Ikkunat ja ilmanvaihto yhtä aikaa uusiksi

Turkulaisen Asunto-osakeyhtiö Leirikentän hallitus ei olisi osannut arvata lopputulosta päättäessään ikkunoiden uusimisesta kaksi vuotta sitten. Yli neljänkymmenen vuoden ikäisissä taloissa vaihdettiin viime kesänä kaikki 440 ikkunaa. Alkuperäisestä saneeraussuunnitelmasta poiketen yhtiö pani samalla ilmanvaihtojärjestelmän uusiksi.

Neljän asuinrakennuksen katoilla hurisee nyt 16 uutta poistokonetta. Etäautomaatio säätää ilman vaihtumista 72 asunnossa portaattomasti. Tekemättä on vielä ilmanvaihtohormien nuohous ja lopullinen säätö.

Ja tuli kalliiksi?

– Hallituksella oli valtuus ottaa 440 000 euroa lainaa ikkunoihin. Saimme 50 000 euroa energiatukea, alitimme budjetin 30 000 eurolla, joten lopulta tarvitsimme 10 000 euron ylitysoikeuden ilmanvaihtojärjestelmään, Leirikentän hallituksen puheenjohtaja Jukka Parviainenkertoo.

Mutta miksi?

– Idea oli ikkunatoimittajan. Se ei mieluusti vaihda enää pelkkiä ikkunoita.

Taloyhtiö ei asettanut energiansäästöä ensisijaiseksi tavoitteeksi, mutta se on ollut ennusteiden mukainen.

Ruotsalaisomisteinen Inwido Finland sanoo oppineensa läksynsä. Kun vanhoihin kerrostaloihin vaihdetaan ikkunat, ilmanvaihtoon täytyy puuttua. Muuten osa investoinnista menee hukkaan, ja asumismukavuus kärsii. Yhtiö on luonut ilmanvaihto-osaamisen sisälleen eli se ei käytä ulkopuolista palvelua.

Kärsämäessä Inwido teki pioneerityön. Leirikentän taloihin toimitettiin ensimmäisenä Suomessa ikkuna-ilmanvaihtokokonaisuus, jossa uusiin poistokoneisiin on asennettu täysin automaattinen säätöjärjestelmä.

– Normaalisti poistokoneet toimivat puolella teholla ja kahdesti päivässä kytkeytyy täysi teho. Automaattisessa järjestelmässä tehon säätö on portaaton eikä juuri koskaan tarvita 30 prosenttia suurempaa tehoa, Inwido Finlandin myyntipäällikkö Jerkko Eskelinenkertoo.

Eskelinen myöntää, että hankinnan loppuhinnasta tuli taloyhtiölle poikkeuksellinen edullinen.

– Hallituksen puheenjohtaja osasi todella neuvotella, ja Leirikenttä oli meille sopivan epätavallinen saneerauskohde. Poistokoneita tarvittiin paljon asuntojen määrään verrattuna. Saimme tehdä eräänlaisen koeponnistuksen.

Jukka Parviainen sanoo, että yhtiö säästi huomattavasti hallituksen oman ahkeruuden ansiosta.

– Saimme arvion, että pelkkä ikkunoiden uusiminen maksaa 30 000 euroa asuntoa kohti. Päätimme, että sen alle on päästävä. Toteutuma oli 9 000 euroa.

Parviaisen mukaan yhtiö säästi ennen kaikkea jatkuvalla neuvottelemisella ja omavalvonnalla. Poistoimurien uusimiseen oli helppo suostua, kun vanhoista koneista kaksi oli teknisen käyttöikänsä päässä.

Asumismukavuus on parantunut taloissa selvästi.

– En kyennyt työskentelemään omassa työhuoneessani talvella ikkunan lähellä. Veto oli niin karmea. Varsinkin auringonpuolen ikkunat olivat ihan loppu.

– Nyt vedon tunnetta ei ole missään ja sisäilma tuntuu hyvältä. Ilma vaihtuu äänettömästi juuri halutulla tavalla, Parviainen kertoo.

Lämmitysenergiaa säästyy Parviaisen mukaan nyt 10 prosenttia korjattuna keskiarvona, kun poistokoneet toimivat koko ajan ihanneteholla. Lopullinen luku voi olla isompi, kun järjestelmä on säädetty ja ilmanvaihtohormisto nuohottu.

– Taloyhtiö ei asettanut energiansäästöä ensisijaiseksi tavoitteeksi, mutta se on ollut ennusteiden mukainen.

Leirikenttä on liittänyt energiansäästötalkoisiin myös ulkovalaistuksen. 54 ulkovalaisinta on vaihdettu ledeiksi, ja säästö on Jukka Parviaisen mukaan tonni vuodessa.

Myös taloyhtiön sauna on saneerattu energiaa säästäväksi.