Asuminen

Siemenistä se alkaa

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Siemeniä voi istuttaa turveruukkuihin, mutta yhtä hyvin homman hoitaa peltipurkki tai sanomalehdestä kiepautettu tötterö.
TS/Ari-Matti Ruuska
Siemeniä voi istuttaa turveruukkuihin, mutta yhtä hyvin homman hoitaa peltipurkki tai sanomalehdestä kiepautettu tötterö.

Jos innostuu kasvattamaan kotipihalleen kesäkukat siemenistä, alkaa pikku hiljaa olla jo kylvötöiden aika, jotta kukista saisi iloa mahdollisimman aikaisin.

Eri lajien itämisajat vaihtelevat. Monista siemenistä kehittyy terhakkaita taimia jo parissa kolmessa viikossa. Joidenkin lajien taimikasvatukseen saattaa hurahtaa parikin kuukautta.

Hitaasti kehittyvien lajien kasvatus kannattaa aloittaa jo maaliskuussa ja hieman nopeampien huhtikuun aikana tai ehkä vielä myöhemmin.

- Siemenpusseissa on tiivis tietopaketti, johon kannattaa perehtyä perusteellisesti ennen kylvötöihin ryhtymistä, neuvoo puutarhuri Hanna Salama Kaupungin viherlaitokselta.

Myös siemenluetteloista löytyy hyviä vinkkejä ja tärkeää lisätietoa. Niitä on hyvä plarata vielä kasvukauden aikanakin.

Vähällä rahalla paljon kukkia

Taimien kasvattaja säästää rahaa. Siemenpussit eivät paljon maksa, eikä välineidenkään hankinta päätä huimaa.

Kylvöastiaksi sopii hyvin vaikka viime kesältä jäänyt muovinen grillipihvilaatikko, jugurttipurkki tai vanha saviruukku. Myös pienet turveruukut tai -lokerikot ovat käteviä kasvuastioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On astia mikä tahansa, sen tulee olla ehdottomasti puhdas. Ja jos pohjaan pistää reiän, taimet eivät pääse hukkumaan kasteluveteen.

Salama suosittelee kasvualustaksi kylvömultaa. Se on koostumukseltaan ilmavaa, eikä siinä ole ravinteita. Niitä siemenet eivät itämisvaiheessa tarvitse, siksi tavallinen kukkamulta on liian rajua tavaraa.

Useimmat kylvökset vaativat lämpimän ja mahdollisimman valoisan idätyspaikan. Ihanteellisin lämpötila on parisenkymmentä astetta.

Jotkut kasvit, esimerkiksi jättiverbena, vaativat kylmäkäsittelyn. Kylvöstä pidetään ensin vuorokausi huoneenlämmössä, jonka jälkeen se siirretään viikoksi viileään, esimerkiksi jääkaappiin.

Siemeniä omasta kukkamaasta

Kotikasvattajan on hyvä muistaa, että siemenet vanhenevat. Jos haluaa säästää osan ostamistaan siemenistä seuraavaan vuoteen, ne eivät välttämättä enää idä aivan samalla tavalla. Viimeinen käyttöpäivämäärä löytyy siemenpussin kyljestä.

Salama kehottaa keräämään omalta pihamaaltaan kukkien siemeniä seuraavaa vuotta varten.

- Helppoja kerättäviä ovat esimerkiksi auringonkukan siemenet, samoin kuin hajuherneen ja samettiruusujenkin siemenet.

Multa on pidettävä kosteana

Itämisen aikana kylvöstä seurataan päivittäin. Multaa sumutetaan säännöllisesti huoneenlämpöisellä vedellä, jotta se pysyy tasaisen kosteana.

Itämisvaiheessa ja silloin, kun näkyy hiukankin vihreää, multaa ei saa päästää kuivahtamaan, ettei kasvi menehdy.

Hanna Salama muistuttaa, että jos on valinnut kylvöastiaksi turveruukun, se imee jo itseensä vettä ja vaatii sen vuoksi myös ahkerampaa sumuttamista.

Sitten jäädään vain odottamaan kasvamisen ihmettä.

Kun varsinainen lehtipari sirkkalehtien jälkeen putkahtaa esiin, on aika koulia taimet.

Mutta siitä tuonnempana.

MARJATTA KANGAS

S arjassa kasvatetaan kesäkukkasia siemenistä.

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Kylvös peitetään esimerkiksi läpinäkyvällä muovipussilla.
TS/Ari-Matti Ruuska
Kylvös peitetään esimerkiksi läpinäkyvällä muovipussilla.
TS/Ari-Matti Ruuska<br />Siemenet kylvetään multakerrokselle harvakseltaan.
TS/Ari-Matti Ruuska
Siemenet kylvetään multakerrokselle harvakseltaan.
TS/Ari-Matti Ruuska<br />Ennen kylvämistä multa kastellaan läpimäräksi.
TS/Ari-Matti Ruuska
Ennen kylvämistä multa kastellaan läpimäräksi.