Asuminen

Suomalaiset maalaavat maltillisilla sävyillä

TS/
TS/

Ulkomaalin väri kannattaa valita huolella. Tikkurilan värisuunnittelija Katriina Lemettinen suosittelee koemaalausta ennen lopullisen värivalinnan tekemistä. Maaliliikkeistä löytyy koemaalaukseen tarkoitettuja pieniä maalipurkkeja.

- Ulkona luonnonvalossa värit näyttävät vaaleammilta ja kirkkaammilta, kuin mitä sisätiloissa värimallista katsottuna. Usein kokeiltavaksi kannattaakin ottaa hieman tummempi ja taitetumpi sävy, mitä ensin oli ajatellut. Etenkin siniset värit korostuvat. Väri voi näyttää todella harmaalta sisällä, mutta ulkona siihen tulee kuitenkin sininen sävy. Värikartasta kannattaakin valita harmaalta näyttävä vaihtoehto, ellei halua kirkkaan sinistä seinää, Lemettinen neuvoo.

Suomalaiset maalaavat talonsa maltillisilla ja vaaleilla sävyillä, eikä räikeitä värejä juuri suosita.

- Nykyisin ulkomaalauksessa käytetään paljon harmaata ja siniharmaata. Lisäksi esimerkiksi vanha roosa on erittäin pidetty sävy. Toki myös perinteisemmät keltaisen ja punaisen sävyt pitävät edelleen pintansa, varsinkin kesämökkejä ja vanhoja taloja maalattaessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sisämaaleihin rohkeat korostusvärit ovat jo tulleet, mutta ulkomaalauksen trendit muuttuvat hitaasti. Esimerkiksi ikkunanpielet maalataan useimmiten valkoisiksi, vaikka korostusväreinä näkee jo muitakin sävyjä. Jos valkoinen tehosteväri tuntuu liian perinteiseltä, voi vaihtoehdoksi valita esimerkiksi hiukan tummemman sävyn samasta väripaletista, josta seinämaali on otettu. Tehostevärinä voi käyttää jopa mustaa, joka on ulkomaalauksen uusin trendi.

Talon värien valitseminen voi monesta tuntua hankalalta, mutta vinkkejä ja neuvoja saa maaliliikkeistä tai värisuunnittelijalta.

Internetistäkin löytyy useita värisuunnitteluohjelmia valintaa helpottamaan.Esimerkiksi Tikkurilan ja Teknoksen kotisivuilla kuluttaja pääsee kokeilemaan ilmaiseksi värisävyjä ja korostusvärejä valmiisiin talomalleihin.

Jos värien mallailusta on valmis hivenen maksamaan, tarjolla on tarkempaakin opastusta. Tikkurilan ohjelmassa mukaan voi esimerkiksi liittää kuvan omasta talosta, jolloin lopputuloksen näkee aidossa ympäristössä. Yhden kuvan saa noin 15 eurolla. Värisuunnittelija puolestaan tekee asiakkaan kuvasta kaksi väriehdotusta noin seitsemälläkympillä.

RIITTA SAARNI

TS/
TS/
TS/<br />Värisuunnitteluohjelman avulla voi kokeilla, miltä oma talo näyttää eri väreissä. Ulkomaalauksessa suositaan nykyisin hillittyjä ja vaaleita sävyjä, etenkin sinistä ja harmaata.
TS/
Värisuunnitteluohjelman avulla voi kokeilla, miltä oma talo näyttää eri väreissä. Ulkomaalauksessa suositaan nykyisin hillittyjä ja vaaleita sävyjä, etenkin sinistä ja harmaata.
TS/
TS/