Teemat

Rakkaudesta tavaraan

Tiensuun tila Paattisilla on herännyt jälleen eloon. 1700- ja 1800-luvulta olevat rakennukset eivät enää ole tyhjillään.

Tiensuun tilan päärakennus ja kaikki piharakennukset ovat täynnä tavaraa. Toiset näkevät paikalla vain runsaasti romua, mutta toisille Tiensuu on keräilijän taivas. Ollaan turkulaisen Marika Fagerholminvaltakunnassa, vanhan tavaran kaupassa nimeltä Pimee Vintti.

Kaikesta näkyy, että Fagerholm on omassa elementissään. Vintage-mekon helmat hulmuten hän arvioi juuri ostamiaan ”aarteita”, hinnoittelee ja hakee jokaiselle esineelle sopivan myyntipaikan.

Kauppias on sisustanut päärakennuksen huoneet vanhoilla tavaroilla, rakentanut jokaiseen oman interiöörinsä. Näin esineet pääsevät paremmin esille ja oikeuksiinsa.

– Tyypillisin Pimeen Vintin asiakas on noin 35–40-vuotias, sisustusta harrastava nainen. Kesäisin käy myös paljon turisteja, ja vanhemmat ihmiset pistäytyvät täällä muistelemassa omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, hän hymyilee.

Rakkaus vanhoihin tavaroihin iski naiseen jo liki 20 vuotta sitten, kun perhe muutti rintamamiestaloon. Eikä se ole vuosien varrella ainakaan laantunut. Elämäntilanteen muutoksen jälkeen kypsyi ajatus omasta kaupasta. Tavaraa oli, ja jostain saattoi luopuakin.

Ensin Pimee Vintti toimi vajaan vuoden Turussa Mustionkadulla. Sitten lehti-ilmoitus Paattisilla myynnissä olevasta Tiensuusta koukutti niin paljon, että kaupat lopulta syntyivät.

– Sijainti on loistava, ihan Säkyläntien varrella. Rakennuksia on, laskutavasta riippuen joko seitsemän tai yhdeksän. Osa päärakennuksesta on jopa 1700-luvulta, mutta silti ei täällä mitään valtavia remontteja ole tarvinnut tehdä. Sisätiloja vähän kunnostin, summaa Fagerholm.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olen ammatiltani sähköasentaja. Lopullisen sysäyksen yrittäjyyteen antoi Turun telakan työtilanne. Uskaltauduin aluksi pitämään liikettä auki vain viikolla, ja viikonloppuisin tein hankintamatkoja. Sitten asiakkaiden toivomuksesta aukioloa jatkettiin viikonlopuilla, kauppias muistelee.

Tavaraa Pimee Vintti saa emännän omilta ostosreissuilta tai silloin, kun omaiset tarjoavat myytäväksi esimerkiksi kuolinpesän jäämistön.

– Toivon, että tästä tulee minulle ympärivuotinen elinkeino. Työmaa, joka elättää. Toistaiseksi olen kuitenkin vielä tehnyt keikkahommia sähköasentajana. Että saan Pimeen Vintin laskut maksettua, veistelee onnellinen vanhan tavaran kauppias.

Vanhan tavaran kauppa Pimee Vintti, Säkyläntie 815, Paattinen.