Teemat

Sisusta terassi tai parveke viihtyisäksi

 Källströmien omakotitalon uudesta terassista Naantalissa pyrittiin tekemään omannäköinen ja hyötykäyttöön sopiva tila, kesämökki helpon matkan päähän. Tunnelmaa on haettu pihasaunalla ja kesäkeittiöllä.
Källströmien omakotitalon uudesta terassista Naantalissa pyrittiin tekemään omannäköinen ja hyötykäyttöön sopiva tila, kesämökki helpon matkan päähän. Tunnelmaa on haettu pihasaunalla ja kesäkeittiöllä.

Kodin ulkotilat suunnitellaan ja sisustetaan nyt harkiten. Perheen ja ystävien kanssa halutaan viettää aikaa omalla pihalla tai parvekkeella, ja ympäristöltä vaaditaan viihtyisyyttä ja käytännöllisyyttä.

Pihasuunnittelija kertoo kehottavansa asiakkaitaan yleensä suurentamaan terassisuunnitelmiaan.

– Terassin pitää olla vähintään olohuoneen kokoinen, mielellään kaksinkertainen. Ja oleskelupaikkoja olisi hyvä olla useampia, näkee Viherstudion Eero Myrskykari.

Ulkotilan käyttöarvoon vaikuttaa ratkaisevasti myös ilmansuunta.

– Halutaanko terassilla juoda aamukahveja, istua iltaa – vai molempia, kysyy sisustusarkkitehti Lise-Mari HautalaMaricken Shopsista.

Halutaanko terassilla juoda aamukahveja, istua iltaa – vai molempia?

Vaikka aurinkoa tavoitellaan, etelänsuuntaista terassia on samalla varjostettava joko kasveilla tai rakenteilla.

– Ja tiiviissä asuinympäristössä terassi kaipaa varjon lisäksi näkösuojaa. Siihen sopii esimerkiksi köynnösten peittämä pergola, Myrskykari huomauttaa.

Kun paikka ja koko on päätetty, viisas rakentaja tekee pohjatyöt tunnollisesti. Huolimattomasti perustettu terassi voi notkua tai painua.

Hautala katsoo, että terassissa olisi hyvä olla sekä katettua että kattamatonta alaa.

– Nykyisin ainakin osa terassista pyritään lasittamaan, jolloin terassikausi voidaan aloittaa jo aikaisin keväällä ja jatkaa myöhäiseen syksyyn.

Kesäkautta pidennetään yksityispihoillakin yhä useammin kaasulämmittimellä.

Terassin tai parvekkeen sisustuksessa pyritään tällä hetkellä saumattomaan siirtymään sisätiloista ulos. Värejä tosin käytetään reippaammin kuin sisällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kesällä kaivataan ehkä vähän poikkeavaa piristystä, Lise-Mari Hautala arvelee.

– Luovuus on myös trendikästä – parvekkeelle voi tuoda oikeastaan mitä vain, kunhan se kestää sään, sanoo Faktiassa sisustussuunnittelijaksi opiskeleva Maiju Koivisto.

Perinteisen ruokailuryhmän sijaan oleskeluun hankitaan tilan salliessa nykyään rento sohvakalusto.

– Satsaa mieluummin kalusteissa laatuun ja hanki sitten lisää vaikka pikkuhiljaa, Hautala neuvoo.

Käytännöllinen polyrottinki pitää pintansa materiaaleissa. Myös pinottavuus ja monikäyttöisyys ovat eduksi etenkin pienillä parvekkeilla.

Mittanauhalle on töitä etenkin kerrostalon pienen kesähuoneen kalusteostoksilla. Parvekkeella pitää pystyä liikkumaan, ja monta kertaa huonekaluliikkeessä hyvältä näyttänyt esine on liian suuri ajatellulle paikalle.

Kaunista hyötykasveilla

Pihojen ja parvekkeiden vihersisustuksessa tavoitellaan tällä hetkellä hyödyllisyyden ja kauneuden yhdistelmää.

– Hyötykasveilla tehdään myös kaunista, ja niitä voi sekoittaa koristekasvien kanssa, kertoo kukka-alan tuntiopettaja Päivi HeinoAmmattiopisto Liviasta.

– Samaan ruukkuun kannattaa istuttaa eri muotoisia kasveja: pyöreitä, roikkuvia, pystykasvuisia, neuvoo Eero Myrskykari.

Aurinkoiselle parvekkeelle sopivat muun muassa laventeli, rosmariini, salvia, oliivipuu, laakeripuu ja pelargoni. Varjossa viihtyvät esimerkiksi orvokit ja hennommat yrtit.

Pienelle parvekkeellekin saa runsautta käyttämällä amppeleita ja seiniä.

Katetulla parvekkeella voi käyttää altakasteluruukkuja tai umpinaisia ruukkuja. Kattamattomalla parvekkeella ylimääräisen veden pitää päästä valumaan pois.

Ruukkuja valitessa myös koko merkitsee. Isot ruukut ovat nyt muodissa, ja pienet purkit vaativat vettä joka päivä. Tehtävää voi toki helpottaa automaattikastelulla ja -lannoituksella.

Ja jos lattialla ei ole kunnolla tilaa, kasvit voi aina sijoittaa yläilmoihin.

– Pienelle parvekkeellekin saa runsautta käyttämällä amppeleita ja seiniä, vinkkaa lehtori Eeva RenforsLivian tuotantotiimistä.

Ammattiopisto Livian ja Faktian opiskelijat toteuttivat parvekeistutukset ja -sisustukset Puutarhan kevät 2014 -tapahtumassa. Pia ja Mats Källströmin terassin vihersuunnittelusta vastaa Viherstudion Eero Myrskykari ja stailauksesta Maricken Shops Oy:n Lise-Mari Hautala. Terassin on rakentanut isännän oma yritys Duo-palvelut.