Asuminen

Voiko vuokra-asuntohakemus olla sitova?

Vuokra-asuntoa etsivälle voi jäädä epäselväksi, onko hänen saamansa lomake hakemus vai tarjous.

OVV Asuntopalvelujen sivuilla kerrotaan, että esittelyn jälkeen asunnosta kiinnostunut voi täyttää lomakkeen, joka on ”sitova sopimus asunnon vuokraamisesta sillä ehdolla, että vuokranantaja hyväksyy hakemuksesi”. OVV Asuntopalvelut toimii myös Turussa.

OVV Asuntopalvelujen toimitusjohtaja Mika Tillikuitenkin kieltää, että kysymys olisi sitovasta paperista. Hänen mukaansa vuokraushakemus on tavallinen hakemus, eikä tarjotusta asunnosta kieltäytyminen johda sanktioihin.

– Tässä tietysti haetaan henkistä sitoutumista eli sitä, että asunnon hakijat olisivat asunnosta kiinnostuneita ja täyttäisivät hakemuksen tosissaan. Hakemuksen voi kuitenkin aina perua, ja tietysti toivomme, että peruminen tapahtuisi hyvissä ajoin ennen sopimuksen tekoa, perustelee Tilli sanavalintaa.

Tilli kertoo, että sanktioiden käyttöönoton mahdollisuutta on joskus mietitty, kun perumisista on syntynyt kiusallisia tilanteita.

– Toisinaan tapahtuu niin, että kun on määrä tehdä vuokrasopimus, paikalle saapuu vain vuokranantaja, mutta vuokralaista ei näy missään. Näitä tapahtuu kuitenkin määrällisesti niin vähän, että sanktioihin ei ole lähdetty.

Välitysliikkeiden kautta tapahtuvaa asuntojen vuokrausta valvoo aluehallintovirasto. Vaikka OVV:n hakemus ei todellisuudessa sidokaan kuluttajaa, Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Heikki Tarvonenei katso hyvällä välitysfirman tapaa kuvailla hakua sitovaksi.

– Vaikka ilmaisulla yritettäisiin korostaa sitä, että hakemusta ei tehtäisi hetken mielijohteesta, on se silti harhaanjohtava. Lisäksi se saattaa karkottaa kiinnostuneita hakijoita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hakemuksesta poiketen tarjous on hyvin lyhyen aikaa voimassa, yleensä vain seuraavaan päivään saakka.

Hakemus eli ilmoitus halukkuudesta vuokrata asunto ei vielä ole sopimus asunnon vuokraamisesta. Kuluttajan on kuitenkin hyvä muistaa, että joskus täytettäväksi voidaan asuntonäytön yhteydessä tarjota myös sitovaa lomaketta.

Kysymyksessä on vuokraustarjous. Tarjous koskee aina tiettyä kohdetta, ja tarjouksessa on syytä mainita kaikki vuokrausta koskevat ehdot. Jos vuokranantaja hyväksyy tarjouksen, tarjoajalla on velvollisuus tehdä vuokrasopimus. Kieltäytymisestä voi seurata sopimussakko, joka saattaa vastata esimerkiksi yhden kuukauden vuokraa.

– Hakemuksesta poiketen tarjous on hyvin lyhyen aikaa voimassa, yleensä vain seuraavaan päivään saakka. Koska asunnonhakijan on usein päästävä katsomaan myös muita kohteita, hän ei voi sitoutua pitkäksi aikaa tarjoukseen, Tarvonen perustelee.

Aluehallintovirasto ohjeistaa ottamaan tarjouksia vain yhdeltä henkilöltä kerrallaan. Tarvosen mukaan ei ole hyvän välitystavan mukaista ottaa samasta kohteesta useita vuokraustarjouksia samanaikaisesti.

– Joitakin vuosia sitten meihin oltiin yhteydessä, kun sitovia vuokraustarjouksia oli saatettu ottaa jopa kolmeltatoista ihmiseltä kerrallaan. Viime aikoina tietoomme ei kuitenkaan ole tullut tällaista.

Asuntovuokraus Avorista kerrotaan, että yleisissä, kaikille kiinnostuneille avoimissa esittelyissä sitovia lomakkeita ei oteta vastaan. Myös Turun Seudun Vuokravälityksessä vasta vuokrasopimus on sitova. Tiettyä asuntoa koskevaa hakemusta nimitetään asunnonhaun toimeksiannoksi.

Välittäjän vastuulla on tehdä asunnosta kiinnostuneelle selväksi, millaisen lomakkeen kanssa hän on tekemisissä. Tarvonen kuitenkin kehottaa kuluttajaa tarkkuuteen, sillä takavuosina tietoon on tullut tapauksia, joissa kuluttaja on luullut allekirjoittaneensa hakemuksen, joka todellisuudessa onkin ollut sopimus.

– On mahdollista, että asunnosta kiinnostuneelle voi jäädä epäselväksi, onko hänen saamansa lomake hakemus vai tarjous. Näissä asioissa koetellaan välittäjän ammattitaitoa. Sitovuuteen liittyvistä epäselvyyksistä ei viime aikoina ole ilmoitettu meille, mutta asunnon etsijän kannatta olla valppaana, sillä tietyillä ongelmilla on tapana toistua ajoittain, Tarvonen kertoo.

Asuntoa etsivä voi tarvittaessa tehdä välittäjän toimista valituksen kuluttajariitalautakuntaan tai ilmoituksen epäillystä lain ja hyvän välitystavan vastaisesta toiminnasta aluehallintovirastoon.