Mausta koti maalaisromantiikalla

Vivi Wihanto

Tanskalaistyylinen romanttinen ilme syntyy kotiin pitseillä, röyhelöillä, valkoisella puulla ja talonpoikaisantiikilla. Luonnonvaalea, hento beige ja harmaan sävyt ovat tämän tyylin perusta.

Kulutettuja kalusteita

Kirpputorit, antiikkiliikkeet ja vanhojen tavaroiden markkinat ovat maalaisromanttisesta tyylistä pitävän aarreaittoja.

Esimerkiksi hyväkuntoisia tuoleja saattaa hyvällä tuurilla löytää huokeastikin. Jos väri ei sovi omaan sisustukseen ja on valmis näkemään vähän vaivaa, voi kalusteet ensin hioa ja sitten maalata mieleisekseen.

Nopeasti romanttista ilmettä haluava hankkii kotiinsa vanhan maitotonkan ja ottaa varaston perälle unohtuneet räsymatot käyttöön.

Katse yksityiskohtiin

Vanhat puuhyllyt toimivat katseenkiinnittäjinä esimerkiksi keittiöissä ja olohuoneissa. Niihin voi tehdä kauniita asetelmia tai kerätä mieluisimpia esineitä.

Pellavainen kranssi saa koristaa kotia ympäri vuoden. Vanhat esineet tuovat tilaan luonnetta, vaikka ne olisivatkin vain koristeina.

{{}}

Ikkunanpokat parempaan talteen

Vanhat ikkunanpokat ovat nyt suosittuja niin moderneissa kuin maalaisromanttisissakin kodeissa. Kauniisti kuluneita karmeja voi etsiä esimerkiksi kirpputoreilta.

Ikkunalasien tilalle voi teettää peilin, mutta karmi toimii myös sellaisenaan. Silloin siihen voi kiinnittää vaikka juuttinarua, johon voi ripustaa pyykkipoikien avulla tärkeitä ja rakkaita kuvia. Kauniit sisustustarrat on helppo kiinnittää vanhan lasin pintaan.

Yhdistele pehmeää ja puuta

Vanhat puusohvat sopivat hyvin eteiseen tai ruokapöydän pitkälle sivulle. Valkoinen väri on raikas eikä kaluste näytä liian massiiviselta pienessäkään tilassa.

Pehmeyttä kokonaisuuteen saa tekstiileillä, ja erityisesti tyynyjen koukeroiset kirjailut tuovat esiin maalaisromanttista puolta. Seinällä roikkuva naulakko toimii sekä vaatteiden että koriste-esineiden ripustukseen.