Näillä vinkeillä suojaat mökin talveksi

TURUN SANOMAT

Kesän mökkeilykausi alkaa syksyn myötä päättyä. Kun mökille jää muutakin kuin muisto menneestä kesästä, on hyvä miettiä miten suojata se talven yli kutsumattomilta vierailta ja muilta ikäviltä yllätyksiltä.

Suomessa tehtiin vuonna 2013 lähes 1 800 huvilamurtoa, joista valtaosa talvella. Mökille ei pitäisikään jättää talveksi arvokasta, helposti rahaksi muutettavaa tavaraa kuten viihde-elektroniikkaa, moottorisahoja tai perämoottoreita. Paitsi varkaudet ja ilkivalta, myös kosteusvahingot ja tulipalot vaativat joka talvi veronsa huvilakannassa.

Vinkit mökin talviturvaksi

1.Suojaa hormi. Varmista, että piipun ilmanvaihtohormi on auki ja piipun päällä on "hattu". Näin hormiin ei pääse lunta, roskia eikä eläimiä. Vaurioitunut hormi on paloturvallisuusriski, joten muista tarkistaa palovaroittimien toiminta keväällä. Tyhjät paristot ovat melko tavallinen syy palovaroittimen toimimattomuuteen tulipalon sattuessa.

2.Tyhjennä vedet putkista ja laitteista aina, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle. Jos mökki on talvikäytössä, sulje käyttövesijärjestelmän pääsulku ja katkaise vesipumpun virta. Tuo pumput lämpimään tilaan. Myös vesikourut ja rännit kannattaa puhdistaa.

3.Säädä oikea peruslämpö. Sopiva peruslämpötila on 5–15 astetta, usein valitaan 10 astetta.

4.Valvo mökin kosteusarvoja. Mökin suhteellinen kosteus ei saisi nousta yli 80 prosentin. Lämmityskauden kylminä jaksoina jo muutaman asteen nosto ulkolämpötilaan nähden laskee suhteellista kosteutta esimerkiksi hirsirakenteisessa kesämökissä turvallisena pidettyyn 60–70 prosentin tasoon.

5.Suojaa arvotavara. Jos mökkiä ei käytetä talvelle, vie kaikki arvokas ja arvokkaan näköinen tavara mökiltä pois talven ajaksi. Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa. Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin. Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden, hanki hälytyskeskuksen valvontaan liitetty murtohälytysjärjestelmä. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.

Lähde: Verisure.