Asuminen

Maalaus alkaa perusteellisilla pohjatöillä

TS/Jane Iltanen<br />Jyrki Eerola (edessä) ja Ossi Lahti saavat siveltimellä aikaan tarkkaa jälkeä. Menossa on vanhan puutalon pintamaalaus Portsassa.
TS/Jane Iltanen
Jyrki Eerola (edessä) ja Ossi Lahti saavat siveltimellä aikaan tarkkaa jälkeä. Menossa on vanhan puutalon pintamaalaus Portsassa.

Kaikkein tärkein vaihe maalauksessa ovat pohjatyöt. Vanha maalipinta tulee pestä hyvin liasta ja pölystä, tarvittaessa pinta myös hiotaan ja paikataan. Mikäli pinnassa on hometta, se täytyy puhdistaa huolellisesti ennen maalausta, esimerkiksi homeenpoistoliuoksella.

Vanhan maalipinnan voi pestä helpoiten kotikäyttöisellä painepesurilla, joka myös kuluttaa vettä huomattavasti vähemmän kuin letkun kanssa peseminen. Kannattaa kuitenkin jättää tehokkaimmat tehdasmallit väliin, sillä liian kova paine vioittaa puupintaa. Pieniä pintoja voi pestä myös harjan ja sienen kanssa.

Tavallisen omakotitalon maalaamiseen menee noin sata tuntia, mutta pohjatyöt voivat viedä nelinkertaisen ajan. Pohjatyöt myös maksavat eniten, jos huoltomaalauksen ostaa maalausfirmalta. Pelkkä maalaus maksaa noin 20-25 euroa neliöltä, kun pohjatyöt voivat nousta jopa sataan euroon neliöltä.

- Etenkin vanhojen puutalojen pohjatyöt vievät aikaa ja vaativat huolellisuutta. Esimerkiksi Portsassa sijaitsevassa maalauskohteessa, vuonna 1901 rakennetussa talossa oli niin paljon vanhoja maalikerroksia, että ne piti ottaa aluksi kuumakäsittelyllä pois. Sen jälkeen seinät hiottiin ja putsattiin pölystä, jonka jälkeen pintaan laitettiin väritön puunsuoja. Sitä seurasivat pohjamaalaus ja vasta lopuksi öljymaali eli pintamaalaus, kertoo maalausliikettä pyörittävä Timo Randell .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

l

Uudelle puupinnalle suositellaan kolmen kerran käsittelyä. Ensiksi sivellään puunsuoja tai kylläste, sen jälkeen pohjamaali ja viimeisenä pintamaali.

- Puunsuojan ja pohjamaalin annetaan molempien kuivua noin vuorokausi ennen seuraavaa maalausvaihetta. Pintamaali kestää kuivua kauemmin, vuorokaudesta jopa viikkoon väristä riippuen, Randell muistuttaa.

Joskus yksikin maalauskerta riittää, mutta talon kunnosta riippuen seinä saattaa kaivata myös toista pintamaalikerrosta. Liian paksulla maalilla ei kannata maalata, sillä ohut maalikerros kestää parhaiten.

Pintamaalin voi maalata suoraan seinään, mikäli talon laudoitus on valmiiksi teollisesti pohjamaalattu, kuten talopakettitoimituksissa usein on. Teollisesti pohjamaalattu puupinta tulisi maalata pintamaalilla heti rakentamisen jälkeen, jotta se kestää ilmastorasitukset. Pintamaalaus suoraan käy myös silloin, kun vanha maali on ehjä ja hyväpintainen, esimerkiksi kun halutaan vaihtaa väriä.

l

Huoltomaalaus on yleensä hyvä tehdä 10-15 vuoden välein tai aina, kun maali ropisee ja väri näyttää haalistuneelta. Maalin kestävyyteen vaikuttavat esimerkiksi ilman epäpuhtaudet ja seinien sijainti.

- Turun seudulla ja saaristossa talojen etelä- ja länsipuolen seinien huoltomaalaustarve on noin kymmenen vuotta, vaikka saman talon muut seinät saattavat kestää hyvinä jopa 20 vuotta, Randell tietää.

Vanhoja maalipintoja huoltomaalattaessa on tärkeää tietää, mitä maalityyppiä vanha maali on. Öljymaalin päälle voi maalata huoletta sekä öljymaalia että akrylaattimaalia. Sen sijaan vesiohenteisen akrylaattimaalin, jota aiemmin kutsuttiin lateksiksi, pintaan tarttuu kunnolla ainoastaan akrylaatti.

Vaikka ammattilaisilla onkin silmää, on vanhaa öljymaali- ja akrylaattipintaa joskus vaikea erottaa toisistaan. Mikäli maalityypin suhteen on epävarma, kannattaa lähettää näyte tutkittavaksi maalinvalmistajan laboratorioon.