Asuminen

Hoidettuna kuivakäymälä on hajuton

– Tilaa ja puuhaa tämä vaatii. Vanhaan taloon laitteisto on vaikeampi laittaa, uuteen helpompi, luonnehtii Tapio Meriluoto kuivakäymäläkokemuksiin kolmenkymmenen vuoden ajalta.
– Tilaa ja puuhaa tämä vaatii. Vanhaan taloon laitteisto on vaikeampi laittaa, uuteen helpompi, luonnehtii Tapio Meriluoto kuivakäymäläkokemuksiin kolmenkymmenen vuoden ajalta.

Lykkyä pytylle -sanoin opastettiin kolmekymmentä vuotta sitten särkisalolaisia Meriluotoja, jotka rakensivat uutta taloa kuivakäymälöineen.

Meriluodot asuvat aivan rannassa. Heillä oli kaksi vaihtoehtoa jätevesiasioidensa hoitamiseen, säiliö tai kuivakäymälä. Ekohenkeä tai ei, asiaan vaikutti puhtaasti myös raha. Isäntä kun laski, että kuivakäymälä tulisi halvemmaksi vaihtoehdoksi.

Rakentaessa kuivakäymäläjärjestelmä tehtiin viisihenkiselle perheelle, joka on sittemmin pienentynyt kahteen. Kolme lasta ovat jo lentäneet pesästä.

Iso pyöreä karusellisäiliö talon kellaritiloissa vaatii tilaa ympärilleen mutta on suhteellisen helppohuoltoinen. Viisihenkisellä perheellä meni yhden lokeron täyttämiseen puoli vuotta. Käytännössä tämä tarkoitti kahta tai kolmea kottikärryllistä sitä itseään.

Nykyään tyhjennysväli on pidempi, ja toinen säiliökin vaihtui pienemmäksi.

– Vaatiihan se tietynlaista kokeilunhalua, mutta toisaalta laskin, mitä maksaa jätevedenkuljetus täältä Salon keskustaan asti, tuumaa isäntä Tapio Meriluoto.

Kasvimaata ei kallioisella rantatontilla ole, mutta pensaiden juurelle kärrätään multaa, joka Meriluotojen kierrossa syntyy kolmessa vuodessa.

– Ei tämä mitään hevosenkakkaa ravintoarvoiltaan ole, mutta ihan käypää tavaraa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kompostijäte sekoitetaan ulkona samaan, lehdet ja oksat käytetään myös. Neulaset jopa nopeuttavat palamista. Kaikkia sopivassa suhteessa, ei liikaa, opastaa Tapio.

Isäntä hoitaa tyhjennyshommat, mutta jos tilanne sitä vaatii, emäntä Mirja Meriluotoon luvannut tarttua lapionvarteen.

– Muuttaminen vesivessaan ei ole vaikeaa. Meillä oli mahdollisuus vaihtaa, jos oma kunto huononisi, sanoo Tapio.

Kuivakäymälöiden omistajat saavat usein vastata kaikenlaisiin kysymyksiin aina vessan vedosta hajuhaittoihin. Näin Meriluodotkin.

– Moni pitää epämiellyttävänä tyhjentää omia jätöksiä ja pelkää hajua, kertoo Mirja Meriluoto.

Ruokavaliotakaan ei ole tarvinnut muuttaa.

Vaikka Meriluodot suosittelevatkin kuivakäymälöitä, eivät he halua antaa niistä liian ruusuista kuvaa.

– Eivät ne hoitamatta toimi. Hienohelma ei saa olla, mutta kaikkihan on omasta viitseliäisyydestä kiinni, sanoo emäntä.

– Menee niitä tavallisiakin vesivessoja tukkoon ja pahimmassa tapauksessa tulee isot kosteusongelmat, isäntä jatkaa.

Meriluotojen vieraiden yleisimmät kysymykset ovat lähinnä liittyneet hajuun.

– Vieraat ihmettelevät, että eikö se todellakaan haise. Joskus pienet lapset saattavat pelätä reikää, koska se on normaalia isompi eikä pohjaa näe, toteaa Mirja Meriluoto.

Muutaman watin kanavatuuletin huolehtii riittävästä ilmanvaihdosta, eikä sähkökatkojenkaan aikana vessat ole haisseet. Kaiken kaikkiaan Meriluodot ovat olleet tyytyväisiä valintaansa.

– Ruokavaliotakaan ei ole tarvinnut muuttaa, nauraa Tapio Meriluoto.

Monenlaisia vaihtoehtoja

Oman kunnan rakennus- ja ympäristöviranomaisten puoleen kannattaa kääntyä, jos haaveilee vanhaan omakotitaloon sisäkuivakäymälää. Rakennusvalvonnan viranomaiset neuvovat, tarvitaanko rakennuslupaa vai riittääkö pelkkä toimenpidelupa, kun vanha vesivessa vaihdetaan kuivakäymäläksi.

Uuden rakennuksen jätevesiratkaisusuunnitelmaan kuuluu rakennuslupa. Erilaisia vaihtoehtoja on monenlaisia. Jätökset saa poltettua, jäädytettyä ja tyhjennettyä useasti tai harvemmin.

Malleihin kannattaa tutustua huolellisesti ja käydä tutustumassa erilaisiin ratkaisuihin. Jokaisen perheen tarve on erilainen.

Tyhjennys ja huoltoreitit kannattaa suunnitella hyvin, jotta huolto ei ole aikaavievää tai epämiellyttävää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kahteen kerrokseen asennettavien kompostikäymälöiden tyhjennystarve on vähäisin, mutta kaikkien laitteiden toimintaa täytyy kuitenkin seurata, opastaa Käymäläseura Huussi ry:n projektipäällikkö Susanna Pakula.

Kuivakäymälän voi asentaa vaikka kerrostaloon, mutta ilmanvaihto, laitteiden tilavaatimukset, tarvittavat läpiviennit, huoltoreitit ja tuotosten hyödyntäminen kiinteistöllä täytyy ratkaista.

– Jos kesämökillä on laite, jonka käyttökapasiteetti on rajoitettu, kannattaa olla ulkohuussi turvaamassa. Vakituisen asunnon laite pitää olla sellainen, joka kestää äkilliset käyttöhuiput, esimerkiksi vierailut. On myös hyvä muistaa, että kuivakäymäläjätettä ei saa kaivaa maahan eika laittaa sekajätteen joukkoon, neuvoo Pakula.

Lisää aiheesta: .