Teemat

Väärä kuun vaihe voi pilata kasvuston

Jo vanha kansa tiesi, että kuu vaikuttaa kasveihin. Kansanperinnettä tutkinut Anne Pöyhönenon kerännyt tietoa kuun vaikutuksesta puutarhanhoitoon ja kertoo, että tietyt työt tehdään nousevan kuun ja tietyt työt vähenevän kuun aikaan.

– Uudenkuun päivästä eli almanakan mustasta pallosta alkaa nousevan kuun aika, silloin myös kasvun voima nousee eli mahla virtaa kasveissa ylöspäin. Silloin istutetaan, kylvetään, vaihdetaan huonekasvien multa tai laitetaan pistokkaita lasiin. Laskevan kuun aikana eli täysikuun valkoisesta pallosta eteenpäin kitketään vaikka rikkaruohoja.

Juuri nyt on vähenevä kuu eli kotipuutarhurin on oltava kärsivällinen ja odotettava maalis-huhtikuun vaihteeseen, jolloin kasvuvoima on jälleen ylöspäin.

– Hakekaa tällä viikolla koivun- tai pajunoksia maljakkoon ja ensi viikolla samoja oksia toiseen maljakkoon. Näette, että nyt laskevan kuun aikana katkotut oksat vain kuivuvat ja kuolevat pois, mutta nousevan kuun oksiin avautuvat silmut ja pajunkissat ja puhkeavat lehdet, kehottaa Pöyhönen epäilijöitä kokeilemaan.

Pääsiäistä varten kasvatettavan rairuohon Pöyhönen ohjeistaa kylvämään tietysti yläkuun aikaan eli viimeistään viikolla 15, silloin siemenet itävät nopeasti ja ruoho nousee hyvin. Kuukalenteria kannattaa tarkkailla myös, kun miettii nappaisiko keväisen kukkakimpun mukaansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vähenevän kuun lopulla katkotut kukat kuolevat pian maljakossa, vaikka kuinka kukkakauppias olisi niistä pitänyt huolta ja itsekin olisi tehnyt täysin ohjeiden mukaan.

Yksinkertaistettuna, yläkuulla kaikki kasvaa vauhdilla, silloin kylvetään ylöspäin eli maan pinnalle satoa tuottavat kasvit. Alakuulla kaikki voima on juurissa, jolloin ei kannata istuttaa mitään. Poikkeuksen tekevät juurikasvit, kuten peruna, sipuli tai porkkana.

– Heti täydenkuun jälkeen istutetut juurikasvit kasvavat alas, alas, alas eli sinne mistä haluamme satoa, painottaa Pöyhönen.

Laskevan kuun viimeiset päivät eli viimeinen neljännes kulkee myös nimellä kurja viikko, jolloin kaikki juurikasvitkaan eivät jaksa lähteä kasvamaan. Rikkaruohojen ja muiden harmillisten kasvien tuhoamiseen alakuun loppu onkin parasta aikaa, koska kasvien elinvoima on pienimmillään.

– Juolavehnä, peltokorte, voikukka ja pujo on paras kitkeä heinä-elokuussa vähenevän kuun aikaan ja iltapäivällä tai illalla, jopa yöllä, neuvoo Pöyhönen.

Pöyhösen mukaan harmittavan pajukon hävittämiseen keväisen täysikuun aika on mitä mainioin, silloin on paras mahlannousun aika ja puut vuotavat kuiviin.

– Älkää siis missään nimessä leikatko omenapuuta silloin.

Pöyhönen muistuttaa kuitenkin, että vaikka kuu vaikuttaa kasveihin mitä suurimmassa määrin, niin säätilan, lannoitteiden ja muiden olosuhteiden yhteisvaikutus on myös huomioitava.

Luitko jo nämä?