Luomutomaatti viihtyy parvekkeella

TURUN SANOMAT

Moni kotipuutarhuri arastelee tomaatin kasvattamista täysin turhaan. Tomaatti viihtyy kasvihuoneen lisäksi mainiosti suojaisassa ja lämpöisessä kasvupaikassa.

Tomaattia voi kasvattaa lasitetulla parvekkeella tai aurinkoisella seinänvierustalla. Useimmat tomaattilajikkeet menestyvät hyvin, kun päivälämpötila on yli kaksikymmentä astetta.

Aloittelevan parvekeviljelijän ensimmäiseksi kasvatiksi sopii pensastomaatti, joka viihtyy hyvin tilavassa ruukussa tai laatikossa. Kasvatusastian valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota riittävään kokoon, sillä tomaatin taimi vaatii paljon multaa hyvän kasvun ja sadon aikaansaamiseksi.

Jalallinen viljelylaatikko on kätevä apu tomaatin parvekekasvattamiseen: siinä on runsaasti tilaa mullalle, ja taimet saavat lisätukea metallisesta köynnöstuesta. Vartta kasvattavat runkotomaatit voi ohjata kasvamaan pitkin tukilankoja, jolloin saadaan paljon terttuja ja leikkaamisen tarve vähenee.

Myös mullan valintaan on hyvä kiinnittää huomiota. Luonnonmukainen kasvattaminen on nyt kotipuutarhureiden suosiossa. Säännöllinen lannoittaminen aloitetaan pian istuttamisen jälkeen, jolloin taimen kasvu on nopeaa ja ravinteiden tarve suurta.

Lähde: Kekkilä.