaappi ja televisio.

– Road racing ja paskanjauhanta, siinä ne tärkeimmät, mitä täällä tehdään, napauttaa Timo Fagerroos.

– Konkreettista pyörien tuunausta ja pikku näpräystä, jatkaa Kyynäräinen.

Miehet viettävät paljon aikaa tilassaan. Osa syy selittyy aikaavievällä harrastuksella, mutta sosiaalinen kanssakäyminen on myös tärkeää.

– Kyllä me varmaan baarissa oltaisiin, jos tätä paikkaa ei olisi. Talvella vapaa-aika kuluu täällä, kun ei viitsi loskassakaan tarpoa, jatkaa Fagerroos.

Myös oman porukan tapahtumia järjestetään aktiivisesti. Paikalla on ollut niin kisastudiota kuin pokeri-iltoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Meillä on tapana juhlia aina, kun ollaan siivottu, paljastaa Fagerroos.

– Säilyy kotirauha, kun pelataan täällä eikä metelöidä kenenkään asunnolla, jatkaa Kyynäräinen.

Suurin osa miehistä on sinkkuja, mutta perheellistenkään ei ole tarvinnut kotona kiemurrella poissaolojaan.

– Ei tätä naisilta kielletty ole, mutta vaikea heitä täällä olisi nähdä. Kotona ei ole tarvinnut selitellä, missä on ollut, kun tupakansavun haistaa jo kuulemma rappukäytävässä, nauraa Kyynäräinen.