Puutarha

Kasvihuoneesta miehen valtakunta

 Chili terästää ruokien makuja. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.
Chili terästää ruokien makuja. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.

Chiliharrastaja Jari Luodon vaimon ei tarvitse arvuutella, missä mies viettää kesäiltansa. Satakunta chiliä pitävät Luodon tiukasti kiinni kotipihassa.

Omakotitalon takapihalla nököttävässä kasvihuoneessa on jo reilun kuukauden ajan ollut täysi tohina päällä. Amppeleihin istutetut harvinaiset, keskituliset rocotochilit tekevät vauhdilla violetteja kukkiaan.

– Yhdestä amppelirocotochilistä voi saada jopa kaksi ja puoli kiloa hedelmiä. Nämä chilit tosin vaativat todella pitkän esikasvatusajan, minkä vuoksi satoa saadaan kunnolla vasta juhannuksesta alkaen, chiliharrastaja Jari Luotosanoo.

Tänä vuonna chilejä täytyi siirtää kasvihuoneeseen paria viikkoa aikaisemmin kuin tavallisesti. Kaikki kasvit eivät yksinkertaisesti mahtuneet talon päädyssä olevaan varastoon, jonne ne kannetaan tammikuussa, asuinhuoneistossa tapahtuvan esikasvatusvaiheen jälkeen.

– Tänä kautena chilejä on ennätysmäärä. Erilaisia lajeja on kuusi ja lajikkeita kaikkiaan kahdeksankymmentäkaksi. Jokaista lajiketta on yksi ja joitakin kaksi kappaletta. Eniten minulla on tulisia capsicum chinense -lajin chilejä.

 Chili terästää ruokien makuja. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.
Chili terästää ruokien makuja. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.

Neljä vuotta sitten alkunsa saanut harrastus on vuosi vuodelta paisunut nykyisiin mittasuhteisiinsa. Kahdentoista neliömetrin kokoinen kasvihuone on vuoden aikana tyhjillään ainoastaan kolme kuukautta.

Kasvihuoneessa on lämpötilatermostaatilla varustettu lämmitin, joka kytkeytyy päälle, kun lämpötila laskee alle säädetyn rajan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Rakennusvaiheessa sokkeli lämpöeristettiin ja lattialle laitettiin lämpökaapelit. Huoneessa on myös 10 mm paksut kennolevyt. Kunnollinen kasvihuone on tämän laajuisen harrastuksen perusedellytys.

Etelä-Amerikan Andeilta peräisin oleva, valoa ja viileitä öitä rakastava capsicum pubescens -laji eli rocoto on tähän aikaan vuodesta kasvihuoneessa kuin kotonaan. Arempia lajeja Luoto kasvattaa varastorakennuksessa, jossa chilit nauttivat led-valoista siihen asti, kunnes ne siirtyvät pihamaalle touko-kesäkuun vaihteessa.

Kasvien valtaisan määrän vuoksi Luoto on panostanut myös kastelujärjestelmiin. Viime syksynä hän otti taimien esikasvatuksessa käyttöön automatisoidut altakastelupöydät, joissa vesi nousee putkea pitkin pöydälle ylivuotoputken valuttaessa ylimääräisen takaisin säiliöihin.

– Chinense-chilien kasvualustana toimiva kivivillakuutio ei itsessään sisällä ravinteita. Tämän vuoksi valmistan kasveille oman ravinneliuoksen, jonka vahvuuden tarkistan mittarilla.

Chilien kasvatuksessa kiehtoo osaltaan se, että chilejä on hyvin monen värisiä ja muotoisia.

Suurin osa Luodon chileistä on vaativia kasvatettavia pitkän esikasvatusvaiheen takia. Joukossa on myös muutamia erittäin harvinaisia lajikkeita. Yksi tällainen on Luodon tarkoin varjelema villichili Lanceolatum, jonka muutama vuosi sitten luultiin kuolleen sukupuuttoon.

– Kasvi on pitkine ja kapeine lehtineen hyvin poikkeuksellisen näköinen. Pienet ja punaiset hedelmät maistuvat kirpeän tulisille, minkä vuoksi se on lähinnä koristekasvi. Chilien kasvatuksessa kiehtoo osaltaan se, että chilejä on hyvin monen värisiä ja muotoisia.

Tulevan sadon määrää innokas harrastaja ei uskalla edes arvioida. Jokaiselle kilolle tulee kuitenkin käyttöä. Luoto valmistaa erilaisia makeita hilloja, joita hän maustaa chileillä. Aamupuuron päälle chilijauhetta ripauttava mies loihtii hedelmistä myös suolaisia kastikkeita ja salsoja.

– Kylmäsavustan muun muassa rocotochilejä jääkaapista tehdyssä savustinkaapissa puolitoista vuorokautta. Savustetuista chileistä saa hyvän savuchilitahnan, joka sopii erityisen hyvin yhteen liharuokien kanssa.