Asuminen

Kyse on kodikkuudesta

Trendikäs, tyylikäs, yllättävä, toimiva ja upea ovat sanoja, joita sisustuksista kirjoittavat mielellään käyttävät.

Hauska, lämmin, valoisa, turvallinen ja rauhoittava olivat Carl Malmstenin suosikkisanoja hänen kirjoittaessaan sisustusopastaan, joka ilmestyi suomeksi 1926 nimellä Kaunis koti. Löysin Puutorin mainiolta Booktorilta tuon pikkuisen kirjan, joka kertoo sisustamisesta yli 80 vuotta sitten.

Carl Malmsten on ruotsalaisten klassikkohuonekalujen nimekkäin suunnittelija. Hänen huippusuosittuja kalusteitaan valmistetaan ja myydään edelleen. Tutuin lienee korkeaselkäinen laiskanlinna, se jonka selkänojan kulmissa on korvat. Carl Larssonilta paljon vaikutteita saanut Malmsten edustaa ruotsalaista pullantuoksuista kodikkuutta parhaimmillaan.

Kirjan asenteet edustavat tietenkin omaa aikaansa, silloin mies oli herra kodissaan. "Katrin täytyi nyt taipua miehen etevämmän laskutaidon voittamana.... Täytyihän hänen myöntää, etteivät lapsen huuto eikä ruoanhaju saaneet turmella Yrjön rauhaa", perustelee Malmsten päätöstään sisustaa nuoren parin kahden huoneen ja keittiön asunnosta toinen huone Yrjölle ja toinen Katrille. Eikä ole epäilystäkään, etteikö Yrjön huone ollut karun miehekäs ja Katrin pehmeän naisellinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuohon aikaan makuusijoja voitiin sijoittaa paitsi varsinaiseen makuuhuoneeseen, myös mihin muuhun huoneeseen hyvänsä. Ne olivat siis tavallaan tilapäisiä ja päiväksi ne korjattiin huolellisesti pois. Ratkaisu johtui usein tilanpuutteesta, mutta ilmeisesti myös nukkumapaikka käsitettiin hiukan toisin kuin nykyisin, verho tai irrallinen sermi riitti yksityisyyden suojaksi.

Malmstenin edelleen käyttökelpoisia periaatteita on, että kodin keskuksena pitäisi olla kaikki yhteen kokoava, tilava ja viihtyisä arkihuone ja sellaiseksi hän hyväksyy myös keittiön. Huonekalut hän sijoittaa seinänvierille ja jättää keskilattian avoimeksi. Näin huone tuntuu tilavammalta ja liikenne sujuu helpommin.

Hänelle on myös tärkeää, millaisia näkymiä huoneista toisiin avautuu. Näkymien on oltava kutsuvia ja ystävällisiä, kalusteryhmien tauluineen ja pikkuesineineen tasapainoisia ja kauniita kokonaisuuksia. Väärin sijoitetut tai liian monet ovet ja ikkunat tuhoavat huoneen sisustettavuuden.

Väritykset ovat vaaleita ja pehmeän murrettuja; uudinten ja riepumattojen iloiset raidat edustavat värikkyyden huippua. Tärkeintä on kuitenkin valo. "Jos kilpailtaisiin siitä, mikä huoneen hauskuudelle ja kauneudelle on tärkein tekijä, saisi valo voitonseppeleen", kirjoitti Carl Malmsten jo yli 80 vuotta sitten.

SIRKKA-LIISA LEHTINEN

• Tällä kolumnipaikalla käsitellään asumisen arkeen, kotiin ja puutarhaan liittyviä aiheita.