Pallotuoli kohtaa historian Hovilan näyttelyssä

Hovilan kartanon kesänäyttely esittelee kaksi professoria, Eero Aarnionja Kyösti Variksen, joiden työt ovat piirtyneet osaksi kollektiivista suomalaista kuvamuistia.

Kaikki tunnistavat Aarnion pallotuolin, useat sen tupla-serkun tai tuoreemmat Double bubble -lamput. Myös Variksen piirustuspöydältä alkunsa saaneet Finnairin ja Alkon logot ovat osa visuaalista arkeamme. Nyt Aarnion ja Variksen tuotanto 1960-luvulta 2000-luvulle nostetaan framille Hovilan kartanon näyttelyssä.

Aarnion 1960-luvulta alkanut, maailmalla mainetta niittänyt muotoilu-ura sisältää töitä huonekaluista lamppuihin ja kitaroihin. Nousukiito alkoi pallotuolista ja jatkuu yhä. Hovilan kartanossa Aarniolta on esillä parikymmentä työtä, lukuisia prototyyppejä ja laaja katsaus monesti palkittuun muotoilijaan, jonka teoksia on muun muassa Victoria and Albert Museum -museossa Lontoossa ja MoMA-museossa New Yorkissa.

Pallo on nyt meillä. Osa teemoista on yhä ajankohtaisia. Näyttely esittelee lähes 50 Variksen julistetta ja liikemerkkejäkin puolen sataa.

Moderni muotoilu on esillä vuonna 1841 rakennetussa, neljä vuotta sitten restauroidussa Hovilan kartanossa Somerolla. Kartanon historia ulottuu vuoteen 1611. Se on ollut tunnettujen sotilassukujen isännöimä vuoteen 1825, jolloin kartanossa alkoi talonpoikaiskausi. Vuodesta 1875 lähtien taloa ovat hallinneet Hovilan ja Torkkomäen suvut.

Näyttelyitä paikassa on järjestetty vuodesta 2011. Ne ovat houkutelleet paikalle lähes 10 000 vierasta. Hovilassa on ollut esillä muun muassa Kaija Aarikanja Jukka Rintalantöitä.

Elämyksiä 1960-luvulta 2000-luvulle -näyttely Hovilan kartanossa(Helsingintie 604, Somero) 3.8. asti.