Asuminen

Syyslannoite maahan
vielä elokuussa

TS/Marttiina Sairanen<br />Kalkki ja lannoitteet imeytyvät parhaiten kosteaan maahan.
TS/Marttiina Sairanen
Kalkki ja lannoitteet imeytyvät parhaiten kosteaan maahan.

Nyt on otollinen hetki nakata syyslannoite kukkapenkkiin ja kasvimaahan, mikäli työn aikoo tehdä. Elokuussa levitetyt lannoitteet ehtivät vaikuttaa paremmin kuin lokakuiset.

- Syyslannoitus on helppoa, sillä sama lannoite käy kaikille pihan kasveille. Se parantaa talvenkestävyyttä ja kukintaa, puutarhuri Minna Autio Kauppilan Puutarhakeskuksesta sanoo.

Syksyllä multaan hämmennettävät seokset sisältävät kaliumia ja fosforia. Kolmatta tehoainetta, typpeä sisältävän lannoitteen aika koittaa keväällä. Jos sitä levittää syksyllä, kasvit rehevöityvät eivätkä malttaisi vaipua talvilepoon.

Oikea lannoitteen määrä kannattaa tarkistaa pussin kyljestä. Ruoho kärventyy, jos kaliumia viskoo nurmelle liian suurella kämmenellä.

- Syyslannoitus on hyvä asia. Usein luullaan, että kompostimulta riittää lannoitteeksi, mutta se ei pidä paikkaansa. Ämpärillinen kompostia on volyymiltaan niin pieni, että sillä on vain vähän merkitystä, Aura Trädgårdsvännerin puheenjohtaja Markus von Weissenberg toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toisessa vaakakupissa painaa lannoitteiden hinta, sillä niistä pyydetään siivottoman paljon. Ja tietysti työkin pitäisi vielä tehdä.

Puutarhatieteiden kandidaatti ei murehdi, vaikka oman puutarhan lannoitus jää tänä syksynä tekemättä. Maassa on ravinteita muutenkin kotipuutarhan kasvien tarpeiksi.

- Syystöihin kuuluu raivata liika kasvillisuus. Omenapuista pitää sahata kunnolla oksia pois, von Weissenberg sanoo.

l

Maanviljelijät tuskailivat keväällä, kun lannoitteiden hinnat nousivat 50 prosenttia viime keväästä. Sama ilmiö ei toistunut kotipuutarhureille suunnatuissa lannoitteissa. Plantagenissa kymmenen kilon säkki syyslannoitetta maksoi viime syksynä 14,95 eli saman verran kuin nyt.

- Sisäänostohinnat nousivat jonkun verran, muttei se juuri ole näkynyt kauppojen ulosmyynnissä. Tosin Kemiran valmisteissa hinnannousu näkyy selkeämmin, Plantagenin valikoimakoordinaattori Bror Grönblom sanoo.

Myös Kauppilan Puutarhakeskuksessa vakuutetaan, ettei lannoitesäkin hinta ole oleellisesti muuttunut.

- Hinnat riippuvat puutarhaliikkeen sisäänostohetkestä. Jos sopimus tehtiin jo edellisenä syksynä, sen jälkeiset hinnannousut eivät ole vielä vaikuttaneet kauppojen hintoihin. Voi olla, että ensi syksynä tilanne on eri, puutarhuri Minna Autio kertoo.

SARI JÄRVINEN