Teemat

Rantaruovikko himmeleiksi

Rannoilla ja ojissa runsaana kasvava järviruoko on saanut Pirkko Kuuselan käsissä uuden olomuodon. Eläkkeelle jäänyt kuvaamataidon opettaja esitteli luovuuttaan jo edellisessä kirjassa Vanhat farkut uusiksi, ja nyt uusimmassa kirjassaan hän luo ”roskasta” himmeleitä.

Kustannusoskeyhtiö Moreenin kustantama ja Pirkko Kuuselankirjoittama Himmelikirja on innostava kuvateos, joka saa aloittelevankin kädentaitajan sormet syyhyämään. Materiaaleina Kuusela on kirjan himmeleissä käyttänyt järviruokoa, mutta kaikki ohjeet käyvät myös muille materiaaleille, eli oljelle, heinille ja mehupilleille.

Amatööri ei Kuuselan himmeleitä perinteisistä himmeleistä erota, vaikka niissä ei rukiinolkea ole käytetykkään. Järviruoko on sitä paitsi olkea kestävämpää, ja sitä on jokaisen saatavilla.

Järviruoko eli varsinaissuomalaisittain kaisla, kasvaa villinä ojissa ja rannoilla, ja jokamiehenoikeus antaa mahdollisuuden kerätä sitä, kunhan ei tee sitä kenenkään pihapiiristä.

Kirjan 40 mallia ovat osaksi perinteisiä himmelimalleja, mutta joukossa on modernejakin versioita, ja kirjan tekijä kannustaa omiin mallistokokeiluihin.

Pirkko Kuusela muistuttaa, että kun himmelin peruskuvio on hallussa, on mahdollisuus vaikka mihin. Ja peruskuvio on kolmiulotteinen, yhtä pitkistä korsista koottu säännöllinen 8-tahokas. Sen kokoaminen on opetuttu piirroskuvioin ensimmäisestä korresta alkaen.

Kaislahimmelien teko ei ole kallista harrastamista, eikä siihen tarvita mittavaa määrää välineitä. Kun kaislat on kerätty, siivottu ja pätkitty, tarvitaan vain puuvillaista virkkuulankaa, neula, sakset, mitta ja liimaa. Mutta se mitä tarvitaan paljon, on kärsivällisyys.