Asuminen

Muunneltavia uutuuksia Habitareen

TS/Tuula Heinil¿
TS/Tuula Heinil¿

Koneet ja ilmastointi ulvovat kilpaa Turun Saippuan tiloissa sijaitsevalla verstaalla. Ilmassa on liimankatkua, lattioilla purua.

- Näyttää siltä, että homma jää aika viime tinkaan, arvioi muotoilija Markus Viiperi rauhallisesti.

Viimeiset tuotteet ovat todennäköisesti valmiina sunnuntaina yöllä, sillä kaiken pitää olla valmista maanantaiaamuna. Silloin turkulaisen Nolla Nolla -yrityksen tuotteet lähtevät kohti Helsinkiä ja Habitare-messuja.

Neljättä kertaa messuilla mukana oleva Nolla Nolla esittelee Habitaressa kolme uutta tuotetta. Yksi niistä on Viiperin legopalikkamaiseksi kuvailema laatikosto, jossa yhdistyvät alumiini ja tammi.

- Ei tästä vielä kyllä tajua mitään, Viiperi nauraa käännellessään irtonaisia alumiinilevyjä.

Palasina on vielä toinenkin uusi tuttavuus, kirjahylly. Viiperi on sen muunneltavuudesta innoissaan.

- Sen kasaaminen ja purkaminen on helppoa, eli tämä ei ole sellainen hylly kun sen kerran kokoat, niin se on sitten siinä sata vuotta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haaveissa on, että hylly saataisiin tuotantoon niin, että asiakas voisi ostaa haluamansa määrän elementtejä ja koota sitten haluamansa kokoisen hyllyn.

Kolmas uutuus on Kasi -kattovalaisin.

Nolla Nolla on messuilla Vepsäläisen osaston sisällä omalla ständillään. Mukana on uutuuksien lisäksi myös vanhoja tuttavuuksia.

- Ei messuille voi viedä vain prototyyppeja ja hässäköitä, vaan myös tuotannossa olevia kalusteita, Viiperi miettii.

Sohva kuin palapeli

Habitaressa esitellään myös merimaskulaisen sisustussuunnittelijan Tomi Kouvolan Adealle suunnittelema moduulisohva nimeltään Sali .

- Kaikkihan on sinänsä jo tehty ja kaikkea kokeiltu, mutta uskon, että löysin tähän jotain uutta ja raikasta, Kouvola arvioi.

Hänellä on sisustussuunnittelijan ammattinsa kautta tuntumaa suomalaisiin koteihin ja niiden tarpeisiin, teollisen muotoilun opinnot antoivat tietopohjaa, jota suunnittelutyössä tarvittiin. Kouvola halusi ehdottomasti tehdä muunneltavan sohvan, jota on helppo huoltaa.

Erilaisia elementtejä on kaikkiaan 17, selkätyynyjä taas kolmea mallia. Kouvola esittelee tyytyväisenä rahimaista osaa, joka käy selkänojallisten elementtien keskelle.

- Sen voi sijoittaa kotona esimerkiksi suurten ikkunoiden eteen. Elementti myös keventää sohvakokonaisuutta, Kouvola arvioi.

Sohvan hintaan vaikuttaa suuresti kangas,. Esimerkiksi turkulaisessa sisustusliike Koodissa esillä oleva, keskihintaisella kankaalla verhoiltu, 2,8 metriä kanttiinsa oleva kokonaisuus maksaa reilut 5 000 euroa.

Yleisölle torstaina avattavilla Habitare 07 -messuilla on kaikkiaan mukana yli 500 näytteilleasettajaa. Tarjolla on muun muassa kotiteattereita, kylpyhuoneita, keittiöitä ja saunoja, tekstiilejä, valaisimia ja sisustustavaraa. Mukana on valmistajia, jälleenmyyjiä ja suunnittelijoita.

Tämän vuoden uutuus on muotoiluosio Ahead!, joka nostaa esiin uusia tuotteita, konsepteja ja visioita. Aheadista löytyy niin yrityksiä, oppilaitoksia, museoita kuin järjestöjäkin. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia esittelee omalla osastollaan tuotteita eläkeikää lähestyville ja eläkeläisille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

HELI NIEMINEN

Habitare 07 huonekalu-, sisustus- ja designmessut Helsingin messukeskuksessa 20.-23.9. Lisätietoja: www.finnexpo.fi/habitare

TS/Jane Iltanen
TS/Jane Iltanen